All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Vattenläckage varning om mobil

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Konsumenterna och försäkringsbolag spenderar enorma summor varje år för att täcka kostnaderna för vattenskador.

Förra året täckte norska försäkringsbolaget vattenskador över 3, 5 miljarder enligt FNO.

Placerad på utsatta områden

är Översvämning inte den enda faran för husägare. Små vattenläckor i kök och i källaren är inte ovanligt och kan vara svåra att upptäcka.

kan detta orsaka stora mögelproblem om de inte upptäcks i tid.

Verisure skriver att deras nya vattendetektor kan spara husägare miljoner kronor.

- Detektorn övervakas av vår mätstation som meddelar dig om larmet utlöses. Har du laddat ner Verisure App, kommer du också att märka direkt till din mobiltelefon när den utlöses larm översvämning. Vi förväntar oss en hel del från den här tjänsten, som är en del av vårt servicesystem för de anslutna och skyddade hem. Det kommer att göra stor skillnad, och kan minska problemet med vattenskador i norska hem, säger Cecilie Knudsen, kommunikationschef på Verisure Securitas Direct.

vatten detektorn är belägna i speciellt exponerade områden i köket under diskbänken bakom frysen och under diskmaskinen.

källaren är också en exponerad yta. Här är den största faran för översvämningar, som är suggestiv eftersom de flesta kapslingar och vatten- och värmeverk finns här.

- Dessa anordningar är generellt oattraktiva och är ofta placerade utom synhåll. Vi ser att det är de platser som är särskilt känsliga för vattenskador. Vad kan börja med en liten läcka kan ofta utvecklas till att bli ett stort problem om inte upptäcks i tid.

- Vi tror att vi kan minska de värsta skador som uppstår i hemmet avsevärt. Detta kommer att vara till stor hjälp för konsumenter, och är också goda nyheter för försäkringsbolag, säger Knudsen.

Vatten detektor kommer också att vara ett välkommet alternativ erbjudande för stugägare, eftersom många hyddor står tomma i flera veckor i taget.

Under 2014 rapporterades det vattenskador för hela 152 miljoner i norska hytter.

Cord

En mängd olika vatten sensorer kommer att placeras i riskområden.

Varje detektor har en liten tråd som kan detektera även de minsta mängder vatten. De kommer till exempel att upptäcka läckage från frysen, kylskåpet eller en plötslig uppgång av grundvattnet i källaren.

Om vatten detekteras, kunden omedelbart meddelas genom en app på sin smartphone.

Anmälan är också direkt till en professionell larmstation ringer kunden.

ADVERT

Mest populära