All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vatten i trädgården

->

En stillflödande ström skapar också vattennivån i trädgården på samma sätt som en damm. Foto: Gro Jørgensen

Det finns inte många av oss som har vatten, en ström eller havet som en integrerad del av trädgården. Alternativet är därför att skapa ett vattensystem i sig.

Möjligheterna är många, och resultatet kan vara så vackert som det naturliga. Arbetet är helt enkelt inte så komplicerat som man skulle tro, men det är viktigt att spendera tidplanering. Vilken typ av anläggning passar, hur stor och var ska det vara?

Plats

En tumregel är att dammar och vattendrag ska vara soliga och öppna utan buskar och träd i närheten. De flesta vattenväxter och fisk trivs bäst i full sol, och vattnet blir snabbt förorenat av löv som lämnas för att ruttna i vattnet.

Men det sagt är det ganska möjligt att sätta en dam i skuggan också. En blank vattennivå i en liten skuggig miljö kan vara otroligt atmosfärisk. Det kräver bara lite mer inspektion.

Gjutna dammar

Du kan köpa prefabricerade, gjutna plast- eller glasfiber dammar som snabbt och enkelt gräver ner. De passar bäst för mindre dammar, eftersom stora prefabricerade dammar är dyra och kan vara svåra att hantera. Om du har en trädgård med många berg kan en färdig damm rädda.

Poolen är delvis grävd och kanterna är byggda med natursten, tegel eller liknande. Du kan självklart kasta en betongdam själv, men det kräver omedelbart mer utrustning, arbete och professionell kunskap.

Folie Ponds

Har du tillräckligt djup jord i trädgården och vill ha en natulignende damm, en damm med folie botten sak. Då kan du bestämma exakt vilken form och storlek dammen ska ha.

Folien är tillverkad av PVC och bör vara 0, 8 - 1, 0 mm tjock. Den tål både sol och kyla, men kan bli föremål för nedskärningar. Se därför till att det inte finns några skarpa stenar eller rötter i botten.

Tillväxtzoner och djup

Ett trädgårds lamm måste formas något sluttande som en matbord eller på terrasser. Runt dammen är strandzonen. Sedan kommer träsk zon med vattennivån vid 5-40 cm, och till mitten av dammen är djup zon. De olika vattenplantorna har olika krav på vattendjup. Vissa kommer att stå vid stranden av stranden, andra kommer att ha djupare vatten.

Många vattenliljor är bland dem som behöver djupaste vatten, 60 - 100 cm. Om du vill ha fisk i dammen ska djupet vara minst 100 cm varav var du bor i landet. Poängen är att dammen inte får frysa om fisken har chans att överleva vintern.

Fontäner och knacka En kran kan göra damm ännu mer spännande. Det finns många typer och storlekar på marknaden. Naturligtvis måste fontänen anpassas efter dammens stil och storlek.

Du kan till exempel få vackra natursten där vattnet kommer att sippra ut genom ett litet hål "wee end" brons pojkar, grodor med vattenstrålar ut ur munnen eller enkla munstycken som sprutar vatten upp från ytan.

Säkerhet

Vatten har en magisk attraktion för barn. Dammen måste säkras ordentligt, även om du inte har ett barn själv. Barn i grannskapet kan oavsiktligt komma in i din trädgård. Därför måste du antingen ha ett staket med en grind runt fastigheten eller du kan gå in i dammen själv.

I mindre dammar kan du sätta ett säkerhetsnät av stål ca 10 cm under vattenytan. Det måste kunna bära vikten av en vuxen och vara skyddad mot lutning.

ADVERT

Mest populära