All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vattenskador förskrivning ring inte täcker

Drip Läckage från skadade tätningar, fukt, röta och kondens utgör 26 procent av all vattenskador i norska hem, enligt en undersökning YouGov har gjort för rörmokare kedja Hot & Bad.

- Det här är skadligt, statistiken överförs inte eftersom de inte omfattas av en vanlig bostadsförsäkring. Men skadan kan leda till att golvet ska rivas och att rummet måste byggas, säger general manager Håvard Hildrum i Heat & Bath Central Norway VVS.

Ett hem försäkring täcker i allmänhet alla skador som orsakats av skador vatten när en vattenledning sprickor eller när det finns en annan plötslig skada, såsom läckage från vattenvärmaren.

- Undersökningen visar att många människor får kostsamma skador på hemmet som de själva måste betala för reparation av. Vanligtvis är droppskador eller fukt inte täckt eftersom skador uppträder över tiden. Men det är skador vi ser fram emot, säger Hildrum.

Fukt, förorening och kondensering är problem som oftast leder till skador på byggnaden, visar undersökningen. 14 procent av befolkningen har blivit utsatt. Nästan så många, 12 procent, har droppats från brutna packningar.

Läckage från krackade vattenrör som omfattas av försäkringen har tio procent upplevt. 61 procent säger att de aldrig har upplevt någon typ av vattenskada hemma, medan sex procent svarare inte vet.

Läs också:

Varning för badrumsfläktar

Experter varnar mot badrumsfläktar. Mekaniska fläktar i badrummet få fukten snabbt efter en dusch, men de stänger naturlig ventilation vila ...

Problem Toaletter

Gamla och spröda tätningar i förhållande till äldre toaletter och varmvattenberedare i diskbänken är en stor syndare, enligt Heat & Bad.

- Det finns mindre användning av tätningar runt vattenledningar än tidigare, men de utgör fortfarande ett stort problem, särskilt i hus byggda på 1950-talet, 60 - 70-talet och 80-talet, säger Håvard Hildrum.

Skador är störst i rum utan släckning, till exempel kök och separata toaletter.

- Ett typiskt problem är droppläckage från ett paket i ett toalettrum. När läckan detekteras har det ofta uppstått en fuktskada i golvet. Synderna är huvudsakligen gamla toaletter från 1970-talet och 80-talet. Toaletter varar inte för evigt och de behöver tillsyn.

Droppläckage kan också förekomma inuti köksdisken. Gömd från tvättmedel, plastpåsar och andra stenar, dolda vattenrör och tätningar. Här kan det ta lång tid innan läckan upptäcks, säger Håvard Hildrum.

Kondens kan också orsakas av packning av rök.

Större belastning

Rå-, fukt- och tvåltillväxt kan vara ett problem i äldre hem med nya ägare. Orsaken är ofta förändrad användning av gamla badrum.

- När en ung familj tar över ett äldre hus, utsätts badet för nya och större belastningar.Om äldre boende vill ha ett bad eller dusch en eller två gånger i veckan, kommer ungdomar som duschar minst en gång om dagen. Det leder till konstant fukt. Badrummet torkar inte mellan varje gång det används, så det orsakar snabbt fukt och ruttskador i matningarna och avrundas.

Läs också:

10 saker du behöver veta innan du förvarar ditt badrum

Ska du uppdatera ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Håvard Hildrum i Heating & Bath rekommenderar regelbunden inspektion av rör, packningar och kopplingar.

- Följ med dig själv och kolla om allt ser bra ut. Få en rörmokare att göra en ordentlig inspektion vart femte år. Om du tar över ett hem från andra, ska du också få en professionell att titta över allt.

ADVERT

Mest populära