All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vattenskador kostar mer än tidigare

Foto: Gensidig. Bilden visar en röranslutning där packningen exploderade. Stoppventilen förhindrade stor vattenskada.

I november förra året uppgav siffror från Gjensidige att 2007 skulle vara det dyraste året för försäkringsbranschen någonsin när det gäller vattenskador. Det uppskattades att bolaget var tvunget att betala cirka 610 miljoner kronor till ersättning för vattenskador i byggnader, vilket tyder på en ökning med cirka 35% under de senaste två åren.

- Och prognoserna verkar vara okej, säger Oddvar Stensrød, soussjef i Gjensidige, till We in Villa idag.

Flera skäl

- Vi ser att det finns flera anledningar till att vattenskador kostar oss mer än tidigare, säger Stensrød.

- Norrmän bygger fina och dyrare hus än tidigare. Kostnaden för att reparera skadorna har blivit dyrare, både vad gäller material och yrkesverksamma. Och vi har blivit bättre att torka ut byggda efter en vattenskada för att förhindra mögel och röra.

De ökade kostnaderna är inte bara för att pris och kvalitet har stigit.

- Vi ser för första gången på flera år en viss ökning av antalet vattenskador. Det finns en ökning av skador också på nya vatteninstallationer, såsom rörledningar, säger Stensrød. Han uppmanar därför stuga och husägare att bli bättre på att stänga vattnet när de reser och installerar vattenstoppsventiler.

Gammal utrustning ersatt

Men allt är inte bara negativt, försäkrar Stensrød.

- Diskmaskiner ser ut som säkrare och här halveras skadan nästan.

- Många nya våtrum och kök byggs för närvarande runt om i landet, och mycket gammal utrustning och många gamla rör sätts ut. Detta har antagligen hjälpt till att förhindra att vattenskadorna blir ännu högre.

ADVERT

Mest populära