All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vatten höger

Vattning för hand är bra för både människor och växter.

Det finns inget som händer mot det att vattna för hand. Det finns något speciellt om att gå och vattna - det är lugnande. Du får också bra tid att ställa växterna och se hur de är.

Om du har en dålig tid kommer du att få lösningar som nästan körs på självgående. Det finns flera typer av spridare på marknaden. En klassiker är pendlaren. Det finns också roterande och pulserande sprinklers som snabbt kan ändra riktning och styrka.

Spridare är ett helautomatiskt sprinklersystem grävdat i gräset, vattnet skottas av vattentrycket. Du programmerar själv hur ofta det kommer att tömma gräsmattan. Systemet kan förstärkas med en regnsensor som vet om gräsmattan är våt eller torr.

Senaste nyheterna på marknaden är en vattenrobot. En intelligent vattenspruta som kan ersätta många spridare och droppslangar. Här programmerar du också hur mycket, hur ofta och när det kommer att vattnas, resten reparerar roboten.

Läs också:

Håll gräset grönt

Så här håller du gräsmattan grön - sommaren genom.

Spara vattnet En spridarens undersida är att vattnet kommer där det inte behövs. Vattnet slutar på vandringsleder, lövverk och växter. Vi borde också spara på vattnet. Eva tycker därför att vattnet är bättre. Detta kan göras på flera sätt - bland annat vattenkanna, med slang, med munstycket eller slangen med porer så att vatten långsamt sippra ut.

En muddrad droppslang släpper vattnet långsamt vid rötterna och vattnet slutar på rätt plats. Risken för växtsjukdomar minskar. Du får också mindre ogräs när du vattnar djupt och inte vattnar gräsmattan. Gräva ormar är det enklaste att komma på plats när man bygger en ny trädgård.

Om du vattna marken, det finns tre huvudsakliga typer av ormar: Fristående modeller monteras på en vägg eller rör rack, trikåarmerte eller kors förstärkt säger Lars Henriksson på Hozelock. Den tvärsömda slangen är inte så jämn som den trickförstärkta, men den kan tåla ett högre tryck.

Hur slangen hanteras är en viktig faktor. Idag finns smutsresistenta slangar som inte "break" eller curl - och ormar som rullar upp när du är klar vattning. Rulla ut slangen är vanligtvis bra, men det kan ofta vara svårt och omständligt att rulla in igen.

Du kan också välja olika typer av munstycken, inklusive vattenpistoler, sprutmunstycken och strålningsrör.

- Det enklaste är att använda ett vanligt munstycke som du kan använda på många sätt, både för dusch, spray och spray.

Läs också:

Goda råd mot "dåliga" skadedjur i trädgården

I en levande trädgård svårslagna med insekter. Utan insekterna försvinner många av de växter vi älskar, de små fåglarna. Några av de buggar är parasiter ...

Det kan också vara klokt att ha flera anslutningspunkter till slangen i huset, så att du inte behöver ha för kort slang.Ett annat knepigt tips är att knyta den främsta delen av slangen till en stark pinne. Då kan du fortfarande stå stillt ner i plantornas rötter.

Mycket vatten

När ska du verkligen vatten? I morgon eller kväll, inte mitt på dagen på en varm och solig dag. Starkt solljus och vattning är en dålig kombination.

Vattendroppar kan fungera som förstoringsglas och bladen kokas. Vattnet avdunstar snabbt och det spelar ingen roll hur länge du vattnar - det kommer inte vara tillräckligt för gräsmattan. Om du har oönskade sniglar i trädgården, bör du vattna på morgonen.

Du borde vara tillräckligt bra. Marken får inte bara vara fuktig på ytan - den måste vara mättad med vatten. Därför är det bra att bevattna när det regnar eller precis efter en regnskurare, eftersom det inte har varit regn i tre dagar, förstås.

- För att jorden ska vara mättad med vatten måste den ha minst 30 mm. Kom ihåg att en millimeter regnvatten bara motsvarar en liter vatten per kvadratmeter, säger hon. Huvudregeln är att du också bör vattna mycket och sällan, än lite och ofta. Om du växer upp får inte gräset tillräckligt med vatten, rötterna är korta och gräsmattan är mindre tolerant.

Det finns fortfarande undantag från denna regel. En är för nyplanterade växter. Dessa bör vara jämnt fuktiga tills de har kommit i marken och sedan måste du tvätta ofta och lite. Det andra undantaget är grönsaker. Dessa bör vara lite extra och de behöver till och med vattna. De skiljer sig från fleråriga stauder och har permanenta rötter.

Läs också:

Stor trappa på tomten

En bra utomhustrappa ska vara lätt att gå in och arbeta både sommar och vinter. Här visar vi dig hur man planerar trappan och hur man lyckas!

Konsumentinfo:

  • www. Gardena. com
  • www. bevattning. com

ADVERT

Mest populära