All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Se upp för skattebedrägerier!

När du anlitar en hantverkare för att sådan manliga stuga eller hus, har du gjort dig några tankar om hur du ska betala kompetent?

Handyman service lagen inte säga något specifikt om form av betalning, men det ger konsumenten rätt att kräva att tjänsten skriver bekostnad. Betyr det att det är gratis att betala kontant? Eller ska du begära en faktura och betala över bank?

Det beräknas att i Norge årligen tiotals miljarder beskattas och moms. Myndigheterna är allvarliga över detta och det har varit hårda regler på detta område under senare år.

Begär faktura

Om du inte anger ett skriftligt avtal och dessutom betala hantverkare kontanter, betalar du inte säker.

Vid ett senare klagomål kan du helt enkelt ha svårigheter att bevisa att personen eller företaget faktiskt utförde arbetet.

Läs också:

Slip enda

med en praktisk slip handtag som kan förlängas genom att förlänga skaftet är där lätt att slipa väggen.

Om ditt klagomål avslås, kommer du som konsument att ha ett svårare sätt att nå klagomålet.

Webbplats White. nej, som skatteverket har skapat, ger en enkel och snygg checklista för att undvika att betala för svart arbete.

Om du begär en faktura och betalar den via webbbank har du redan gjort en hel del saker. Om du dessutom använder webbplatsen och anger organisationsnumret för det företag du engagerar, vet du också vem du har att göra med.

Om din verksamhet inte finns där har du blivit meddelad att det kan finnas "ugglor i mosen". På webbplatsen finns också en länk till ett standardavtal som rekommenderas att använda.

Allvarliga konsekvenser

Vad kan konsekvenserna bli om du inte tar sig besväret att underteckna ett skriftligt avtal eller begära en riktig faktura? Skattebetalningsloven anger att om du betalar en hantverkare över 10 000 dollar i kontanter, kan du vara medansvarig för att betala skatt och mervärdesskatt till allmänheten - om hantverket själv inte har betalat det här.

Om du medvetet betalar för "extraknäck" bedömt det lika straffbart som hantverkare utför arbetet "svart".

Som individ kan du - om beloppet är tillräckligt hög - riskera ovillkorlig fängelse för skatteflykt.

Tre huvudpunkter:

Skriv avtalet med hantverket skriftligen.

  • Be om en faktura där företagets organisationsnummer är beläget, och att moms anges.
  • Betala aldrig kontant, utan via webbbank.
ADVERT

Mest populära