All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Se upp för solen

Det finns väder som passar bättre för utomhusmålning än andra. Kontrollera därför väderprognosen för att ta reda på när det är galet att måla. Då ska du leta efter moln men utan risk för regn. Om du målar när solen skiner på väggen kan det leda till ett sämre resultat.

Risk Sports

- Det är inte tillrådligt att måla i mitten av bakning, vilket bekräftar målarmästare och försäljningschef Enrico Bastiani på Nordsjö.

Konsekvenserna av färg i solen, bland annat att du kan få så kallade solblærer - små och mjuka, ofta korvformade bubblor på väggen. Det finns något inget önskemål om ett nymålat hus.

Måla efter solen

Anledningen till att du inte målar i solen är att solblåsare kan uppstå.

Vi kan inte välja och smeka på fina måldagar i landet, så ibland måste vi tacka dig för en solig dag. Men om du målar en dag, solen är uppvärmd, borde du vara medveten om var och när du börjar.

- Försök så långt som möjligt att måla solens motsatta sätt. Helst bör du måla på väggarna där solen har gått, säger Bastiani.

Han får stöd från Thomas Sundsmoen på Flügger, som tror det smartaste du kan göra är att måla av solen, inte före. När solen har passerat väggen och väggen har svalnat, kan du på ett säkert sätt måla utan att behöva oroa dig för att sola färgen.

- Ett vanligt misstag många gör är att de börjar med en vägg, eftersom det är i skuggan, så att tiden för att avsluta det innan solen kommer runt hörnet. Sedan kommer färgen att bli hudhärdad och värmen från solen kan ge solblåsare. Måla inte heller efter att solen har rundat hörnet och kommer inte tillbaka till nästa dag, säger Sundmoen.

Mala alltid solen om möjligt. Då behöver du inte oroa dig för att du tar dig tillbaka och värmer upp de nymålade lägenheterna.

Extra Obs med mörka färger

Du måste vara extra försiktig med att måla huset i en mörk färg.

- Temperaturen kommer givetvis att vara högre i de mörkaste färgerna. Då blir det lättare att utveckla solblåsare än på ljusa ytor, förklarar Sundmoen.

Mörka färger kan också göra applikationen mer utmanande, särskilt i solen.

- Det är allmänt svårare att måla i solen eftersom färgen torkar extremt snabbt. Då blir det svårare att få fina övergångar. Detta gäller särskilt för mörka målningar, säger han.

Väst och Söder är sämre

Nordveggen och östväggen går vanligtvis bra. Här är mycket skugga. Värre är det med sina två motsvarigheter.

- Ja, västväggen och södra väggen kan vara svår. De får mycket solsken och det är inte alltid lätt att hitta tiden de är i skuggan, förklarar Sundmoen.

Kontrollera sedan väderprognosen innan du målar - och se upp för solen!

ADVERT

Mest populära