All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Se upp för svampangrepp på väggen

Under de senaste åren har funkisinspirerade hem dominerat i modern arkitektur. Huset är konstruerat som täta lådor med plana tak. Samtidigt har vi haft ett varmare klimat över mycket av landet. Denna kombination möjliggör överlägsna förhållanden för svamp vedmusling berättar Johan Mattson konsultföretaget Mycoteam

- Moderna timmer konstruerad så liten som möjligt, utan skydd i form av takfoten, panel eller impregnering. Dessutom har klimatet blivit mildare och våt. Resultatet är vått trä, vilket är rent rug för råtna, säger Mattsson.

Trämusslorna har hittats på stubbar och gamla träd varje år. Men det faktum att de nu växer på husväggar i hela landet är ny.

Starter förfall process

Svampen trivs i fuktigt trä och kan göra stor skada genom att den initierar en sönderfallsprocess.

- Mussel bryter ner cellulosa i trädet så att det roterar snabbare. I skogen är det okej, men inte när det förstör hus och andra byggnader, säger Mattsson.

Mycoteam har fått förfrågningar från desperata husägare som säger att deras hus ligger närmast upplösningen.

- Du märker inte musslan i början. Men efter några år en upptäcker att det växer små hyllor av svamp ur väggytor, gavel brädor, den gallergolv eller andra trävaror. Då är det vanligtvis för sent att göra något, säger han.

Bli medveten om att utsidan av attacken inte omfattas av standardförsäkringen. I värsta fall måste du betala för ersättning av det drabbade träet.

Byggindustrins skull?

Mattson anser byggbranschen måste ta sin del av skulden för problemet har blivit så stor.

- Vi har länge spelat in att klimatet har förändrats och blivit mer fuktigt. Samtidigt välja en byggnadsstil som inte är förenligt med en norsk klimat med mycket regn och snö, sade han.

På 1960-talet byggde den del trähus i liknande stil där virket var oskyddade. Men eftersom husen snabbt stötte på svamp och svamp, blev de övergivna av denna stil.

- När du har gjort samma misstag tidigare, är det konstigt att byggbranschen inte har lärt sig, men försöker spela samma stil av byggnaden igen, säger Mattsson.

Inte bara trä

Det är inte bara träväggar som är känsliga för skador när huset byggdes utan takfoten. Oskyddade tegelväggar utsätts för fukt och frostbit.

- När man bygger med murverk block av hus utan takfot och använder tunn puts direkt på fasaden, så exponerar en fasad av en stam kan inte stå, säger VD Allison Mohn Jenssen Mycoteam.

Läs mer om skador på moderna bostäder här >>

ADVERT

Mest populära