All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Se upp för skjeggkre

Foto: Mycoteam
- Vi kämpar lite med skjeggkre närvarande.

Det står avdelningsdirektör Preben Ottesen vid Norges folkhälsoinstitut. I sommar har silverbrorens utländska storebror allvarligt kommit till Norge - förmodligen att vara.

Mer robust än silver sprickor

Silverware vet många. De små djuren, rör sig lätt med darrande rörelser, trivs där det är mörkt och fuktigt. Många har dem i badrummet, kanske också i köket. Genom att skruva upp värmekablarna i badrummet, samt hålla det torrt, rent och ljust, kommer de i många fall att skugga vägen.

Silverskriet har dock en "storebror" - tröstare. Dessa djur likna silver utseende, men är större, längre antenner, och även motstår torr miljö bättre än silver. Det betyder att de inte bara kan njuta av badrummet, men också vardagsrummet, sovrummet och resten av hemmet.

Ät inte giftägg

- Tyvärr är de svåra att bli av med. Du kan använda förgiftad sockerrör mot silver kräftor; Men när du försöker detta på skjeggkre, effekten av att bromsa skjeggkreet hellre äta annat - och de är lika bra som allätare. Man kan säkert hålla dem i kontroll genom att dammsuga ofta och säkerställa generellt bra rengöring, men de är svåra att bli av med.

Ottesen säger att skäggets etablering i Norge är ett resultat av globaliseringen. Men oavsett var de kommer ifrån är han inte säker.

- De har länge haft dessa lilla djur i Australien utan att säga att de nödvändigtvis kommer därifrån. Och i Sverige har de haft dem längre än här.

Ej skadedjur

De goda nyheterna är dock att de inte är farliga.

- De kategoriseras inte som skadedjur. Men många upplever dem som obehagliga. I Europa har de till stor del funnit att duntäcken finns runt om i världen. Möjligen kan vi bara vänja oss, säger Ottesen.

ADVERT

Mest populära