All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Rengöring av fårskinn

Röda vinfläckar, fettfläckar, jordplåster, barn ... efter viss användning måste de flesta fårskinn rengöras. Men hur gör du det?

- Om fårskinnet kan tvättas beror det på huruvida produktionsmetoden kan stå emot vatten och tvätta. Inte alla metoder klarar det, betonar generalchefen för Granberg Garveri, Olav Granberg.

- Vår metod är resistent mot vatten och tvätt. Vi märker skinnen och skriver hur de kan tvättas.

Test för hudresistent tvätt

Vet du inte om huden är resistent mot tvätt, enligt Granberg, avskurna en liten bit och prova. Om det blir stift och skarpt kommer det inte att tvättas.

- Alternativ metod är att rengöra huden.

- Många skickar skinn till oss för både tvätt och städning. Vi mjukar och målar ullen i våra maskiner. Luftning och skakning bidrar också till att hålla huden fin och luftig i ulla.

Fårskinn i tvättmaskin

Efter att ha läst lite på webben insåg vi att vi säkert kunde sätta fårskinnet i tvättmaskinen, vilket vi självklart måste försöka.

Resultatet, som du ser nedan, blev en ren men något stelare fårskinn.

FÖRE RENGÖRING: Denna fårskinn hade inte rengjorts några år, så vi kastade den i tvättmaskinen. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Efter tvätt: fårskinnet var utan tvekan mycket renare, men också lite styvare. Nu har vi mjöl och märk bara tvättat och torkat det, inte borstat eller kardat. Då skulle resultatet bli en mjukare ull. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Tvätta och rengöra fårskinnet

Rengör ugnsgrillen medan du sover

Grete Sandal driver butiken Husetisvingen. nej, och är en återförsäljare av fårskinn.

Hon förklarar till Klicka. nej att fårskinnet / ullen rengör sig väl, men om det är ohälsosamt först kan huden tvättas på samma sätt som ullkläder; med milo och ullprogram i tvättmaskinen.

- Läder med ull mindre än 10 centimeter kan tvättas i maskin.

- Läder med längre ull måste handtvättas. Efter att huden har fläckat, gnugga köksidan med flytande handtvål (till exempel Lano) och häng den för att torka.

Efter torkning påpekar Sandal att huden kommer att krympa och styva allt.

- För att huden ska bli mjuk igen måste den vara tättast i alla riktningar före den är helt torr. Använd alla krafterna.

Enligt Sandal ska Ulla vara kardad eller borstad när huden är helt torr.

- Om huden rengörs gör du den på en kemtvätt.

- Låt aldrig huden torka i torken.

Nysnø över tvättmaskinen

Jørgen Aanonsen är chef för C. Hemsen, leverantör av läder, läder och hudar. Han kommer dock att inte råda dig att tvätta fårskinnet.

- Midd är bland de döda hudcellerna

- Vi rekommenderar nysning för rengöring av fårskinn.

- Om det finns en fläck, ta huden rakt från värmen och i kylan. Om det bara ska städas lite kyls det endast till utomhustemperaturen.

Vidonsen förklarar vidare att mattor ska äga rum på köttsidan, och att du också bör vara försiktig med att få huden att blötläggas.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Undvik kök misstag

Hur då gnuggade vi raklödder på spegeln

Du tvättar väl inte underkläder 40 grader?

ADVERT

Mest populära