All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Till storstädning för slackers

damm, pollen och föroreningar från luften är inte i sig skadliga för färgen på huset. Men ganska är det inte. Och om smuts inte tvättas bort, kan det leda till föroreningar och svampning - och i förlängning, den farligare farliga råttopp.

- Men hur borde husägaren veta om det är dags att tvätta kläderna?

- Hur ofta tvättar du fönstren? Det finns inget om glaset som gör mer smuts än resten av huset. Du ser det bara bättre där än på fasaden, säger målare Chresten Nielsen i Beckers.

Tvätta som vatten

Den utrustning du behöver för att tvätta fasaden finns redan i de flesta hem.

- Jag önskar att folk hade tvättat fasaden en gång om året. Damm och pollen binder fukt till färgen, och det är början på all nedsmutsning. Om du inte använder starka kemikalier, så åtminstone skölja bort väggen från tid till annan när vattna rabatterna, säger Thomas Sundsmoen arbetar med produktsupport på Flügger Farve.

Högtrycksbrickan är perfekt för användning vid rengöring av bilen eller rengöring av stenplattan, men varken trefasen eller uteplatsen ska tvättas med högt tryck.

- De nya högtryckssprutorna där du blandar tvättmedlet på en gång orsakar för dålig blandning och skölj sedan mediet omedelbart, säger Sundmoen.

Om du vill använda högtryckstvätten, vrid tryckmätaren så långt ner som möjligt. För högt tryck kan orsaka att träet springer upp.

Låg prestanda

Optimal tvätta fasaden årligen med tvättmedel blandat i vatten i en lågtrycksspruta. Ta buljongen i fasaden och lämna i några minuter innan du tar bort den.

- Applicera läkemedlet från botten upp och låt det göra jobbet innan du spola bort det. Se till att det inte torkar på väggen. Det är också bäst att borsta plagget med en tvätt innan du sköljer vätskan. Skölj från botten upp och avsluta med att skölja hela fasaden från ovan till botten, rekommenderar Chresten Nielsen.

För bästa resultat, använd mycket vatten, en bra blandare och en bra pensel som mekaniskt avlägsnar smuts på fasaden.

Lågt tryck

- Det är inte det tryck du får med högtryckstvätten som är ren, det är vattnet och kemikalierna i kombination med arbetstiden. Du måste också ha mekanisk rörelse i ytan för att torka bort all smuts. En bra tvättborste och trädslang är bäst, säger Thomas Sundmoen.

ADVERT

Mest populära