All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätta bloopers är dyrbar

När våren ligger på dörren, kommer de flesta att njuta av och njuta av sommarvädret. Utomhus och utemöbler bör vara förberedda för sommaren och huset bör ha en bra sjunka för att förhindra svampangrepp. En hushålls tvätt kommer också att se till att du inte behöver måla huset så ofta och det kommer att förlänga husets livstid. Om du gör fel kan hushållskläderna vara mycket dyra.

Många gör misstaget att

En av de vanligaste misstagen folk gör när de tar på sig uppgiften att göra hus och terrass redo för sommaren är att rikta en högtryckstvätten direkt mot husväggen.

- Vi har blivit vana vid att använda högtryckstvätten för allt från att tvätta bilen för att ta bort grus från uppfarten. Då finns det många som är frestade att använda den på husets vägg. Den kraftfulla vattenstrålen kan vrida vatten i hyllorna och orsaka fuktskador. Därför är det här något att vara mycket försiktig med, säger Raymond Myrland, kedjeledare i bostadsbyggaren Mesterhus.

En annan riskfull teknik är att använda tvättmaskinen till terrassen. Uteplatsbrickan är för grov för väggen och är endast avsedd för terrasser med stenplattor, kakel eller massiv planka.

Det enkla är ofta det bästa

Foto: FOTO: Elin Scott

Tänk på följande när du tar Husvask

- Var försiktig med högtryckstvätt

- inte använda terrassen tvättar

- Du behöver inte dyra special rengöringsmedel för vanlig tvätt

- tvätta inte i direkt solljus

En del människor föredrar att använda dyra special medel till storstädning. Men svenska forskare tror att ett gemensamt flytande tvättmedel är lika effektivt.

- Ja Original är kemiskt det mildaste och mest miljövänliga alternativet vi testat. Och vi jämför med kemisk intensiv mildicide som Boracol och Bor-ex, visar vårt test som Yes tvättar bort mögelsvamp mer effektivt, säger Jan SNär, miljöchef på Folksam till Göteborgs-Posten. Läs hela svenska rapporten här.

Det är bara om du vill måla huset som du ska använda hög pH-städare som mattfärgen. Då kan det också finnas behov av att spruta fungicider på väggen och låt den torka efteråt.

Följande procedur rekommenderas för hushållssvällen:

1. Spraymedelsmedel utspädd i vatten på väggen underifrån och uppåt

2. Lämna ett par minuter innan du går över med en halvborste för att komma till alla specialiseringar. Viktigt: Tvätta alltid från botten uppåt för att undvika så kallade brickor och sköldar.

3. Diskmedelet tas bort genom att skölja mycket trädslang från topp till botten. Använd inte högtryckstvättmedel.

- Tvätta inte i direkt solljus och håll väggen våt under hela tvättprocessen.

Tvätta huset innan målning

En undersökning utförd av Gallup för Jordan visar att nästan en fjärdedel målare hus utan tvätt först.Det kan vara dödligt, säger ifi. nr.

- Om du målar utan tvätt gör du faktiskt ett bortkastat jobb. Färgjobbet kan inte bara reformeras på kort tid, förmodligen måste väggen slängas för att få ett acceptabelt slutresultat, skriva en professionell och produktutvecklare i Jordanien, Jostein Brekka vid ifi. nr. Skölj från ovan och ner med trädgårdsslang. Högtryckstvättar rekommenderas inte eftersom det snabbt kan blåsa av färg som är tillräckligt bekväm och arbetet blir större än nödvändigt.

- Vi borstar fönster flera gånger om året. Förmodligen dubbelt så mycket damm, smuts, svampsporer och salter ackumuleras på våra grova och outvecklade väggar. Målning direkt på sådana substrat ger mycket dålig vidhäftning och dåligt träskydd, fortsätter Brekka.

Tvätta huset för att undvika mer arbete.

Tvätter du ditt hus varje år din hemfärg kommer att se ut som ny och vacker år efter år. På så sätt kan du njuta av resultatet av målningsarbetet under lång tid.

- Tvätten ger också ett mycket bra tillfälle att få en översikt över husets status. Då kommer du ta reda på om färgen är så tunn att den nästan flingar, om den är rå, grön, svamp eller annan skada. Om du följer de underhållsintervaller som rekommenderas av färgtillverkaren och målare innan färgfilmen är trasig behöver du inte skrapa - bara gå rakt med två lager efter tvätt, Brekka slutar.

Läs också:

Här hittar du de coolaste inre scenerna

SKYDD MED KOSTNADER: Använd en halvstabil borste eller kvast för att tvätta väggarna. Foto: PHOTO: Jordanien / ifi. nej

Rösta för Norges drömkabin

Gå ut ur Oslo och spara miljoner

Så här väljer du rätt skor för barnen

ADVERT

Mest populära