All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätta fönster när det är molnigt

Använd endast vatten och mikrofiberduk och nylon tvätt och spik ut.

  • Kom ihåg att dra näsan något Stå inte i solskenet och torka av nålen när du har dragit den över fönstret. Använd en fräsch och fin spik som inte kliar och ta bort allt tvålvatten efteråt.
  • Salmiakk och zalo kan göra tricket. Kom ihåg att ammoniak ska blandas i kallt vatten
  • På vintern gör rødspirit eller spolarvätska som tvålvatten inte fryser så snabbt på rutten
  • frottéhanddukar kan vara bra att få torkas bort rutten med vid diskbänken
  • - Fönstren ska tvättas, och de måste tvättas mer än en gång om året, annars kommer det att bäras, säger generalchef Marielle Akselsen i städföretaget My maid.

Hon tycker att du ska ta en tvättrunda två till fyra gånger om året för att undvika att ruinerna fönstren.

Men hur skulle det bli gjort?

Faktum är att det inte behöver vara så svårt, men det är klart att fönsterfönstret är ett projekt för många. Det finns inte heller något svar på frågan, och experterna har olika sätt att rengöra fönstren.

Vatten och mikrofiber effekter

När du tvättar inomhus behöver du, enligt Axis, inte mer än vatten och mikrofiber. Du kan också göra utan både nageln och tvålen när du tvättar inomhus.

- Du behöver verkligen inte mer än en mikrofiberduk och vatten. Mikrofiberduken ska ta det mesta, men om du använder en annan trasa kan du använda lite tvål.

Tvålvatten är också trevligt om det finns någon speciell beläggning på fönstret, säger Akselsen.

- Om du använder en spik, var noga med att dra den snett så att mycket tvålvatten inte ackumuleras i fönsterbrädan. Nalen bör också vara ganska fräsch. Skapa skrapan ska du köpa en ny. När du tvättar utomhus bör du också tvätta när det är grumligt så att tvålvattnet inte torkar på fönstret i solen, säger hon.

Torka också nålen varje gång den dras över lådan för att undvika sköldar.

Frottehanddukar drar bäst att använda vatten

På webben är utbredd med tips om fönster sjunka bör göras - allt från gamla goda nylon tvätt och gummiskrapa, långt mer kreativa metoder, liksom användningen av vinäger och tidningspapper.

Enligt generaldirektör Jonny Nilsen i Active Cleaning finns lag i flera av dessa tips, även om han skulle välja en mer traditionell tvätt.

- Vinäger eller citronsyra har ungefär samma effekt på fönstret som salmi-gummi, säger han.

Tidningen kan också användas för att torka av för att undvika sköldar efter diskbänken, men mer effektivt en terryhandduk. När du vill torka efter diskbänken kan du använda en handduk i stekpannan som har tvättats på matlagningsprogrammet. Vänligen ge handduken en promenad i torken så att den blir "lossad" innan den används till diskbänken.

- Använd gamla stekhanddukar när du rysar upp i stora bitar och tvätta och torka i förväg. Tidningspapper kan användas, men absorberar inte heller fukt. Torkpapper tenderar att lämna lite papperfiber på fönstret, varnar Nilsen.

Bäst med nal

Men före allt detta borde du rent faktisk rensa fönstret och här finns många knutar. Nalen är nog lite avskydde av många, men det är det bästa verktyget att använda, enligt både Nilsen och Malin Skaar Lilleborg Konsumentservice. Dessutom behöver du en skrubber och en trasa - helst en handduk eller en mikrofiberduk.

- Använd en bra skrubber och tvätta ett fönster i taget. Om du tvättar en hel del fönster och sedan gå över med skrapan, till en del av vattnet torka under tiden, vilket leder till att det är lättare fläckar och ränder. Detta är särskilt sant när det är varmt ute, förklarar hon.

- Korsa över linjen i raka linjer. Ha en bra mikrofiberduk och torka över naglarna och kanterna längs vägen, berättar Skaar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bäst med NAL: Nalen är nog lite avskydde av många, men det är det bästa verktyget att använda Foto: FOTO: Trine Solberg

diskmedel och ammoniak

Skaar föreslår att du antingen använda ett fönster spray eller en blandning av salmiakk och diskmaskin. Samma blandning rekommenderas vid Nilsen och aktiv rengöring.

- Om du tvättar med tyg och nagel, är salmiakk och några droppar tvålfat en bra blandning. Salmiakken tar bort fett och smuts, och tvålen gör nagelslipan bättre, förklarar Nilsen.

Utomhusfönster tvättar på vintern kan snabbt bli svårt eftersom tvålvattnet snabbt frös på fönstret. Detta kommer att lösa lite vätska.

- Förutom tvålblandningen kan du använda någon rödspir eller isopropanol, tror han.

Skapa ditt eget fönster spruta

Nilsen rekommenderar dock att man håller sig borta från sprayflaskorna.

- Jag ser ofta folk som har köpt dyra sprutflaskor för att tvätta fönstren, torka sedan över med pappershanddukar. Många sprayflaskor och torktumlare kan snabbt användas för att tvätta alla fönster i ett stort hus. Det är en dyr och inte särskilt miljövänlig metod, tror han.

Blanda även din egen fönsterskydd av salmiakk och diskmedel. Justera mängden salmiakk tills du får önskat resultat och ha i en dropp av tvåltvål och häll blandningen på en tom sprayflaska. Se till att du inte spolar salmiakkblandningen på andra möbler och ytor, och torka omedelbart bort spill. Vissa ytor är missfärgade på grund av salmiakk. Kom också ihåg att salmi-vattnet ska vara kallt.

I uttalandet läggs till att det inte finns något svar på hur tvätten ska utföras.

- Det bleknar i tips och tricks för att få rena fönster; ammoniak, fe flytande, vinäger, spolarvätska, skölj medel för blanka fönster och så vidare, och alla metoder har släpvagnar. Vi använder ofta nylon tvätt eller en kork med diskmedel i tvättvattnet när vi tvättar fönstren utomhus, säger hon, att påminna om att tvättvattnet måste bytas ofta.

Det är inte heller ett fönster som ett fönster och smuts är heller smuts. Medan någon kämpar mest med saltvatten på lådan, får någon annan dem som omfattas av avgaser. Så här hittar du ett bra sätt som fungerar för dig.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära