All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Tvätt uteplats varje vår

Ingenting är mer benägen för gudarnas grymheter än terrassen. Det accepterar absolut allt - föroreningar, sol, regn, hagel, is och vind och en stadig trål. Därför är lasten extrem. Det är också anledningen till att bordsskivorna borde få ordentlig vård i början av varje säsong.

Användning av rulle

När skivorna ovanpå en betongplatta eller liknande:

Det rekommenderas inte användning av rulle här. Då blir det mer överskottsolja och det rinner ner mellan borden och torkar in i undergolvet. Detta medför att smuts, damm och annat avfall håller fast vid oljeutsläppet och regnvatten strömmar inte längre fritt. Detta innebär vattenskador och risk för fuktskador. Om du har en oljeplattform som är lös: Lyft upp och kontrollera om den är tillräckligt ren under. Om inte: ta en tvätt först.

Tryckimpregnerade

De flesta utomhus terrasser är gjorda av tryckimpregnerat material. Impregnering ökar hållbarheten, men är inte ett evigt wondermedicin. En obehandlad terrass kommer att torka in, spränga och kanske vrida. Det kommer av samma skäl vara ful att titta på, och kanske obehagligt att gå på - särskilt när familjen går barfota.

Skölj, tvätta, torka

Hur gör du för att bevara terrassen: Tvätta först omsorgsfullt med maskinell tvätt, så att du bli av med all smuts som har lagt sig sedan förra året. Låt det torka helt. I vissa fall kan det ta flera dagar, beroende på luftfuktighet och lufttemperatur. Applicera sedan utomhusolja. Som regel är det trevligt att använda en rulle med en smal borste för att nå hörn och väggar. Mellan varje kappa torkar du överflödig olja med en trasa. Det förhindrar bildandet av olyckliga händer. När den sista pälsen är klar, ta bara ytan igen!

Vad sägs om vinterdäck? Rekommenderas inte. Terrassen är bäst när den är luftig. En presenning kan snabbt ge ett skadligt spår av fukt.

Skölj däcken.

Tvätta med tvätt. Använd tvättmat på förlängningsaxeln, vilket förenklar jobbet.

Skölj i slutet.

När uteplatsen torkas, applicera två skikt olja. Oljan måste dra ner i träet. Överdriven olja torkar bort dig omedelbart med en trasa.

Är du noga med hörnen och väggen ger terrassen ett tilltalande intryck år efter år.

© Ifi 2002

ADVERT

Mest populära