All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Tvätta dusch med citron eller Zalo

Tvätta badrummet är kanske det jobb vi flesta älskar att hata när det kommer att vara rent hemma. Som regel innebär det mycket mer tvätt, skrubbning och svettning än vad som behövs när det gäller andra rum i huset. Och tyvärr är det också det badrum som kräver mest rengöring.

En av de jobb som absolut kräver lite arbete är duschen. Alla som någonsin har skrubbat på en smutsig duschdörr för mycket bra hur tröttsamt det är. Tvål, schampo, hårgardiner, barberkräm och hårt vatten gör kontinuerliga ränder, fläckar och spill, och eventuella försök att ta bort dessa kan få oss att drömma om att tvätta.

Men lyckligtvis finns det råd. Enligt American Interior och Cleaning Blog One Good Thing Av Jillee kan jobbet ske snabbt, effektivt och billigt. Om du bara har ett citron till hands.

Tvätta duschen med citron

Rengöringsstället på super'n är fullt av specialprodukter som lovar att göra rengöringsjobbet en läcka. En produkt mer specialiserad än den andra, med en spray för köket, en för badrummet och allt annat däremellan. Men nu kan du spara både tid och pengar med din citronräknare.

- Vi rengör alltid med tvålfläckar inuti duschdörrarna, förklarar bloggare Jill Ark i ett inlägg på bloggen.

- Det hjälpte inte att jag försökte spola ner dörrarna efter varje dusch, tvål avskum och fläckar som stadigt, och krävde en hel del skura ta bort.

RENGÖRING FRÅN MATEN: Citron är bra när du vill fånga fläckar och märken, speciellt på speglar och glasögon. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Bloggen förklarar att hon i ett inlägg på ett forum kom över tanken på att tvätta duschen med citrus.

- Posten jag läste rekommenderades för att försöka med grapefrukt och salt, men i avsaknad av detta i köket, bestämde jag mig för att prova med citron istället, förklarar Ark.

- Och resultatet imponerade.

Hur

Skär en citron i hälften

Doppa i en liten skål med salt

Scrub bort

Tips: Det allra enklaste sättet är att göra det här jobbet när du står i duschen. Sedan kan du låta citronblandningen sitta på glasdörrarna den tid det tar dig att tvätta och balsa håret för extra effekt.

- Syran i citronen, tillsammans med den exfolierande effekten som saltkornen ger, bryts ner på eventuell tvål och skumfläck, förklarar Ark.

EN BATTERIBATTERI: Den här lilla citronen är en snabb och billig lösning på fläckar och ränder på duschdörren. Foto: PHOTO: Trine Jensen

- Och om du gör det här jobbet medan du är i duschen, har du inte använt någon av din fritid vid rengöring av duschen.

Washing Blunder du kan bli sjuk av

Bloggaren förklarar att hon också hört att gnugga lite citronolja på glasdörr i duschen för att förhindra tvål avskum från att ta fäste.

- Jag har inte testat det här ännu, men det är definitivt på min lista, avslutar hon i posten.

Naturligt och effektivt

De flesta av anhängarna till ett mer naturligt sätt att rengöra har också beröm att säga om citron när det gäller applikationer i hemmet.

- Denna helt ofarliga och gröna rengöringsmedel kommer inte bara att städa, men kommer också att desinficera och ge en god lukt hemma, "förklarar webbsidan Mother Nature Network Environment om den gula lilla frukten.

- Faktum är att allt som klarar den naturliga syran i citronen kan rengöras med frukten, förklarar webbplatsen.

- Och duschdörrar är inget undantag. Kom bara ihåg att rengöra med varmt vatten efteråt och gnugga med en ren trasa.

Testa även mikrofibrer och rent vatten

Charlotte Sagvik på CityMaid Hjemmeservice AS anser också att citronen i viss utsträckning kan ha en bra effekt men är fortfarande ovillig att ersätta andra rengöringsmetoder med frukten.

BÄSTA OCH HÖGT: Nu kan du släppa alla specialerbjudanden, duschen blir ren för bara ett par tre kronor. Foto: PHOTO: Trine Jensen

GNI ON: Syra i citron löser upp fläckar från tvål och hårt vatten. Foto: PHOTO: Trine Jensen

- Citron är bra för mycket och har mycket syre i det, och om det är glasdörrar fungerar det som ett tvättmedel, berättar Sagvik Klik Bolig.

Se hur detta gick

- Men för mycket tvätt är mikrofiberdukar, en svamp god nog. Om det är en fråga om fett, är Zalo mycket effektiv. Salt, som du nämnde, ger skurningseffekten, men Ph är neutral. Tro det kommer att finnas kontroll med salt än nytta.

Sagvik förklarar att de på CityMaid är upptagna av inomhusmiljöer.

- Vi försöker använda så lite tvättmedel som möjligt, snarare mikrofiber som i viss utsträckning ersätter tvålen. Bara i badrummet och köket där det finns lite mer att arbeta med, måste du ha tvättmedel.

Använd denna citron till:

1. När du tvätter en mikrovågsugn är det en bra idé med en skål med vatten och med citronskivor. Slå på mikroen, låt disken stå i några minuter och ånga och smuts och smuts lossnar. Nu är det lätt att tvätta av. Citronet gör det också lukta friskt.

2. Citron kan i viss utsträckning ta bort fläckar på kläder och verkar bleka.

- Men jag tror att dagens effektiva fläckavlägsningsmedel hakas mer effektivt, förklarar Sagvik.

3. Avlägsnande av lukt på skärbrädet kan avlägsnas med citron. Gnugga citronsaften, eventuellt den halva citronens skära sida, bortom skärbrädet.

4. Med en blandning av läsk och citron kan du tvätta smutsiga områden i badrummet. Skura blandningen med en svamp och skölj efteråt.

Har du hört talas om tandpetare?

Men Sagvik har gjort rekommendationer för vad som fungerar bäst:

- Jag rekommenderar definitivt att investera i några bra mikrofiberdukar, mikromobbar och en bra nagel, förklarar rengöringsexperten.

- Och med Zalo, och kanske ett sätt att ta lime i badrummet behöver du inte mer.

Läs också:

Du kan få inspiration till din heminredning

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

För att ta bort obehagliga fläckar på kudden

TA en citron: Denna sura lite frukt är en multi artist i hemmet. Foto: PHOTO: Trine Jensen

För att tvätta kylskåpet 1-2-3

ADVERT

Mest populära