All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Tvätta hus med vinäger

MULTICUNSTNER: Den goda gamla vinägen kan användas för mycket mer än att laga mat. Foto: PHOTO: Heinz / Producer

Det enkla är det bästa vi har hört mycket om. När det gäller rengöring i huset verkar annonsering få oss att tro något annat. Under de senaste åren har en djungel av produkter och utrustning vuxit, enligt tillverkarna, bara om det är enkel effektiv rengöring du letar efter.

En ny spruta studsar under den andra i allt högre hastighet, och tillverkare lanserar nya mirakelprodukter vid blixtens hastighet.

Någon kommer att få saker att lysa, medan andra tar bort allt som påminner dig om fettfläckar - använd bara rätt spray på platsen.

Men enligt fler och fler webbplatser och onlinefora behöver rengöring varken vara komplicerat, dyrt eller fyllt med kemikalier. Här är tipsen enkla och raka: Avlägsna dyra och kemiska rengöringsmedel. Huset tvättas bäst med den vanliga vinägen du köper från dagliglivet.

Tummen upp från miljörådgivaren

Håkon Lindahl, miljörådgivare i Green Everyday, är också ett fan av användningen av vinäger som rengöringsmedel.

- Mycket av rengöringen kan göras utan tvättmedel, bekräftar Lindahl bonytt. nr.

- Många människor bär massiv kemisk krigföring mot smuts och shabby hemma och har ett helt arsenal tvättmedel under köksdisken. Det är sällan nödvändigt.

"Användning av vinäger snarare än kemiska rengöringsmedel har en positiv effekt på både miljön och inte minst din hälsa genom ett bättre och hälsosammare inomhusklimat", förklarar Lindahl.

Lindahl påpekar också att ur miljö- och klimatsynpunkt, är det värt att notera att de särskilda medel som används för rengöring av ugnen, möbler och mattor innehåller ofta flera av hälso- och miljö ämnen än konventionella rengöringsmedel.

Ta bort kalk

- Vinäger har använts för rengöring under lång tid, och Lindahl bekräftar ingen anledning. - Det är effektivt, naturligt och inte stressigt för din hälsa.

- Det är bland annat utmärkt att ta bort kalkavlagringar på duschkabinen eftersom ättika är surt och lime är grundläggande.

Miracle Medium

ONLY GREP: Vinäger blandad med vattenrenar effektivt. Foto: PHOTO: Skandinavisk lagerfoto

"Vinäger rensar som en allt-i-ett-produkt" skriver Om. com på sina webbplatser, och räknar upp de många områden där vinäger kan använda vid rengöring av hus och hem:

Destillerat vit vinäger rengör effektivt och utplåna de flesta former av mögel, smuts och bakterier tack vare dess höga halt av syra.

Rengöring med ättika gör att du inte kan tillgripa starka kemiska rengöringsmedel. Du kommer också att det är både miljövänligt och inte minst ekonomiskt.

Rådet webbplatsen är att köpa en sprayflaska i butiken, blanda vit vinäger (bra gammaldags 7% vinäger som du hittar i alla landets närbutiker) 50-50 med vatten, spraya på att rengöras och torka sedan med en trasa .

Enligt ca. com vatten och ättikblandningen kan användas för att rengöra nästan alla ytor i huset.

Webbplatsen betonar att man måste vara noga med att förtunna blandningen ut tillräckligt om du vill använda den för rengöring av kakel, eftersom leden kan skadas om mixen är för surt.

I Foreldreportalen också diskuterar användningen av vinäger som rengöringsmedel

"Vinäger har många fina egenskaper, och är lämplig för rengöring. Det är en naturlig deodorant eftersom det absorberar lukter i stället för att täcka över det, bra fett remover, döda mögel, båda desinfektionsmedel, är mild nog för att tvätta golv och kan faktiskt användas i stället för sköljmedel (ca en kopp per tvätt). "

tummen upp från miljökonsult

Håkon Lindahl, miljökonsult i Green Everyday, är också en följd av användningen av vinäger som tvättmedel.

BRA GULD: Det är fantastiskt hur många sätt en flaska vinäger har. Foto: PHOTO: Producent

- Mycket rengöring kan göras utan tvättmedel, Lindahl bekräftar bonytt. nr.

- Många människor bär massiv kemisk krigföring mot smuts och shabby hemma och har ett helt arsenal tvättmedel under köksdisken. Det är sällan nödvändigt.

"Användning av vinäger snarare än kemiska rengöringsmedel har en positiv effekt på både miljön och inte minst din hälsa genom ett bättre och hälsosammare inomhusklimat", förklarar Lindahl.

Lindahl påpekar också att ur miljö- och klimatsynpunkt, är det värt att notera att de särskilda medel som används för rengöring av ugnen, möbler och mattor innehåller ofta flera av hälso- och miljö ämnen än konventionella rengöringsmedel.

Ta bort kalk

- Vinäger har använts för rengöring under lång tid, och Lindahl bekräftar ingen anledning. - Det är effektivt, naturligt och inte stressigt för din hälsa.

- Det är bland annat utmärkt att ta bort kalkavlagringar på duschkabinen eftersom ättika är surt och lime är grundläggande.

Website The New Hemmafru går så långt som att påstå att ättika är det enda rengöringsmedel du behöver i ditt hem:

"De allra flesta städare delas in i två kategorier, giftiga eller dyra", tryckt på hemsidan . "Men det finns en åtgärd som varken kommer att kosta dig din skjorta eller gift inomhusluftens kvalitet i ditt hem. Detta mirakel agent är vinäger."

först och främst bör man utrusta sig med två sprayflaskor, enligt hemsidan New hemmafru. Den med ren ättika (7%), den andra med en 50/50 blandning av ättika och vatten.

Här är de bästa tipsen för var och hur man rengör med ättika:

I badrummet:

1. För att avlägsna kalk och smuts på duschhuvudet, vilket kan leda till att mindre vatten kommer ut, stäng av duschhuvudet och låt det torkas med en ättika skål över natten. Bra som ny älskare webbplats.

2. Ta bort fläckar och missfärgning i toaletten genom att spruta ättika på - lämna det en stund och tvätta av.

3. Ta bort tvålfläckar från kranen i badrummet genom att tvätta med en blandning av 1/4 del salt och 3/4 delar vinäger.

4. Spraya badrumsväggarna och duschridån med en blandning och ättika och vatten för att förhindra mögelväxt. Tvätta av med en fuktig trasa.

5. Bad får ofta en smutsig kalkfoder. Spraya på blandad vinäger, låt sitta en stund och skrubba sedan med en blandning av vatten och natron.

6. Rengör toalettbunken genom att tömma för en halv liter ättika och låt den stå i en timme före spolning.

I köket:

1. Ta bort den fula lukten i soptunnan genom att skölja av först och töm den sedan för en halv liter ättika. Lämna i minst en timme innan du skyller.

2. Om du stänger diskbänken kan du snabbt fixa det här genom att först hälla i 1/4 liter sodavatten, sedan samma mängd ättika. När blandningen slutar bubbla, skölj med ljummet vatten tills det är rent.

3. Har du skuren lök eller vitlök och har en stark lukt på dina fingrar? Tvätta händerna med en blandning av ättika och vatten och stark lukt försvinner.

ENDAST ÄR BÄST: En svamp + lite ättika och du är väl på väg till ett rent hus. Foto: FOTO: Skandinavisk lagerfoto

4. Wood choppers blir rena om du torkar med en trasa doppad i ättika.

5. Alla ytor (utom marmor!) Tvättas enkelt och effektivt med ättika. Detta gäller även kylskåpets insida och hällen på spisen.

6. Mikrovågsugnen blir ny om du lagar en blandning av 1/4 liter ättika med 1/2 liter vatten i en skål. Låt du detta laga mat en stund, du tar inte bara bort obehagliga luktar utan också lossnar de brända resterna.

7. Om du har fläckar på ättika kan du tvätta dem försiktigt med en blandning av ättika och salt.

8. Om du har kalkfläckar i vattenkokaren kan du fylla vattenkokaren med en blandning av vatten och 1/4 liter vinäger. Låt blandningen sitta över natten. Rengör panna brunnen med varmt vatten vid dränering av blandningen.

9. Plastbehållare som luktar illa eller har missfärgats av mat kan rengöras med en fuktig trasa doppad i ättika.

10. Tvätta insidan av kylskåpet med en 50/50 blandning av ättika och vatten. Detta kommer också att ta bort eventuella sårluktar i kylskåpet.

11. Om kaminens dörr är full av fett och matfläckar, öppna den, strö över okokt ättika och låt sitta i 10-15 minuter. Torka av med svamp eller fuktig trasa.

12. Ta bort tvål och bakade luktar i diskmaskinen genom att köra en tom handfat med 1/2 liter ättika.

I tvättstugan:

1. För att undvika överdriven färgad kläder, släpp av disken i disken, dra den i ättika innan den tvättas.

2. För att undvika att du klipper på kläderna kan du lägga till 1/4 liter vinäger när maskinen spolas.

3. Många svåra fläckar kan avlägsnas med ättika: kaffe, choklad, ketchup, sylt, koks och vin. Gnugga fläcken försiktigt med ättika och tvätta sedan.

4. Om du bär barndukar kan du lägga till 1/4 liter vinäger när maskinen går över till sköljprogrammet. Detta kommer att bryta ner urinsyra och ta bort både fläckar och lukt.

5. För att avlägsna brännskador på järnet, gnugga botten med en blandning av ättika och salt.

6. För att rengöra tvättmaskinen med tvåltvätt kan du köra en tom diskbänk och tillsätt 1/2 liter ättika.

7. För att avlägsna rök från kläder, fyll i badet eller en stor skål med varmt vatten och 1/2 liter vinäger. Lämna kläderna i rummet i flera timmar och lukten kommer att dras ut.

Hemsida Om. com anser att vinäger också kan användas som tygmjukmedel i tvättmaskinen. Detta kan vara särskilt bra i familjer där någon har känslig hud och inte kan använda vanliga mjukgörare.

"Lägg till en halv kopp vinäger när sköljprogrammet körs" är råd.

Runt huset

1. Uppvärmd ättika kan användas för att lossa klistermärken eller krokar som är limmade till väggar.

2. Om du har en obehaglig lukt i ett rum kan det hjälpa till att lägga en skål vinäger in i rummet och låta den stå över natten.

3. Om du har spillt på mattan kan det här hjälpa till: Ta bort så mycket vätska som möjligt genom att använda en svamp. Spruta sedan på en blandning av vatten och ättika. Låt blandningen sitta på fläcken i 2-3 minuter. Torka sedan upp det med en ren svamp eller trasa. Upprepa vid behov.

4. Tvätta fönstren med en blandning av ättika och vatten. Torka av med tidning eller torr trasa.

5. Golv som inte har odlats kan tvättas med varmt vatten med en droppe ättika för att få en mer blank yta.

LUKTREMOVERING: Vinäger är en naturlig luktborttagare och är därför perfekt som kökshjälpmedel. Foto: PHOTO: Skandinavisk lagerfoto

6. Att göra sig själv med små flugor som ackumuleras på frukten i köket, kan hjälpa till att frambringa en liten skål vinäger i närheten.

7. Fett öl på köksfläkten, inuti ugnen och annars i köket kan lätt tvättas av med en svamp doppad i ättika.

8. Vinyl- och linoleumgolv kan också vara blanka genom att tillsätta en droppe vinäger till tvättvattnet.

9. Mattor som har blivit något missfärgade och dammiga kan få en fin färg igen om du borstar över den med en blandning av vatten med en droppe vinäger. Försök alltid detta på en flik av mattan som inte verkar så bra innan du börjar.

10. Tvätta kusinens kissgryta genom att tillsätta några ättika till tvättvattnet. När du är klar, strö lite bakpulver och låt den torka. Vakuum upp.

11. Har du målat fönsterramarna och har målat öl på fönstret? Försök tvätta med uppvärmd ren ättika. Låt blandningen sitta lite så att fläcken blir mjukt, skarpa så försiktigt.

12. Tvätt i källaren eller på vinden? Bli av med mögel, damm och täppt lukt genom att torka väggar och ytor med en blandning av vatten och ättika.

13. Ta bort den gamla tapeten genom att rulla en kvarnvals doppad i en blandning av varmt vatten och ättika över. Upprepa tills tapetet är blött.

14. Om du har känt vattenglaset på träbordet kan du ta bort dessa genom att smutta försiktigt fläckarna med en blandning av ättika och vegetabilisk olja (till exempel olivolja).

15. Rengör eldstaden för sot och smuts genom att tvätta med ättika. Använd en borste att skrubba och en handduk för att torka upp fukt och smuts.

16. Eldstaden har glasdörrar dessa kan också tvättas med en lösning av 1/3 vinäger och 2/3 vatten. Spraya på och torka med en torr trasa.

17. Avlägsna bakterier från knoppar och låda handtag i köket genom sprutning vinäger och avtorkning med en torr trasa.

18. Rengör torkade mejeriprodukter genom att simma dem i ättika.

19. Plast, glasfiber och aluminium kan även rengöras med en blandning av vinäger och bakpulver för att avlägsna lera, smuts och fläckar. Torka av med blötduk.

20. Rengör grillnätet genom att spruta ättika på en liten aluminiumfolie som du har krökt i en boll. Skruva på grillen tills den är ren.

21. Tvätta barnleksaker med en blandning av ättika och vatten. Rengör bra

22. Rena sax som har varit lite klibbig (för en sådan skivning band) genom att torka med en trasa indränkt i vinäger.

Läs också:

Cilit Bang fungerar - men inte så reklam löften

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

MULTI ARTIST: Vinäger kan även användas för att få skräp ur torkade upp borstar. Foto: Foto: Scandinavian Stock Foto

Hur lura dig städa huset i 30 minuter

Hur man organiserar en rolig baby shower

Smakprov: Om duschhuvudet är tilltäppt med kalk är inte en morgondusch lika läckra. Rengör snabbt och billigt med ättika. Foto: PHOTO: Hans Grohe

ADVERT

Mest populära