All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Tvätta huset i vårt


Text: Chera Westman / ifi. nej

Tvättmedlet som ska användas beror på varför du tvättar. Med årligt underhållstvätt används ett tvättmedel för att effektivt avlägsna smuts utan att skada färgfilmen. Om fasaden ska målas, använd tvättmaskin som avlägsnar smuts samtidigt som färgfilmen beläggs.

- Vi tvättar från botten och sköljer smutsigt ovanifrån, säger Enrico Bastiani i Nordsjön.

Tvättmedlet sprutas med en sprutspruta eller blandas i en hink med vatten och appliceras med en tvättborste monterad på förlängningsaxeln.

- Skruva smutsigt med en pensel eller en scratch pad. Det är den mekaniska skrubben som tar bort smuts - bara att applicera tvättmedel räcker inte, säger han.


Dryck högtryckstvätt

Om det är varmt ute, bör fasaden fuktas innan du applicerar tvättmedel. Stå inte i direkt solljus, eftersom det torkar för snabbt. För sköljning, använd en vanlig trädgårdsslang - inte högtryckstvätten.

- Högtrycksbrickan kan orsaka onödig skada på fasaden. Ändå är det viktigt att sänka trycket på det och stå lite bort från väggen, säger han och fortsätter:

- Håll vattnet borta från ventilerna och sprickorna i fasaden. Skölj tills det inte skummer mer, så finns det inga tvål kvar. Var inte rädd för att skölja - huset måste stå emot vatten!


Skydda huset mot vegetation

Skuggiga fasader är mer benägna att svamp och ormbitar än väggar i solbadet. Därför är det viktigt att hålla vegetationen borta från fasaden, och buskarna bör planteras lite ut ur väggen istället för huset.

En bra tvätt avlägsnar både föroreningar, gröna och vattendrag, och huset kan vara överraskande bra efteråt.

- Vi mäter faktiskt fasaden för ofta. Många gånger hade det varit en bra tvätt ", avslutar Enrico Bastiani.

ADVERT

Mest populära