All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vaskefri med sommarfräsch vaxduk

Det är trevligt att träffa tyg, både ute i trädgården, på terrassen och inomhus. Även med en enkel vit bordsduk kan vi sedan skapa atmosfäriska bord i en blixt. De nya plasttygerna skiljer sig knappast från ren bomullstyg. Nu är det inte så mycket som påminnelse om mormors gamla hårda vaxdukar! Vi köper dem i Metervis, de är både lätta, mjuka och mätta, ofta förvirrande som en bomullstyg. Om du inte föredrar de som skrivs ut på tydlig plast eller de som ser ut som tunn haketråd?

Oavsett stil du föredrar kan du hitta roliga och eleganta dukar som inte behöver mer underhåll än en fuktig trasa. Och om den står där och dammar ner, blir uttråkad och smuts sätter det bara i tvättmaskinen. Läs instruktionerna på inköp, men detta gäller för de flesta: Tvätta på fintvätt, släpp spinn, lämna det att köra en bit innan du sätter insatsen direkt i torktumlaren. Då försvinner rynkorna igen. Ta det ur torkan medan den fortfarande körs så att den inte svalnar och sätter i nya rynkor. De flesta kan också strykas på baksidan med låg värme. Efter behandlingen är bordet lika bra som nytt!

Eftersom denna plast tyg droppar vi också sömnad, om att ha tyget runda eller rektangulära helt enkelt trim. Om du vill sy däck är det smart att sy runt kanterna, annars kan kantarna rullas upp. Har du inte en symaskin eller kanske du inte gillar att sy? Använd textmallar! Ny på marknaden i år är ett större urval färdiga bordsdukar med en diameter på 140 cm. Tänk också på att det här är en metallbit som kan användas för mer än att lägga på bordet.

ADVERT

Mest populära