All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Varnar urskillningslösa kamera användning

Text: Bjørn Runar Sodeland

- I det privata rummet är det husägaren som bestämmer. Du kan sätta en kamera i huset, garage eller ens om äppelträdet och behöver inte söka eller varna någon om det, säger Ove Skåra, Director of inspektionen. Ändå anser han att det är viktigt att hushållare noga tänker på att använda det nya verktyget. Om inte, kan de riskera att bli av med lagen.

- Inne i en bostad, är det i princip helt oproblematiskt att använda en övervakningskamera, men det är till exempel inte carte blanche att ha en kamera i gästrummet och låt den rulla och gå när gästerna har gått till sängs för kvällen. Du bör också vara försiktig om du lånar lägenheten till vänner och inte har gjort dem medvetna om att du har en kamera i huset, säger Skåra. Om du har en maid, au pair eller någon annan som arbetar snabbt i ditt hem, måste du också komma ihåg att informera dem.

"Om ditt hem ska betraktas som ett annat människors arbetsplats, kan du snabbt komma över komplicerade gränsfall", säger Skåra. Han tror dessutom många kan frestas att använda en kamera av denna typ på ett sätt som inte nödvändigtvis sätta dem i ett juridiskt svår situation, utan snarare leda till utmaningar på det personliga planet.

- När du har en kamera i huset, kan man naturligtvis riskerar att familjemedlemmar är att övervaka varandra, och när man kan avslöja saker du hade velat man inte ta reda på, säger Skara.

Endast den privata delen

När du flyttar ut ur din egen trädgård eller fyra väggar, kameraövervakning långt ifrån oproblematiskt. Det hjälper till exempel inte att enheten hänger på väggen när det är grannens övervakning.

- Man kan bara följa sina egna helt privat område och inte områden där allmänheten har tillträde. Det är till exempel inte tillåtet att korrigera en kamera på en grannes hus eller uppfart, säger Skara.

Kontakt polisen

Om du fånga olaglig verksamhet på kamera, bör du ta informationen direkt till polisen och låta dem bestämma vad jag ska göra med materialet.

- Det är inte heller bra att du publicerar informationen online, men i vissa fall kan det vara frestelser. Att göra det kan leda till juridiska och praktiska konsekvenser som ett resultat av reaktioner från brottslingar som kanske inte tycker att tanken var lika bra, säger Skåra.

ADVERT

Mest populära