All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Varnar pyrofora dukar

Filler med treoljerester står för en stor del av bränderna, enligt försäkringsbolaget If.

- Speciellt linolja och teakolja är obehagliga. Fitta garn, pappershanddukar, dukar eller sågspån fuktad med sådana oljor kan börja brinna av efter några timmar. Eller de kan vara som tidsbomber och antenn mycket senare, i upp till flera veckor efteråt, säger kommunikationsrådgivare Sigmund Clementz i If.

Branschens siffror visar att det hittills varit 31 små eller stora bränder i samband med självantändning. Om det också antas att ett antal brandtillägg inte ingår i statistiken eftersom de upptäckts på ett tidigt stadium.

Filler, rengöring ull med spår av linolja eller teak olja kan självantända veckor efter att de har använts. Därför är det viktigt att bränna filéerna eller garnet omedelbart efter användning, försäkringsbolagets råd If. (Foto: If)

Se också:

Test av iPad Mini - En liten guldklimp

Med iPad mini du behöver inte längre en väska för iPad - det går ner i jackfickan!

Detta görs med trasan

träolja sattes torr oljan kan självantända genom så kallad oxidation. Det vill säga oljan torkar genom att absorbera syre från luften och värmen utvecklas. Oxidation är den kemiska process som leder till spontan antändning: Om värmen inte leds bort men lagras i reservoarer, temperaturen så småningom bli kritiskt höga.

Värmen på en degel med olja kan komma upp vid en självantändningstemperatur på cirka 300 grader Celsius.

- Alla dukar eller bröstvårtor med olja är potentiella brandkällor och bör hanteras ordentligt. Det bästa är att bränna dem efter användning på ett säkert sätt. Tunn på dukarna eller quillgarnerna i en ren och tom färgpanna. Aluminiumförpackningen för laxfiléer fungerar också utmärkt. Dyk och fördjupa de förkolnade resterna med vatten, säger Sigmund Clementz i If.

Förpackningar från t.ex. laxfiléer fungerar utmärkt för säker förbränning. Foto: Om

En annan metod är att ta trasor med oljerester i det fria och låt dem torka väl. Sedan tvättas de med vatten och kastas i en brandbeständig och lufttät behållare.

Bränsle med miljöskadlig olja definieras som farligt avfall och måste levereras till godkänd mottagning.

Läs också:

Varnar mot dåligt släckmedel

Många vet inte att pulvermaskiner har en kod som visar hur effektivt de släcker en brand. Försäkringsbolaget IF varnar för att kvalitet och slukkeev ...

brända hus

Det är också värt att överväga att exempelvis sågspån eller träflis indränkt med olja, lack eller färg som torkar genom oxidering skulle brännas upp.

Slipdamm från lackerade en bör tas bort från påsarna efter användning, även om självantändning i fernissan är relativt sällsynta på grund av minskad användning av torkade oljor än tidigare.

Vid torkning av självantändare kan det vara dåligt: ​​

- Vi har flera exempel på att bostadshus och hytter har bränt till marken, säger Sigmund Clementz i If.

Användning av träoljeprodukter innebär risk för självantändning och brand, även under vissa förutsättningar.

- När du använder alla typer av kemiska produkter är det väldigt viktigt att läsa igenom bruksanvisningen noga och följ noggrant säkerhetsanvisningarna, betonar Clementz.

Läs även:

Hur man snapar möbler

Tänk på multifunktionellt när man gör en möbel som passar till korridoren. Tänk på familjens behov och vad du gör på korridoren. Här kan du se hur man ...

Oljemöbler> 999> Fredag ​​och lördag är veckodagen, det är de mest självförnekande, enligt statistiken från FinansNorge. December och januari är månaderna där det händer oftast, men vårmånaderna och på sommaren pekar också på.

- Detta kan bero på att många människor borstar upp vid denna tid, båten pussar och uppfriskande med olja av trädgårdsmöbler och terrasser, säger Clementz.

ADVERT

Mest populära