All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Varnar proffs på view

- Om man till exempel med dig en farbror som är snickare eller målare, kan du ställa in svagare om du senare klagomål om fel i bostaden. Säljaren kommer att kunna hävda att din farbror borde ha upptäckt felet under skärmen, eftersom han arbetar med bostäder på en daglig basis, säger VD Espen Fuglesang i NITO inspektörer Newswire.

Snickare och målare kan göra sitt jobb, men för att hitta fel på detta sätt kanske de inte har arbetat så mycket, tror han.

- De har inte tillräckligt med erfarenhet och kunskap om vad man ska leta efter och var. De tenderar att fokusera på felaktiga saker. Ska du ha en professionell bör du välja en som har rutiner för vad man ska leta efter. Man borde åtminstone ta med en skattebetalare, en som har som sitt dagliga jobb att leta efter klassiska byggfel.

Fuglesang har varit närvarande i flera rättsfall för bostadsinköp.

- I ett fall klagade köparen att taket måste ändras efter att ha tagit över bostaden. Detta var ett gammalt hus där det var ganska uppenbart att taket kunde vara dåligt. Och eftersom köparen hade tagit en entreprenör både på display och övertagande, vann han inte i domstol. Detta förhållande borde ha varit en byggnadsingenjörs uppmärksamhet, sade domaren.

Samma sak gäller för yrkesverksamma som köper bostäder själva.

Läs också:

Extra TV kommer på kran från Sverige

När du behöver ett extra rum till dig själv, små barn eller in-law, en Enkelrum från Sverige att vara vad du letar efter.

- De har ofta lite de skulle ha sagt om de klagar efteråt, om inte säljaren behåller information om fel, säger Fuglesang.

Säljaren måste berätta

Fastigheter Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål i Oslo betonar säljarens skyldighet att lämna information om saknade han vet.

- Avsluta varje femte hemköp i landet med en tvist och orsaken är vanligtvis att köparen upptäcker fel efteråt. Om köparen vet fel på förhand kan han vara uppmärksam på det vid budgivningen och undviker eventuella skador efteråt.

"För många" har en hantverkare i familjen, tror han.

- Enligt lagens förståelse är en hantverkare en expert. Tvistloven är tydlig att du inte kan klaga på de fakta du visste om. Så lagen ger dig nästan bättre rättigheter om du köper hemmet osynt än du är med en professionell som ignorerar dyra misstag, säger Langtind.

Läs också:

Välj en smart köksblandare

Soft eller varmt vatten direkt från kranen eller en fin design handfat i färg? Här är några av vårens trendiga kökskranar.

Mer kunskap

Efter ett nytt år lanserades en mer omfattande bostadsförsäljningsrapport baserad på en ny standard. Det är en mycket mer ingående granskning av fastigheten än fast bostadsskatt och kostar från 5 000 kronor och uppåt.Sådana statsrapporter har använts flera platser i landet under lång tid, men till exempel inte på landets största bostadsmarknad, Oslo.

Säljaren är inte skyldig att skicka in en hemförsäljningsrapport, men Fuglesang uppmuntrar det starkt.

- Bostadsförsäljningsrapporten enligt den nya standarden kan minska antalet tvister för bostadsinköp, eftersom köparen kommer att ha en mycket bättre grund för att lämna in ett bud som behandlar defekter som behöver åtgärdas. Då behöver du inte ta med farbrorskämt längre, säger Espen Fuglesang, NITO Takst.

ADVERT

Mest populära