All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Varnar kökshanddukar

Oavsett hur ren vi tror vi är, vi hanterar miljontals patogener varje dag. Många av dem hittar sig till köket - och sedan maten - om vi inte har goda hygienrutiner.

Även om vissa bakterier är så kallade "kind" kan andra vara direkt skadliga.

- Var försiktig

Kock Britt Strand på Radisson Blu varnar för okritisk användning av kökshanddukar.

- Diskhanddukar man bör vara försiktig med att använda, eftersom de ofta kvar i flera dagar och används mycket annorlunda, eftersom tork tvättning, torkning händer, torka bord, ta ut mat i ugnen, och så vidare. Jag skulle hellre använda kökspapper som kan kasseras efter användning, även om det inte är så miljövänligt, säger Strand.

- Om det finns mer i ditt hushåll vet du inte alltid vad handduken har använts för. Någon får torka över bänken med det, andra torkar händerna på den. I dessa fall bör handduken bytas ut ofta.

Kan hålla en vecka

Vet du om hygien?

Hur ofta du ska ersätta eller rena kökshanddukar, därför beroende på vad du använder dem - och hur bra vy som du har om vad andra i hushållet använder dem.

- Använd "sunt förnuft" och byt vid behov. Bara torka rena diskar och hänga ut eller torka varje gång kan ta en vecka. Men det beror givetvis på diskens frekvens, säger Malin Skaar, Leader Consumer Services Lilleborg och en expert på plustid. nr.

De flesta har en diskmaskin och använder bara handduken för vad som inte finns i maskinen.

- Du kan ha ungefär en vecka som "huvudregel".

Färgkodningsverken

Illustrationfoto: Colorbox. ingen hygien, kökshandduk, maträtt, handduk, kök Foto: Illustrationer: Colourbox. nej

Strand anser att färgkodning är en bra hygienåtgärd.

Testa vinnaren får du en nivå

- bör användningen kökshanddukar ska ein ha ett annex regler, och du kan använda färgkoder för olika ändamål. Med oss ​​har vi färgkodade dukar används i hushållning, kök, frukostrum, och så vidare, för att separera användning och frigöra korskontaminering.

Färgkodning av köksduk kan också vara klokt.

- Osäker på hur de flesta har det hemma, men jag förväntar mig att många människor spenderar utgifterna mest. Som att torka bordet, tvätta diskbänken, torka diskar, tvättställ och så vidare. Det är okej att ha en tyg, men då bör man ta hand om att byta ofta och komma ihåg vad tyget har använts för.

Du kanske vill byta ut köksduken fyra gånger i veckan om du använder den mycket.

De vanligaste misstagen

Det vanligaste hygien misstag med hjälp av kökshanddukar, tillsammans experter för att torka händerna på den efter tvätt, eller torka diskbänken med det.Detta medger att samma bakterier växer i handduken, som i köksduken.

- Det finns många bakterier som har goda villkor för att odla och föröka sig i köksdukar. Alla bakterietyper som har goda tillväxtförhållanden vid fuktighet och temperaturer upp till 60 grader kommer också att trivas i köksdukarna, Mattenynets Ellen Christine Sjølie har tidigare sagt till Click.

Studier visar att uttorkning med handdukar efter handtvätt är inte bäst.

- Om du torkar händerna på det är det viktigt att hålla det i åtanke så ofta som det ersätts.

"Sticky" handdukar måste tvättas

Det finns flera tecken du kan leta efter och berättar om handduken behöver bytas ut.

Illustrativt foto: Colorbox. ingen hygien, kökshandduk, maträtt, handduk, kök Foto: Illustrationer: Colourbox. nej

- Om handduken fungerar synligt, finns det synliga fläckar eller om du är osäker på vad som har använts sedan du tvättar disken, ska du ta en ren eller ren handduk, anser Skaar.

Dessa rävar är bakteribomber

- Du luktar och ser när du ska byta, säger Strand.

Goda råd för att garantera bättre hygien

Förutom färgkod, kökshanddukar och kläder delar hygienexperter dessa tips:

* Kökshanddukar är att föredra att torka.

* Observera att handduken är endast för diskmedel. Ha ett torkpapper eller en separat handduk för dina händer. Har din egen trasa eller våtservetter för att torka av bordet / köksdisken.

* Torka papper

De flesta olyckor händer ...

I ett stort kök där det finns många som får serverat mat från ett stort antal servitörer är hygien extra viktig. Därför används kökshanddukarna endast på Radisson Blu en gång innan de byts ut.

- Vi byter vid varje användning. Så det finns många saker. Papper används också. Här är det alltid viktigt att vidta försiktighetsåtgärder. Vi serverar många gäster under dagen och HSE är mycket viktigt för oss. Därför finns det också ett stort fokus på hygien, eftersom det borde finnas i ett stort kök, säger Strand.

- Men det är också mycket viktigt att man tar vissa försiktighetsåtgärder eftersom de flesta fall av matförgiftning uppstår i hemmet. Till exempel kan du torka bänken med en smutsig trasa och sprida sedan en skiva bröd på samma bänk.

Bakterier i diskdukar och handdukar

  • Bakterier behöver näring (t.ex. livsmedelsrest), fuktighet, tid och rätt temperatur för att multiplicera. På disken (eller i handduken) hittar de allt de behöver.
  • Vid rumstemperatur multipliceras bakterierna varje halvtimme. En trasa eller handduk kan därför innehålla miljontals miljoner bakterier.
  • En diskduk eller handduk full av bakterier kommer att förorena allt som kommer i kontakt med köket. Händer, köksredskap, bord och bänkar smörjs av bakterier.
  • För att få en rengöringsduk eller handduk rent / ren i bakteriologisk mening måste den tvättas.
  • Vrid tyg / handduk och låt den torka när den inte används.

Källa: Anticimex

Läs också:

17 skäl för att barnet ska kasta upp

Madrasser som ger magsbubbla

Kontrollera hållbarheten hos dessa livsmedel

ADVERT

Mest populära