All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Varnar skum apparater

Efter reglerna för brandsäkerhet ändrades den 1 juli förra året, var det tillåtet att ha en skumsläckare av sex liter som enda hand stänger i bostad. Många norrmän väljer nu skumanordningar i stället för pulver och meddelar fler leverantörer.

Försäkringsbolaget Om är oroad över utvecklingen.

- Skillnaden mellan de två släckningsmedel är skrämmande, visar ett nytt test gjort på vårt säkerhetscenter. Pulver släckte fyra till fem gånger snabbare än skum, säger Ivar Martinsen, vice VD för If Damage Insurance, Newswire nyhetsbyrå.

När reglerna liknar skum och pulver, anser han att det ger anledning till oro.

- Vi ser att både privata och bostadsföretag växlar till skummaskiner, och det räcker med att de är lika effektiva. Vi vet nu att det inte är fallet. När den först brinner, är det snabbt och då är vårt råd klart: Skulle du bara ha en brandsläckare, välj sedan pulver, säger Martinsen.

Håll pulvermaskinen

Han mottar stöd från brandskyddsföreningen.

Läs också:

Årets eldsvåda

Här ser du hobbyistens skräckarbete i säkringen. Människor vet inte vilken fara de utsätts för, säger brandexperter.

- Människor har hört att skumutsläpp är mindre än pulver, och kanske väljer många människor därför en skumanordning när de köper nya. Men precis som om vi rekommenderar att du håller pulverstöd eller kompletterar med skum, säger VD Dagfinn Kalheim på norska Fire Protection Association.

har Enligt Kalheim pulver egenskaper att den är mer effektiv och enklare att använda än en skumningsapparat, även om enheterna är samma kylningsklass.

- Om du drivs av brandsläckare, är det mer troligt att du stänger av en brand om du använder pulver. Du kan stå längre bort från elden än med skum och pulver har en konsistens som hjälper till att kväva lågorna även om du inte träffar elden direkt, i motsats till skum, sade han.

Skum snabbare på datum

Skummaskiner är till tjänst var femte år, pulvermaskiner bara var 10: e år. Det talar också till förmån för pulvermaskiner, säger Ronny Tande, VD på If Security Center i Hobøl.

Läs också:

Har du något av dessa saker hemma? De kan vara farliga!

Många produkter återkallas eftersom de kan vara direkt farliga att använda. Kontrollera om du har sådana fall på den här översiktslistan.

Han var ansvarig för provningen av brandsläckarna.

- När vi vet att alltför många inte ens håller pulver sina instrument, finns det goda skäl att befara att många skum apparater kommer att sluta arbeta eftersom de är kvar för länge. Skum består av vatten och tvålkoncentrat, och med tiden kommer apparaten att irritera och rosta, säger Ronny Tande.

Dessutom kommer några skumanordningar att förstöras om de utsätts för kyla.

- Om du har en sådan skumanordning på sommarkabinen och glömmer att ta den hemma när du stänger för vintern, kommer den här enheten inte fungera när du kommer tillbaka nästa år.

Skum har dock sin räckvidd, så länge som människor är medvetna om de begränsningar som Ronny Tande tror.

- Skum kan vara en fördel om du har en mycket liten eld som är lätt att stänga av, säger han.

Läs också:

4 tvättar vi gör i badrummet

När du skrubbar och sköljer badrummet för att det ska skina, är det snabbt att göra misstag. Undvik de typiska flikarna genom att följa den här lilla guiden.

ADVERT

Mest populära