All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Varnar badrum fan

- Det är viktigt att förstå principen att ett badrum på övervåningen fungerar som ventilation för hela huset. Luft och fukt i huset stiger och går ut genom badeværelset sade biolog Stein Norstein i Anticimex.

De mekaniska fläktar varnade är vanligast i äldre hus där badrummet är ombyggd. Eftersom det sprutade mer idag än för några decennier sedan, fästen hushållerska gärna en ny fläkt i det gamla luftkanalen ovanför taket. För att uppnå hushållerska att dagg på spegeln försvinner snabbt.

Rods luftflöde

- Problemet med dessa fläktar är att de har en flik som stänger ventilen helt när fläkten är avstängd. Således naturliga luftflödet i huset stängd större delen av dagen, säger Stein Norstein de Exterminators. Företaget inspekterar många norska hem varje år.

Luftflödet drivs av tryckskillnader och säkerställer att unken luft ersätts med en ny. På grund av tryckskillnaden sippra luft genom kjellerventilr och ut ur en avgas över taket från en bergs golv.

- Om du renovera ett badrum på översta våningen, ska du inte underskatta den passiva ventilation finns i rökkanalen. Det kan vara så att det är faktiskt ganska bra. Se bara till att det finns ett avgassystem som körs hela tiden och att det finns ventilation under badrumsdörren, säger Norstein.

efterlyser lämplig produkt

Det kan ta tid att få ut ånga efter en dusch med en sådan äldre avgaser. En lösning kan då vara att installera en fläkt som är påslagen efter en dusch. Då är det viktigt att inte stänga den gamla rökkanalen samtidigt.

Norstein vill helst en produkt som kombinerar de två.

- Jag vill ha mig en fläkt som kan sättas in i luftkanalen, som arbetar tyst och jämnt under dagen, men det slås på och går mer kraftfulla när det finns en hel del ånga i rummet. En sådan produkt är inte tillgänglig på marknaden idag, säger Norstein.

ADVERT

Mest populära