All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Varnar dålig släckningspulver

Av yrkesverksamma betraktas pulver som den mest mångsidiga släck eftersom det kan användas med de flesta typer av bränder. Och kom ihåg att släckningsutrustning krävs i alla hem.

- Priset på pulvermaskiner varierar från 150 till 700 kronor, och många kommer naturligtvis att gå till de billigaste varianterna. Få är medvetna om att pulver som finns i många olika kvaliteter och att en billig pulver kan innebära låg härdningskapaciteten även om enheten är godkänd, säger verkställande direktör Ivar Martinsen i If Skadeförsäkring till Newswire.

Kontrollera strömmen

De koder som anger strömmen för olika bränder skrivs ut på flaskans etikett. Den består av ett nummer och ett brev. Brev A står för eld i trä och fiber, siffran framför visar strömmen av.

- Som regel kan en brandsläckare inte mindre Aw än 21, men jag har sett apparater med dessa värden som åtta, och det kan knappast släcka en medel lägereld med. Vi rekommenderar enheter med en släck kapacitet på minst 43. När du kommer ut av de få sekunder som du har till ditt förfogande när det brinner mer, säger teknikchef Trond Willard på Om Säkerhetscenter.

Läs också:

För att ta bort dagg effektivt från Bilruter

Dagg på bilrutor kan variera från irriterande till livshotande. Lyckligtvis finns det ett knep som ger dig tråkiga fönster på några sekunder.

Det finns också en kod (B) på apparaten, den indikerar strömmen från vätska. Här bör numret inte vara mindre än 198. De flesta enheter har också en kod (C) som indikerar att den är lämplig för brand i gas.

Sekundära räkningar

Vid Om Säkerhetscentret i Hobøl finns det mer än 10 ton pulver per år på brandskyddshastigheterna.

- En sex kilo pulvermaskin, den vanligaste brandsläckaren i norska hem, varar i 10-15 sekunder. När tiden är så låg kan kvaliteten på pulvret faktiskt avgöra om du lyckas stänga av eld eller inte, säger Willard.

I många år har han observerat vad som händer när människor försöker släcka.

- Ett typiskt scenario när det brinner är att människor blir rädda och stressade. Vi vet av erfarenhet att de flesta människor inte använder en pulversläckare innan, och sedan spilla ofta pulver på golv, väggar och tak innan de slår rot elden, sade Willard.

Kom ihåg kontrollen

En hembaserad pulvermaskin måste kontrolleras vart femte år och skickas till service var 10: e år. Siffror från If Safety Center visar att cirka 85 procent av deltagarna inte behåller sina pulvermaskiner.

- När vi vet att det kommer snart 20 år sedan den enligt lag skyldiga att ha brandsläckningsutrustning i alla norska hem, vi fruktar att det är bland Norge 1, 2 miljoner hushåll är ett stort antal gamla brandsläckare som inte fungerar i händelse av brand, säger Ivar Martinsen i If.

Martinsen rekommenderar alla som inte har underhållit brandsläckaren för att leverera den till certifierade proffs. De kan bestämma om du behöver köpa en ny enhet eller byta pulver.

Norwegian Fire Protection Association uppmuntrar folk att köpa brandsläckare hos kvalificerade återförsäljare som är medvetna om korrekt lagring, underhåll och användning.

Kom ihåg att brandsläckaren måste vara lättillgänglig i ditt hem!

Läs också:

Detta tillbehör gör drömbadet till en verklighet!

Skillnaden mellan ett fint badrum och ett underbart badrum ligger i detaljerna. Och här är de coolaste produkterna just nu.

ADVERT

Mest populära