All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Var luras av färgkartan

Efter 20 år av samma färg på huset paret hade snygga renovering. The Lady hade fallit för gråblå, och de trodde att det skulle vara bra.

Huset ligger i ett trevligt bostadsområde i utkanten av Oslo. Det har varit lätt grågrön, med röda bin och blå dörren eftersom det var nytt. Mr och Mrs Randem tänkte efter en grå-blå ton skulle skapa en kontrast till de andra husen i grannskapet.

På färgkartan fann de Gråblå och när ska frågan vara enkelt.

Färgen på ljus

färger, de testas, den nedre raden från vänster: Gråblå NCS 3208-R86B, NCS 4005-R70B, NCS 4005-R80B. Den översta raden från vänster: NCS 5502-B och NCS 6005-R90B.

Men nej, så lätt var det inte. Knut Randem är en journalist med en viss färgupplevelse, inklusive tryckfärger. Och som tidigare redaktör för Målaren och chef för NCS-system i Norge, han visste att färger kan vara förrädiska. Därför tog de inga chanser att välja rätt på kartan.

- Lyckligtvis, säger de. För sedan den valda färgen målad på väggen, så att ljuset blått tryck.

- Det var för blått och för ljus. Även grannen kom och kommenterade, berättar Randem. De testade också färgerna med lite mer blå, men det var helt fel. Sedan var det lila.

De gick flera omgångar, och det fanns fem prover på väggen. Något var för ljus, som var lila och något blått.

Prov runt var värt ansträngningen

Vi slog Randem utanför garaget. Väggen ser ut som ett täcke efter att de har målat upp prover med olika nyanser av grå-blå. De har studerat och utvärderas på nära håll och avstånd, innan de äntligen hittat den rätta. Och de är tydliga på försöksomgångar var väl värt ansträngningen, att inte säga avgörande för att hitta rätt färg.

Slutligen landade de på färgen NCS 5502-B. Det är mörkare och mindre kulørsterk än provet de hittade på kartan. Det har varken rött i det.

- Det finns ingen lila färgton, säger Randem glad och ser fram emot att "nya hus." Gavel styrelser och fönsterkarmar ska målas vit. Hörn lådor målade som väggarna, eftersom de tycker att det är lite för mycket för att markera dem.

Det är inte modern konst. Knut Randem kommer att ändra färgen på huset och garaget på sommaren och använda garageväggen som ett test utrymme för att hitta rätt färg.

omöjligt att veta hur det är

Även målaren nästan stående på trappan och snubblade, rekommenderar de att färgen ska testas i förväg.

- Det är omöjligt att se från de små färgfläckar hur färgen kommer att vara på huset. Det gjorde verkligen upplever vi, säger de, och har en tydlig rekommendation till andra som planerar att ändra färgen på huset:

- De små provlådor är en korv i skördetid. Använd tid och prova dig fram till rätt färg. Kom också ihåg att färgen ska klä huset och omgivningarna.Det blir också trevligt på vintern, säger paret.

Efter testrundorna är de nu mer medvetna om gråhus. När de gick på en resa såg de gråhus i många nyanser. Några bra, många för bleka, andra för blåa, lite rosa och andra lila.

- Kanske hade ägarna inte tagit sig besväret att testa färgen, men valde direkt från kartan, undrade de, mycket nöjda med sitt eget val.

Det finns inga andra gråhus i närheten, så Randem tror att deras hus kommer att vara en fin kontrast och bidra till en trevlig övergripande.

Röster med forskning

Karin Fridell Ants rekommenderar alla att testa färgen på sitt eget hus.

Randem-familjen ligger helt i linje med vad forskningen visar. Karin Fridell Anter, svensk arkitekt och färgforskare har visat att färgen blir både ljusare och färgglada när det gäller väggen. Experterna skiljer mellan anpassad färg, vilken är färgen på kartan och uppfattad färg , vilken färg det ser ut på huset. Det finns många relationer som spelar in och påverkar färgen; inklusive ljuset, omgivningen och ytan. Forskningen visar också att blåtoner kommer att rita mot lila.

Fridell Anters inbjudan till alla som hittar färg är klar:

- Studera andra hus och hitta en färg du vill ha. Förstå vilken färg det är. Testa färgen på ditt eget hus innan du bestämmer dig. Du kan inte lita på att färgen liknar ditt hus - det påverkas för mycket av miljön.

ADVERT

Mest populära