All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Värm upp med grått vatten

Värmeåtervinning av grått vatten är något som du vill associera med större bostadsprojekt, särskilt låga energiprojekt, men möjligheten är också tillgänglig för nya husägare.

I den situation som du bygger ny, har du ett gynnsamt tillfälle att utnyttja det grå vattnet i ditt hem. I nya hem kan allt grått vatten från dusch, badkar, diskmaskin och diskbänk användas för att förvärma vattnet i behållaren genom en energisparare ES från Oso Hotwater.

Solid Recovery Systemet fungerar genom att placera en energisparare i en meter djup brunn. Det heta avloppsvattnet är anslutet till en droppe in och ut ur energispararen medan värmaren är ansluten till värmaren så att kallvattnet förvärmas innan det värms upp i värmaren själv.

Det varma gråvattnet som gick rakt i avloppet kan därmed leda till en 50% enkel vinst. Enligt OSO Hotwater kan en vanlig familj spara cirka 2500 kWh per år. Det innebär att kostnaden för en värmeåtervinningsenhet, som kostar omkring 8 500, kan spenderas inom tre till fem år.

Ändra innan du går fel Även om du inte bygger en ny byggnad är det värt att ge tanken en tanke. Förberedare som är över femton år är mogna för ersättning. Enova rekommenderar en kontrollerad byte av vattenvärmaren, det vill säga det byts ut innan det är nödvändigt. Många människor ändrar inte budbäraren innan de kan.

- Detta är en dålig energibeslutning. I de allvarligaste fallen kan behållaren brista. Vattenläckage kan orsaka större strukturskador - och efterföljande utgifter, seniorkonsulent i Enova, Anne Guri Selnæs, har sagt.

Om du inte har möjlighet att installera en kylfläns, är det fortfarande möjligt att använda alternativ uppvärmning till dispensern. Du kan välja dagens dispensrar som är anpassade till både kraft och olika alternativa energier i en och samma processor.

ADVERT

Mest populära