All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Garderober: skapa orden

Lyssnar vi på stämningen i röra när vi ser varsamt ut för något vi borde definitivt ha? Knappast.

Elfa genomförde nyligen en undersökning i Norden och fann att en av tre nordmän har problem att stänga garderobsdörrarna. Något kan bero på att vi inte är bra på att rengöra, men det kan också vara för att vi inte sorterar eller slänger. 78 procent av de undersökta norden fann att de hade för många kläder och skor som de inte använde regelbundet, medan 69 procent tyckte att de inte hade något att bära. En paradox? Möjligheten är att vi bara förlorar översikten i skåp som inte är optimalt inredda.

Skapare Investor

Underkläder kan inte investeras, och det kan inte vara den första kostnaden vi prioriterar, men med orden skapas också fred och välbefinnande. Om du vill ha alla nya dörrar ingår ett "standard" skåp från 10 000 till 30 000 kronor, informera de olika leverantörerna som Hus & Bolig har kontaktat. Om du gillar något riktigt fint kan du snabbt dubbla och tredubbla summan. Om du har både utrymme och bra råd är många våta drömmar en Walk-In-Closet. Men du kan också bygga på vad du redan har och smarta tips kan göra stora skillnader.

Bra stugdörrar är dyra, så om du har dörrar som redan fungerar bra finns det ingenting i vägen för att investera i en ny inredning som utnyttjar rymden bättre. Norscan Roller och Elfa har fristående eller järnmonterade lösningar som kan omorganiseras efter behov. Det är inte heller dåligt om du bedömer misstag i första hand eftersom du enkelt kan flytta kurvor, fönsterluckor och hangouts där de är mer användbara.

Plats för vänskap

- Som du vill, sa min man, kvinnan, men här måste skåpet stå.

Vem har inte hört att det är en kvinna som bestämmer? Förmodligen kommer det att vara den som har den mest utvecklade rensningsgenen, om den genen finns, som tar emot humörproblemet.

I dagens garderober har allt utrymme och varje tum av ledigt väggutrymme kan utnyttjas. De flesta garderobsleverantörer har någon form av anpassning, medan vissa bara gör garderober på mål. Å andra sidan gör alla fördelarna med Inträngbara byxor att byxorna är lockiga och lätt att hitta. Foto: Långtidsplanering av garderoben och val av armaturer och dörrar. För de tillverkare som bara har standarddimensioner på sina lösningar, kan de fortfarande ha råd att skräddarsy en skåpfront så att den döljer inredningen när du vill ha ett skåp under trappan.

Det hjälper inte mycket att vara på rätt hylla om du befinner dig i fel skåpet.

Vi kan argumentera om platsen, eller tycker att andra familjemedlemmar är för giriga.Då är det ok att ha gränser; du, jag, barnen och vårt.

För att maximera utnyttjandet av garderoben är det viktigt att tänka på vad skåpet ska ta emot och hur många som ska använda den. Gör en liten lista som ger dig översikten: Hur mycket tvätt ska hänga och vad borde vara i lådor och hyllor? Ska det finnas plats för skor, sängkläder, ytterkläder, väskor, resväskor eller en älskare?

Logiskt förändras ett barns behov av garderobsrummet när det växer. Om du inte har kul med pengar och utrymme och kan köpa och kasta, är den modulära lösningen utan tvekan den bästa. Då kan det kompletteras med nya hyllor, krokar eller stänger och flyttas efter behov. Ge barnen ansvar för sin egen organisation, samt ha en pedagogisk effekt, och inte minst, barnen har mindre behov av att fråga dig var saker är. Det kan också vara trevligt utan dörrar, för att inte tala om att barnen får en fullständig översikt.

Fritidsskåp

Var är sovsäcken, sängen, huvudköket, badmintonracketarna, plastpumpen, ryggsäcken, övningsbullret? Har du plats i ett förråd, ett garage eller i källaren eller taket, är ett skåp så mycket bättre än en kartong! Föreställ dig att kunna bli av med allt det utrymme-krävande fritidsredskapet från garderoberna, och med en blick hitta det? Har du inte så mycket? Kombinera den med ett multifunktionsskåp där du samlar allt du inte använder dagligen, så du behöver inte städa ofta.

Är du kreativ, finns det inget hinder för att använda olika tillverkare för att få den garderob som passar dig och din familjs behov. Vissa interiördesigners har några extra smarta lösningar. Vill du inte ha en spegel framför att undvika att se dig själv före morgonduschen eller i oklara ställningar? En pol på korgen gör att du har en garderob med liten djup. Foto: Elfamen kommer att kolla på outfiten innan du går till jobbet, Langlo har en spegel monterad på hyllan inuti skåpet som kan dras ut och roterar. Om strykbrädet alltid är i vägen, erbjuder de också ett spridbart strykbräda dolt bakom en lådfront. Om du väljer dessa lösningar, men annars har du ett trådkorgsystem, var bara medveten om att du behöver en skiljevägg och en fast modul som dessa kan monteras på.

Elfa är en av flera leverantörer som erbjuder garderobsinredning som gör det enkelt att systematisera dina kläder. Du kan sortera underkläder och strumpor efter färg, organisera smycken och tillbehör i en smyckeskrin i Rom, lagra mycket par skor i utdragbara skoställer och gör ditt eget system i slips, bälten och byxor på egna hängare för detta.

Kan du använda höjden upp till taket? Då behöver du inte dumpa damm. Om du är trött på kaninstrålar i skåpet, är det lämpligt att välja uppåtgående skenor i golvskenan och därmed undvika insamling av smuts och damm inuti skåpet.

Om det blir väldigt högt har Langlo också en utdragbar garderob till toppstången, och kanske får du plats för tre stavar i höjd.Eller vad sägs om En rullgardinsklädstång kan du utnyttja utrymmet ända upp till taket Foto: Langlo skjuta upp en hylla i topp saker du sällan behöver eller inte kan kasta, som tant Olga virkade Mamelukesen eller barn dorullnisser.

World

Speciellt stadsbor i små lägenheter kan ofta bara drömma om Walk In omklädningsrum på grund av brist på utrymme, men du har ett rum eller en nisch, kan du fortfarande kombinera det med hobbyrum, kontor och omklädningsrum. Genom att till exempel skapa skjutdörrar från vägg till vägg med begränsat djup kan alla dessa funktioner enkelt döljas och omklara i en blixt.

Har du en liten lägenhet, men en relativt stor vardagsrummet, eller en stor, avlång sovrum, en garderob också fungera som en rumsavdelare och göra plats för en extra sovande nisch eller ett kontor med hjälp av baksidan av garderoben som en sänggavel eller kontorsväggen . Eller hur är det med ett par skjutdörrar på golvet till taket för att göra en liten klädkammare?

Utan en tråd, eller nästan

Även om trådkorgsystemen är otänkbart väldigt praktiska och flexibla verkar inte alla vara lika sexiga. Många tillverkare erbjuder garderober på mål, och dessa är vanligtvis inredda med fasta moduler, så man borde ha noggrant tänkt på de behov du har i förväg. Det sägs likväl att de flesta också erbjuder korgar för dessa moduler.

- Vi har inte finna lycka, vi skapar den hävdade Petra Fleischer

Thomas Olavessen är ett säljkonsult på Fit i Tønsberg, som säljer garderob lösningar för mellan tre och en halv till fyra miljoner per år. Han kan säga att 60 procent av sina kunder inte riktigt vet vad de vill ha. Kunder kan ha sett bilder av garderober som de gillar, men efter några råd och konstruktiva frågor hamnar de på något helt annat. I synnerhet kommer han att fråga om vilken typ av kläder folk är.

- är kund tie-klänning- och klänning kunder, kommer de att ha olika behov än t-min skjorta, jeans och tröja kunder, säger han och tillägger att han drar en stor del av sina kunder.

De flesta Olavessen-kunderna på Montér vill ha kompletta lösningar, men få har någon tydlig uppfattning om budgeten. Då är det viktigt att skapa ett förhållande för att visa upp behov och önskemål, och inte minst för att få en översikt över budgetbudgetens storlek, tror han. Olavessen kombinerar ofta lösningar från tillverkarna.

- Jag skulle vilja sälja ett interiör från Elfa, men rekommendera kunder att köpa skenor och dörrar från Langlo, säger han.

Ann Kristin Westeng är försäljningschef inom Maxbo på Alnabru, och finner det svårt att kommentera kundernas önskemål och behov i allmänhet.

- Alla har olika behov, säger hon. Inte minst vill de ha skåp på olika ställen i huset, och för olika användningsområden, och det gör inredningen mycket personlig, fortsätter hon.

Sovrum, barnrum, hall, garage, vardagsrum, vardagsrum, under trappor; Det är till stor del valet av dörrar som kommer att vara avgörande för interiören och helhetsintrycket.

- De billigaste dörrarna som jag aldrig rekommenderar till ett vanligt skåp, säger Westeng, och tycker att de kanske kan ersätta dem snart efter några år.

En dörr som ska öppnas ska ofta vara solid och stoppa så att dörren inte smälter i skåpet i garderoben, eftersom upprepad skakning kan förstöra fester. En utdragbar skohylla ger dig enkel åtkomst. Foto: De dyraste (och billigaste dörrarna) används perfekt till exempel i ett garage, ett arbetsrum eller ett golv som inte används så ofta.

Enkel och dubbel garderobskombination säkerställer fler upphängningsalternativ, medan nedre kantkurvor gör tillgängligheten till innehåll enklare. Elfa är en av dem som rekommenderas att begränsa djupet på garderoben (och spara utrymme) så att kläder inte försvinner bakom i en hög där de är glömda.

Är du inte kreativ eller kreativ: Få dem hemma!

Både Elfa, Langlo, Norscan Roller och HTH, som tillverkar garderobsmöbler, har ritverktyg på sina webbsidor. De är dock inte alltid lätta att använda. En översikt över återförsäljare av produkterna finns också. Kvik som har omfattande, standardlösningar, erbjuder avtal om draktid i affären. Det gör också de flesta återförsäljare i kedjebutiken, så du kan enkelt få hjälp med ritningen, som rekommenderar både Olavessen på Montér och Westeng på Maxbo.

Vet inte riktigt vad du ska begära eller saknar idéer för att placera skåpen för att maximera utrymmet, så du letar efter en säljare som kommer till gratis hembesök. En av dem som tillverkar garderober på mål och kommer hem är Modestes Gerta, ägare och chef för garderobseksperten. Han använder material från hela EU och får skåp som produceras i Litauen. Många mindre norska återförsäljare, men vanligtvis inte butikskedjorna, får skåp som produceras i Östeuropa. På Gerta varierar leveranstiden mellan två till fyra veckor till ett pris av 10- till 50 000 kronor.

ADVERT

Mest populära