All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Panelhöna med ljus ljud

In-wall högtalare (eller innfellingshøyttalere som de också kallas) fungerar precis som vanliga högtalare, bara med ett undantag. Istället för att använda ett separat hölje sitter högtalarelementen på en ram som vanligt rakt in i väggen. Takmonterade högtalare använder samma princip. Nästan alla inkommande högtalare kommer med ramar, lock och grillar som kan målas, så att de går i ett med väggar och tak.

Wall Speakers Om du är omgiven av tegelväggar eller tveksamma om att skära hål i den redan noterade gips, kan så kallade on-vägg högtalare vara lösningen. Dessa är vägghögtalare som kan hängas direkt på väggen. De skruvas fast av parentes och kan ofta vinklas i önskad riktning. Fördelen med vägghögtalare är att de kräver mindre fysisk ingrepp, och är lättare att ta med dig om du flyttar.

Våldsam utveckling Traditionellt har vägg- och takhögtalare inte varit kända för god ljudkvalitet. Men här är en aldrig så kallad revolution de senaste åren. Flera tillverkare har kommit till scenen, och moderna inbyggda högtalare använder nu lika avancerad teknik som de bästa konventionella hi-fi-högtalarna.

Läs hela artikeln här

Detta bör tänka på

Eftersom innfellingshøyttalere blir en permanent del av din inredning, är det självklart att platsen är extra viktigt. Du har mycket mindre möjlighet att försöka misslyckas än med fristående högtalare. Därför är det viktigt att planera i god tid.

1. Användning Först måste du bestämma vad högtalaren ska användas till. För bakgrundsmusik är takmonterade högtalare ett idealiskt val. Då kan du täcka stora områden med lite riktigt ljud. Här är högtalarnas kvalitet inte så kritisk - det är bättre att köpa ett större antal så att du kan täcka större delar av huset.

Om däremot bör du använda högtalarna till mer aktiva och kritiska lyssnande, till exempel i en särskild stereo eller hemmabiosystem, spelar kvaliteten en viktigare roll. Här är välplacerade vägghögtalare vägen att gå.

2. Placering och installation Frammonterade vägghögtalare låter bäst när du spelar direkt på lyssnaren, monterad på öronsnivån. Liksom vanliga stereohögtalare, borde de ha ett litet avstånd mellan dem för att ge en ljudbild med ett rymligt stereoperspektiv. De trivs också bäst när de placeras med bra avstånd från hörn och sidoväggar. En rimlig utgångspunkt (om möjligt) är att ha ungefär samma avstånd mellan högtalarna som det är mellan dig och högtalarna när du är i lyssnarpositionen. I en full hemmabiosystem bör centerkanalen monterad direkt ovanför eller nedanför skärmen, medan de bakre högtalarna kan sitta högt upp på väggen eller i taket monteras.

3.Justeringsalternativ Högtalare avsedda för fast montering beror på mer justeringsmöjligheter än vanliga högtalare. Det är fördelaktigt att anpassa diskant- och basnivå i förhållande till platsen, och det kan också vara trevligt med diskantelement som kan vinklas mot eller bort från lyssnarpositionen. Annars väljs inkommande högtalare på samma sätt som vanliga högtalare - större högtalare brukar spela högre, med ett bredare frekvensområde och fullare basutgång än de mindre varianterna.

4. Extra basassistent De flesta ingångshögtalarna har begränsad basreproduktion jämfört med stora fristående högtalare och dra nytta av lite hjälp från en separat subwoofer (subwoofer). Speciellt för hemmabio är en eller flera subwoofers ett måste. Det finns subwoofers för inkludering, men de kraftfulla vibrationerna gör det ofta lättare att få ett bra resultat med en fristående del. De kommer i alla storlekar och kan döljas i ett skåp, under bordet eller bakom soffan.

5. Tråd och elektronik Dolda högtalare orsakar också dolda ledningar. När ledningar ska införas i väggen är det ett krav att de läggs i rör (så kallade elektriska rör). För bästa resultat bör du därför börja planera den grova platsen för högtalare och elektronik redan under huset, så att elektrikeren kan installera de nödvändiga rören i förväg. I ett befintligt hem kan det bara handla om en enda vägg / färdanordning som ska byggas om, och då är det ofta tillräckligt att dra rören i ett vägguttag där förstärkaren kan anslutas.

ADVERT

Mest populära