All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Vägghängande doer ger vattenskador

Text och foto:

Enligt planerings- och bygglagen måste sanitetsutrustning installeras så att läckage detekteras snabbt och inte orsaka onödig skada. Mycket många väggmonterade toaletter uppfyller inte dessa krav. De är monterade utanför membranskiktet i badrummet. När det läcker ur toaletten sitter membranet inne i väggen. Det tar tid att tränga in i väggen och in i golvet innan du har en chans att upptäcka den. Skador kan vara formidabel.
- Sådana toaletter strider mot bestämmelserna i planerings- och bygglagen om sanitetsutrustning. Montera toaletterna bakom membranet och utan något system som visar läckan när det händer, är det inte i enlighet med lagens föreskrifter, hävdar rörmokaren och byggnadseksperten Trond Risåsen.

Läckagepunkter

Det finns två vanliga läckagepunkter på en väggmonterad toalett. En är av rökröret som används när du drar ner och det går från cisternen, genom muren och på toaletten. Den andra är på röret från porslinet till avloppet. Risken för läckage är mindre om du har en kvalitet toalett från en ansedd tillverkare. Ändå kan du aldrig vara säker.

Om cisternen inte är tillräckligt isolerad kan det också finnas problem med kondens och fuktskador i väggarna. Detta är vanligtvis inte täckt av försäkringsbolag, men skadorna över tiden kan vara lika omfattande som läckage.

Varnar mot modeprodukter

Risåsen varnar mot de konstanta rörelserna på insidan.
- När nya produkter släpps ut på marknaden, bör de inte användas utan kritisk mening, men istället försöka anpassa byggmaterialet. Om det inte spelar någon roll, bör produkterna förbjudas, säger han.

Han betonar att ett förbud mot väggmonterade toaletter har lite att göra, eftersom det finns goda lösningar på problemet. Om du har ett membran på baksidan av toaletten sander, skiva på botten av porslinet där eventuellt läckagevatten kan tömma och en passning som garanterar lätt tillgång till cisternen, har du lite att frukta. Läckage upptäcks sedan snabbt, skadar inte byggmaterialet i onödan, och kan lätt repareras.

Läs mer: "Vägghängande doer ger vattenskador" i Hus och hem 5-2008 >>

ADVERT

Mest populära