All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Förväntar sämre tider i

I dagens vid 11. 00 lägger fastighetsbranschen framåt hus prisstatistik för februari, och det finns mycket vilket tyder på att industrin kan presentera mer positiva siffror än under lång tid.

- Vi har en positiv stämning på bostadsmarknaden, med en bra balans mellan tillgång och efterfrågan, sade Mr Christian Dreyer i Association of Real Estate, för några dagar sedan.

Hur mycket är ditt hem värd?

Kort trend

Men färska prognoser från MakroSikt visar att den positiva trenden kan bli kortvarig och att marknaden har inte bottnat ännu.

- Vi förväntar oss ökad arbetslöshet och osäkerhet om framtida inkomst bland konsumenterna, återigen för att begränsa inflationen och minska huspriserna igen till hösten. Huvuddelen av räntan har redan kommit, medan huvuddelen av den ökade arbetslösheten ligger framför oss, framgår det av Makrosikts rapport.

Nya siffror från arbete och välfärd Administration (NAV) visar att arbetslösheten har ökat med 61 procent från februari förra året med samma månad i år. Omkring 2, 7 procent av arbetskraften nu utan jobb, och det förväntas att siffran kommer att gå ner dramatiskt under de närmaste månaderna.

Läs också: 218 miljoner försvann

De människor tror på återhämtning

Med andra ord, den kraftiga ökningen av arbetslösheten som ligger till grund när MakroSikt varnar att en nedgång i bostadspriserna i görningen.

I sin färskaste rapport förutspår MakroSikt att priserna kommer att stiga under de närmaste månaderna, men det kommer att pilar som pekar nedåt igen.

- Vi förväntar oss att huspriserna blir cirka 5 procent lägre i slutet av året än i januari 2009, säger MakroSight. Det genomsnittliga priset i år väntas bli 7 procent lägre än det genomsnittliga priset under 2008.

Men det finns en profetia människor inte helt överens

-. I februari antalet konsumenter som förväntat högre än lägre priser i ett år. Vi ser enligt Macro således mer pessimistiskt ut, enligt stigande huspriser än de flesta konsumenter, säger rapporten.

Statistik från Statistiska centralbyrån: Hur stor faller priset på bostäder

Nya bostadspriser presenteras idag. Följ på DinSide. nej från 11.00

ADVERT

Mest populära