All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vänta på ett stuga köp!

"Jag tror att det är hytter i samma prisklass något över mellersta lagret som kommer att bli svårt att sälja nåArvid Flage Stad"

Planerar du att köpa stuga för årets vinter eller påsk? Då bör du läsa detta fall och tänka på det igen.

Det är Arvid Flagestad, som är en biträdande professor vid Handelshögskolan i BI som tror på detta. Han specialiserar sig på vintersportsorter i Norge, och dessutom råd han flera av dem. Därför har han också en bra kunskap om bergshytterna.

Vad kostar stugan? Testa vår kalkylator

Nedgång Period

- De sista fyra eller fem år har det byggts och förvärvade extra många stugor i detta land. Detta beror på mycket pengar bland de flesta och tillgång till vackra bergsområden. Nu har vi dock gått in i en ekonomisk nedgång, som kommer att ligga i några år. Vid sådana tillfällen, människor är mer rädda för sin egen ekonomi, och sedan färre ta lån för att köpa lägenheter, förklarar Flage Stad.

Turismforskaren har märkt att det tar längre tid att sälja bergshytter. Han tror också att många fastighetsmäklare bluffar eftersom de har sålt stugor när de inte har det. Detta för att öka priset.

Gör ett fynd nästa år!

- Vilka typer av stugor kommer vara extra svåra att handla i, Flag City?

- De dyraste stugorna kommer fortfarande att säljas. Detta för att de som köper sådana kan ha råd ändå. Jag tror att det finns hytter i prisklassen strax ovanför mellanskiktet vilket är det svåraste att sälja nu. Då tänker jag på stugor till mellan fyra och fem miljoner, eftersom folk oftast tar upp lån att köpa.

- Är det bland dessa stugor du kan göra en kup?

- Ja, det kan vara fynd. Det är åtminstone troligt att du kan få en sådan stuga till ett mycket lägre pris än vad som ursprungligen trodde.

Men som sagt bör man vänta lite innan man köper.

- Priserna blir lägre redan nästa år. Och det är säkert att de inte kommer att stiga under de närmaste åren. De kommer att platta ut och falla, säger Flagestad.

- Utvecklingen kommer att exponeras

Alla stugor kommer att se en nedgång i framåtblicket. Svåraste kommer att vara att sälja stugor som inte ligger nära skidorterna eller andra attraktioner.

De stora skidorter närmast Oslo kommer att klara sig bäst, men också känna effekten snabbast, eftersom det är där du hittar den största trycket i utvecklingen. Flagstad vet att de allra flesta vintersporter i Norge har lyckats planera för stora områden där planer planeras för stugautveckling.

- Men jag är säker på att många av dessa projekt nu kommer att exponeras på obestämd tid.Här kommer det troligen också att vara konkurser.

Se ditt hem från luften

- När utbudet är större än efterfrågan, priserna kommer notoriskt sjunka. Så enkelt är det, avslutar Flagestad.

- något långsammare

- Här i Trysil är marknaden ganska stabil, men lite långsammare än vanligt, medger fastigheter DnBNOR, Anita Moen.

- Vi upplever intresse för de flesta typer av stugor. Det finns dock få bostadsföretag som vill köpa just nu. Och i utkanten säljs hytterna lite billigare nu, säger hon.

Läs också vad andra experter tycker om semester marknaden i år

NEWS:

  1. Minns detta innan du avvika från hytten
  2. Modern log lösning sparar tid och energi
  3. Cabin dröm för utlänningar
  4. Kommer att hyra stuga di
  5. stuga i fjällen och havet
  6. Hjälp, det regnar genom taket
  7. 9 av 10 inte har ett larm i kabinen
  8. Hytteliv anno 1970

ADVERT

Mest populära