All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Väljer vit färg gnarly

När vi återigen börja använda färg på de stora ytorna på interiörer, nya krav på valet av färg på listorna, fönster, dörrar och andra detaljer. Att välja rätt vit färg upplevs av många som mycket svår. Det finns många vita nyanser, med små skillnader som kan ge bra resultat beroende på vilka färger de används med.

Gulaktig vit är vanligt

Dagens färgmode har ökat försäljningen av vit färg S 0500-N. Här är en blå tapet från Borge.

De vanligaste vita färgerna på detaljer, listor, dörrar och fönster är S 0502-Y, 0502-Y och S 0500-N. Färgerna kommer ofta under namnen "Cotton", "Egg White" och "Classic White". NCS-kod för alla dessa färger som anger att de är lätta och uppfattas som vitt med endast en liten dragning mot de svarta och gula - visuellt uppfattade färger som 5 procent svart och 2 procent gul. S 0500-N, å andra sidan, är en neutral vit färg, som inte uppfattas som gul men med en liten mängd svart.

- Pre-målade tecken, fönster och dörrar är ofta målade i S 0502-Y, "bomull", vilket är en något gulaktig vit färg, sade Mogens Askevold, butik manager på Fargerike C. Christoffersen.

Trend Change

- Mot kalla färger använt någon ren vit, medan gulvit går bra mot djupa rödbrun och varmare färger, säger Hilde Brandsrud.

Att "Äggvita" och "Bomull" passar allt, tyvärr är det en myt. S 0500-N, å andra sidan, är så neutral att det går emot de flesta. S 0500-N är en populär färg, och fler och fler märker också att det är lättare att kombinera med andra färger.

- Speciellt mot trendfärgerna som är populära idag; Den svala och dämpade grå, blå och grön är inte & rdquo; Bomull & rdquo; snyggt. Det ser grymt ut. Där behöver vi vita toner och sedan & rdquo; Klassisk vit & rdquo; Vad vi säljer mest, säger Hilde Brandsrud, interiördesigner på Nordsjö Idé & Design Store Askim & Mysen Rør.

Kan beställas

Mot de trendiga färgerna som är populära idag; Den svala och dämpade grå, blå och grön, en ren vit färg är ett bättre val än en gulaktig vit. Detta rum är färgat av Smartpanel.

också tillverkare av dörrar, lister, fönster och SKIL målade paneler inser denna trend och försöker att utöka färgskalan, och man kan redan i dag få även pre-målade produkter S 0500-N från byggvaruhandeln standardsortiment. De som inte bär båda färgerna kan ta dem att beställa.

Med rätt färgkombination blir väggens färg bättre, dörrar och fönster ser bättre ut och rummets form blir tydligare.

- Mot svarta färger används ren vit, medan gulaktig vit är bra mot djupröda och varmare färger, säger Hilde Brandsrud.

Influenced easily

Anledningen till att vit är så ondskan är att färgen är en distinkt kameleon. Det tar upp färger och påverkas av omgivningen. Ett rum med stora fönster mot en röd fasad kommer att få ett rosa ljus inuti. Om dagsljuset flyter genom kronan på ett stort träd, kommer rummet och de vita färgerna att ha en grön häck. I ett vardagsrum med en blå soffa kommer den blå färgen gnugga bort på den ljusa vita färgen i rummet. Ett stort ekparkettgolv har en stark gul färg, vilken också karakteriserar rummet i stor utsträckning.

- Det finns många som kommer till färghandeln och vill ha samma färg som flickvännen har i köket. Men det är sällan lika bra eftersom färgen påverkas av miljön. Färgerna i interiörtidskrifterna och webben matchar inte heller verkligheten - faktorer som belysning i fotografi och färgreproduktion vid utskrift eller på skärmen spelar en roll, säger Lene Askevold.

Markera eller dölja?

Frågan du borde fråga dig själv är om du vill dölja eller markera de detaljer som ska målas? En vit färg ger en hård kontrast till mörka färger, och om du vill ha ett duschresultat bör en tonad vit färg användas istället. Eller kanske du vill markera listorna med en färg mot en ljus bakgrund?

- I en grafiskt inredd svartvitt hem där rena vita färger dominerar kan målningslisterna vara effektiva i en blank färg ", säger Hilde Brandsrud.

- Det viktigaste är att lita på dig själv, och om du gillar att spita en provlåda, råds Askvold.

ADVERT

Mest populära