All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Luktade du övningskläderna?

Efter ett bra träningspass, är det naturligtvis vanliga träningskläder inte bara dofter av blommor, så sedan kasta dem i tvättmaskinen.

När du tvätter tvätten efter torkning är det inte bara frustrerande men också oförståeligt att det stinker - mycket mer än innan du tvättar.

Så vad i världen orsakade detta?

Norges mest kända textilexpert och forskningschef vid SIFO, Ingunn Grimstad Klepp, har svarat. Åtminstone delvis.

Heng träningskläder att torka efter användning

- Det första problemet är att syntetfibrer, som träningsbuller ofta är gjorda av, luktar dåligt. När de blir sveda in och stanna kvar, till exempel plast, utvecklas den dåliga lukten och det är svårt att gå ut, säger Klepp.

Första budet är att undvika att träningskläderna ligger i täta påsar. I stället bör de hängas att torka efter användning om de inte kan tvättas omedelbart, enligt textilexperten.

Condiförstärkaren stanken

TEXTIL EXPERT Forskning av SIFO, Ingun Grimstad Klepp. FOTO: SIFO. Visa mer

Tvättmedel, även känt som tygmjukmedel, kommer vanligtvis att orsaka att vanliga kläder luktar fräscha och bra.

Om du använder tygmjukmedel när du tvättar kläder som innehåller syntetfibrer, kommer det att ha motsatt effekt.

- En av anledningarna till utvecklingen av dålig lukt i träningskläder är mjukgörare, detta bör inte använda maskinen när du tvättar kläder som innehåller syntetiska fibrer, sade Klepp.

DROPP COOLANT: Skum är en av anledningarna till att träningsbullret kan lukta surt efter tvätt. FOTO: Linn M. Rognø. Visa mer

När syntetiska övningskläder tvättas med sköljmedel en gång måste du faktiskt tvätta det många gånger efteråt utan att använda sköljmedel för att avlägsna doftande lukt. Även om du fortfarande följer tvättanvisningarna, enligt Klepp.

- Det är som att sköljmedel ökar den sura lukten av träningsbuller, vi vet inte riktigt, och det här forskar fortfarande, säger experten.

Alltför låga temperaturer

Malin Skaar, huvud av Lilleborg konsumentfrågor, tror att den primära orsaken till sura doft i sportkläder är att det tvättas vid låg temperatur.

Syntetfiber: Den mest kända är polyamid, polyester, akryl och polypropen. Andra är modakryl, polyeten, polyklorid och elastiska fibrer såsom elastan och elastodien. FOTO: Linn M. Rognø. Visa mer

Ju högre temperaturkläderna tvättas, till exempel på diskbänken, kommer städaren att bli.

- Täta kläder, och speciellt underkläder och övningsbuller, bör stiga till 60 grader för hygienisk tvättning, säger Skaar.

En paradox här är att det mesta av träningsbullret är gjord med stretch i, och sträckan kommer att förstöras av för hög temperatur. Även om något tål 60 grader, annat material som inte tål det.

- Men kanske det är värt att ta en chans om alternativet är sur lukt. Jag brukar säga att du kan kombinera tvätt vid låg temperatur och tvätt vid 60 ibland, säger Skaar medan hon betonar:

- Det är viktigt att i princip följa tillverkarens rekommendation på diskbänken, både temperatur och program.

- WASH vid hög temperatur: Den rekommenderar Malin Skaar, chef för Lilleborg Konsumentservice. FOTO: Orkla. Se mer

- Träna ullklær

Den allra bäst att undvika stanken i träningskläder fortfarande undvika tyger med syntetiska fibrer.

- De mindre syntetiska tyger som vi använder, desto mindre problem. Så en bra lösning är alltså att träna med yllekläder istället. När undviker lukt och dessutom utan att behöva tvätta det varje gång, det håller vädring kläder efter användning, deponering Klepp.

Men ull är väldigt varmt, du kanske tror. Det finns fortfarande en hel del motion kläder gjorda av tunn ull som bör vara temperaturreglerande, och därför kan du också använda detta för inomhusträning.

- Ull är faktiskt mer effektivt att ventilera än tvättning för att bli av med lukten av svett. Men självklart måste du också tvätta dina ullkläder ibland. Vad levereras med hård träning är salt från svett och detta kommer så småningom att bli smutsig tvätten. Det måste därför tvättas ibland på grund av saltet. Men använd ull när du tränar, du kan därför utan problem öka användningen mellan tvättar, förklarar textil expert.

Förutom att hålla kroppen varm, är detta också anledningen till att många människor använder ull utomhus, bara att de kan använda samma kläder när de är ute och inne om de är på en lång resa, sade Klepp.

Ullklærne behöver inte krympa i varmt vatten

Anger antiodør

Vissa tillverkare lägger motion kläder olika substanser för att täcka dåliga lukten frågan. Ett av dessa ämnen kallas nanosilver som det hävdade att kommer att döda de bakterier som skapar lukt.

Detta varnar både SIFO och folkhälsa starkt emot.

- inte köpa träningskläder eftersom det annonserade som innehåller så kallade antiodør. De läggs kemikalier som är skadliga för människor och miljö, eftersom det kan vara mycket giftiga, informerar Klepp.

Dinside har tidigare skrivit om den så kallade antibakteriella kläder inte.

Om stanken sitter i tvättmaskinen, tippar Klepp att köra det på en koka tvätt.

- Och sedan finns det olika rättsmedel som använder ättika i maskinen, men jag har inte provat det själv, säger hon.

Bra mnemonics

För att undvika obehagliga lukter i sportkläder efter tvätt, är det därför några tumregler du kan relatera till. Skaar tippning:

  • tvätta vid högre temperatur om möjligt
  • Använd inte sköljmedel
  • Använd lämpliga rengöringsmedel Lämna inte kläder liggande långt innan tvätt.
  • Tvätta så snabbt som möjligt efter träning.
  • Eventuellt, låt det lufttorka före tvätt snarare än att låta vara fuktig i en påse.

ADVERT

Mest populära