All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fjädrande energispar

Future radiator med en bit av gamla guld och glamour tecknade British Lucy Merchant. Visa mer

Robust energibesparing

 1. Underhåll: Luft och kärlek
 2. Rengör dina gamla radiatorer
 3. Rör inte bara!

En overdos Enøk?

Börjar du bli uttråkad, alla pratar om Enøk och energibesparingar? Det blir bara van vid det. Om du tror att du har överdriven strömbesparing nu - vänta bara till november. Eller februari. Kölden har inte avgjort ordentligt, och med en registreringsvärmesensor och september har det inte varit något stort behov av värmepump. Ännu.

särskilt kittlande läsning är det tyvärr inte alltid - men vi kan försäkra er att det har förekommit en del heta nyheter på marknaden om du väljer att värma ditt hem med radiatorer.

STORA BILDER: Ta mig till de nya radiatorerna - nu!

Var inte tråkig att stanna varm. Tyvärr kan det vara dyrt - mycket få av dessa modeller kostar mindre än 10 000 kronor. Men det är tillåtet att drömma. Här är många nyheter - några så färska att de inte finns på marknaden ännu - och några prototyper kommer vi förmodligen att se i produktionen snart.

Gör det själv

Finska Purmo levererar radiatorer i klassisk design - men de finns även i fet färgkombination. Se mer

Kan inte råd att ersätta kylaren hemma med en av de (tyvärr ofta dyra New) designalternativ, finns det fortfarande sätt att sassy upp dina befintliga radiatorer på.

Du kan göra något själv, medan det är värt att få hjälp för bästa resultat.

Fastsättning av befintliga radiatorer

Underhåll

För att radiatorer ska ge maximal värme och energieffektivitet är det viktigt att behålla dem.

Läs mer om vad du ska leta efter, vad du kan fixa själv - och när du ska söka hjälp från proffs.

Så här underhåller du dina radiatorer.

Billigaste alternativet?

Om du vill installera vattenburet värme i ett befintligt hem är radiatorer det billigaste alternativet i de flesta fall.

Andra alternativ är att installera golvvärme, kan den placeras direkt på ett golv, både trä och betong - och du bör förvänta 25 till 30 millimeter från det befintliga golvet.

Om man tänker på traditionella, skrymmande radiatorer, kan detta vara att föredra. Men ett antal av de nya radiatorer som finns på marknaden är så bra i de linjer som vi kunde ha fått dem att marknadsföra bara för dekoration!

Tips: Bor du i ett radhus där varmt vatten ingår i hyran, men du har inga radiatorer? Kontrollera med grannen - röret kan vara klart, men husets tidigare ägare har tagit bort radiatorerna från lägenheten!Ett antal små prediktiva trendlinjer utbröt de gammaldags och klumpiga radiatorerna på 80-talet en gång.

Du kan helt enkelt sitta på en guldgruva i golvet och väggarna - helt utan att veta det.

Spara tips:

Få ut mesta möjliga av ditt radiatorsystem genom att ansluta flera radiatorer - för att maximera ytan. Då kan du sänka temperaturen i systemet några grader.

Lönsamhet

Hur lönsamt det är att värma hemmet med radiatorer beror på flera faktorer.

Vad som bestämmer lönsamheten är hur vattnet värms innan det skickas till radiatorerna. Vi tittar bort från fjärrvärme och golvvärme eftersom det första alternativet inte är allmänt tillgängligt och det andra kommer att orsaka sådana betydande extrakostnader att det ofta inte kommer att vara lönsamt i ett 20-årigt perspektiv.

Som i tidigare lönsamhetsberäkningar har vi antagit en total energiförbrukning på 20 000 kWh per år, varav 60 procent går till uppvärmning. Det vill säga 12 000 kWh per år för uppvärmning.

- Det är nästan som om du använder radiator eller paneldamm, säger Kåre J. Pettersen i Enovas svartelefon. - Åtminstone om de värms upp med el.

Fakta om radiatorer:

 • I ett radiatorsystem fördelas varmvatten via rör till radiatorer.
 • Värmen kan komma från olika källor, el, gas, bio eller oljekedjor, solfångare eller värmepumpar, liksom fjärrvärmesystem.
 • Hur mycket värme som emitteras beror på ytan på den enskilda radiatorn.
 • Källa: EBL

  Användning av en olja beror på ekonomin av hur priset på bränsleolja och el utvecklas. Enligt Pettersen kan man beräkna cirka 85 procent effektivitet när en eldad oljebrännare. Om vi ​​går till ett bränslepris på 6 pund liter, blir priset 70 öre per kWh. Detta motsvarar årliga uppvärmningskostnader på 8 400 kronor.

  Om radiatorn är ansluten till en pelletspanna, och vi uppskattar priset på 50 öre per kWh (motsvarande drygt 2 kronor / kilo), kommer de rena värmekostnaderna att vara 6 000 kr.

  Detta är kostnaden, om du kommer till ett färdigt bord, är installationskostnaderna inte inkluderade i de årliga kostnaderna.

  Som jämförelse är dagens billigaste kWh 73-74 øre (variabelt kraftpris) och 60-61 öre (spotpris). Dessutom, nätverksavtal - men det här måste betala.

  Bygg nya?

  Tillägg från den italienska tillverkaren Tubes är en radiator enligt Lego-principen. Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

  Ska du bygga en ny eller helt renoverad, borde du spendera tid på att planera värmesystemet i ditt hem. Vad som kommer att betala för dig beror helt på storleken på ditt hem.

  - Om du bygger nya, låt oss säga ca 150 kvadratmeter, investerar i isolering är förmodligen bättre, så värmeförlusten blir så låg att du får ett ungefär lågkvalitetshus. Det finns nya regler för detta under det nya året, säger Pettersen.- Huset borde vara över några hundra kvadratmeter om det är att betala ut till exempel bergsvärme eftersom det är så stor extra investering.

  Många föredrar att lägga vattenbaserade värme i golven, till exempel i badrummet - men varför inte ansluta till en radiator / håndkletørrer i processen? Att torka handdukarna snabbare - och varma varma tills efter morgon duschar.

  Vissa kan också föredra en radiator eller två för att "peka upp" på vissa ställen i större rum. Dessutom enligt Pettersen, mycket kortare reaktionstid för en radiator än för golvvärme - eller vice versa: Det tar mycket längre tid för ett rum är ordentligt uppvärmd om du väljer uppvärmning.

  Tips: Vissa kommuner ger bidrag för installation av vattenburet värme. Kolla med din kommun om detta gäller dig om du ska bygga ny!

  Vad ska du välja?

  Vad som kommer att betala för dig beror på så många faktorer att det är helt omöjligt för oss att tillhandahålla ett vanligt svar. Till exempel: Hur stor är ditt hem? Hur cool är vintrarna? Hur stora är rummen att värmas upp? Hur bra är det isolerat? Listan är oändligt lång.

  För att få reda på vad som ska betala för ditt hem, föreslår vi att du tittar på Enovas webbplats. För personlig hjälp, kontakta Enovas svartjänst, som hjälper dig att hitta den lösning som kommer att betala dig bäst.

  Läs mer om el och värme på DinSide:
  1. De vanligaste kraft blåsor
  2. Har du glömt att läsa på strömmen 1 januari?
  3. varnar elförsäljning vid dörren
  4. Kapning av elräkningen med flera tusen miljoner
  5. norrmän kommer att ha täta elräkningar

  Källa: Enova, VVS +

  ADVERT

  Mest populära