All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Visionär i Malmö

Santiago Calatrava är en artist i sin genre med en stor del av arbetslivet. Just nu är han mycket lägligt som huvudansvarig för återuppbyggnaden av Olymiastadion i Aten, liksom den nya tunnelbanestationen vid Ground Zero i New York. Dessutom finns det en spektakulär bostadsbyggnad i vår närmaste närhet, Malmö. De flesta av Calatravas estetiska konstruktioner är inspirerade av djur och människors naturliga rörelser.

Tanken för Turning Torso är från VD för HSB Malmö, Johnny Örbäck. Han kontaktade Calatrava efter att ha sett sin Twisting Torso-skulptur, där en mänsklig kropp vrider runt sin ryggrad. Resultatet var Turning Torso, en byggnadssyn med konst och rörelse som utgångspunkt. Byggnaden inleddes i februari 2001 och kommer att vara färdig att flytta in på våren nästa år. Den lokala arkitektpartnern i Sverige är Samark Arkitektur & Design AB.

Receptionstjänst och gym

Turning Torso består av nio kuber vridd runt en kärna. Varje kuber får fem våningar. Totalt 54 våningar har 152 lägenheter från tredje till nionde kuben. Det finns stora val när det gäller storleken på lägenheterna. Den minsta är 45 kvm. , den största 230 kvm. I de två nedre kuben finns kontor. Beroende på storlek och plats, kommer lägenheterna att kosta från 2, 2 till 13 miljoner svenska kronor. Månadshyra varierar från 1 900 till 9 600 kronor.

För detta pris får du inte bara en lägenhet utan tillgång till en rad faciliteter samt personlig service. Stort rum med plats för 20 personer ligger på 43. och 49. våningen. Byggnaden har också ett golv med festlokal för 50 sittande personer - och tre boende med dusch och toalett finns om du behöver extra sängar. Turning Torso har också sin egen vinkällare där du kan lagra dina vintageviner, liksom bastur och fitnesscenter.

På bottenvåningen dagen bemannad reception där du kan få hjälp med att bära upp bagage, boka taxi eller få en kopp kaffe. Concierge kan också ta rekordet upp, ta med skräp ner, ta emot dina gäster - eller lagra beställt mat i kylen eller frysen tills du kommer hem. Och han handen beställa bio och teaterbiljetter, rekvisition av TV reparatör eller annan hantverkare - och inlopp och utsläpp av dessa om du inte ens har hemma.

Hög standard

Bara det bästa är tillräckligt bra - även om lägenhetsstandarden. Stefan Bergkvist i Samark Arkitektur kan säga att golven är huvudsakligen oljad ek i massivt trä. Undantaget är entréhallen där kalksten läggs från Jämtland. Väggarna i vardagsrummen är målade medan i köket finns också några kakelytor.Dessutom finns det 5x5 cm kakel från Marazzi och stora 60x60 cm kakel från Buchtal. Beroende på köksstandard kan du hitta dekorationen i ett tomt laminat eller vitlackat ek, båda med aluminiumdetaljer.

Badrummen är kaklade. Här finns både Marazzi och Höganäs på leverantörssidan. Axor mixerbatterierna är utformade av Phillipe Starck. Bänkskivor både i kök och badrum finns i granit. Färgvalet består av en svart variant från Sydafrika, en beige från Brasilien och en grå från Finland. Dörrarna finns också i ek, men i motsats till golvets naturliga färger är de tonade med vit lasur. Både dörrarna och vitglaset garderober är tak.

Se mer på Discovery Channel

De som anser sig vara en högt inferno om eld skulle bryta ut behöver inte oroa sig. Hela byggnaden och alla lägenheter har en full sprinkler med dubbelt vatten och nödkraft. Och en av hissarna är speciellt utformad för räddningspersonal och evakuering.

I höst kan du se Turning Torso på Discovery Channel. Tidigare i år hade rekryterings-TV-kanalen ett filmteam i Malmö. Den unika byggnaden kommer att ingå i programmet Extreme Engineering, som handlar om dagens mest magnifika arkitektoniska idéer.

- För att gå med i denna serie är en stor ära, inte bara för oss, utan för Sverige som helhet. Genom utmanande arkitektur och spektakulära tekniska lösningar har Turning Torso blivit en världshändelse, omgiven av stort internationellt intresse, säger Turning Torsos marknadschef Pia Sandin.

(Färgblad nr 3/2004)

ADVERT

Mest populära