All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Vinäger-tricket är lysande mot smutsiga fönster!

Rengöring med ättika och läsk

Varför är både bakpulver och ättika lämplig för rengöring?

- Natron är en svag bas och ättika en svag syra. Båda reagerar med smuts och det ger en rengöringseffekt.

Vad händer när dessa två kombineras?

- Kombinera dessa två ämnen skapar koldioxid som mekaniskt påverkar smuts.

Varför fungerar dessa recept bättre någonstans än andra?

- Vinäger fungerar bäst på kalkaktig smuts, till exempel i badrum utanför avloppet. Det fungerar också på rost. Natron är bättre på oljig smuts.

Finns det några saker som du inte rekommenderar att tvätta med ättika och läsk?

- Det här är kemikalier, så ingen av dem borde vara kvar på ytan under en längre tid eftersom de kan skada den. Hushållsättika är utspädd, men kan vara så stark att det hade klassificerats som frätande eller irriterande för hud och ögon om det hade köpts som en kemisk produkt. 10 procent eller mer kan orsaka allvarlig irritation i ögon och hud som de inte spelar i flera dagar.

Är traditionella tvättmedel farliga för oss?

- Moderna rengöringskemikalier innehåller hjälpmedel som håller smutspartiklar i lösning så att de inte faller tillbaka på ytorna. De är klassificerade och märkta så att du kan se de olika farorna hos kemikalierna. Det kan vara farligt att blanda olika kemikalier själv. Det är till exempel inte en idiot idé att blanda klor och syror, eftersom detta ger giftig klorgas.

Källa: Maria Andersen, Kemiska rådgivare vid Teknologisk Institut.

Intresset för naturliga och billiga städtips är bra. Vi har tidigare skrivit om ättika som universal panacea och testade rengöring av duschhuvudet, kaffebryggare och brännkedjor.

Men enligt den miljövänliga webbplatsen Red & Honey kan du använda ättika till mycket mer.

I själva verket bör ättika, läsk och olika oljor räcka för att tvätta hela huset.

Internet överflödar med naturliga tips, som sägs fungera bättre än traditionella och starka rengöringsmedel. Vi har skrivit en lista här tidigare: Kanske det enda du behöver städa upp.

Längst ner i saken läs våra åtta tester om tvättning med ättika och läsk - som du kan prova dig hemma!

- Extrema pH-värden

- Fördelen med dessa enkla kemikalier är att de inte innehåller parfymer som kan vara ett problem för känsliga människor. Nackdelen är att ättika har extrema pH-värden som kan skada hud, ögon och material. Natron har också en abrasiv effekt om den inte löser sig i vatten ", säger kemikonsult vid Teknologisk Institut, Maria Andersen.

De två kemikalierna har olika egenskaper, och som du kan läsa är det varierat hur bra de fungerar som tvättmedel.

- Till skillnad från smuts rengörs med olika medel.En smutsig ugnsdörr har ett tunt lager av smutsig smuts, medan avloppet innehåller bland annat fettiga hudrester blandat med hår, förklarar Andersen.

Basen av läsk och syravinäger bildar koldioxid som påverkar smuts vid blandning.

"Absolut Ok" Miljö

Det finns många som tycker att detta är det bästa valet att skydda miljön och hälsan. Håkon Lindahl, rådgivare i klimat och miljöavdelningen i framtiden, föredrar emellertid andra lösningar.

- Vi rekommenderar i allmänhet svanmärkta, parfymfria tvättmedel. "Naturliga livsmedel" som soda och ättika är också ganska ok miljö. Men det bästa är att använda de minsta rengöringsmedel och att rengöra med mikrofiberdukar och vatten, säger han till Click Housing.

Lindahl säger att mikrofiberdukar löser upp fett och därför har samma effekt. Men du behöver inte parfym och några konserveringsmedel som finns i vanliga tvättmedel. Dessa kan orsaka allergi.

- Det är i allmänhet också viktigt att vara medveten om att "naturligt" inte är någon garanti för att en produkt är mer miljövänlig än alternativen eller för att den ska vara säker. Till exempel har mycket många allergiframkallande parfymämnen ett naturligt ursprung, påpekar han.

Det finns också ingen anledning att panik över de tvättmedel du redan har i garderoben.

- Inga tvättmedel är farliga, förutom allergi risken, om du använder dem som du borde. Vissa saker bör vara försiktiga, som att blanda klor med andra tvättmedel, men det finns också tydliga varningar om tvättmedel, berättar Lindahl.

Effektiv - någonstans

Du räddar inte världen med ättika och läsk, men det betyder inte att du inte ska få det som ett alternativ.

Click har testat olika kombinationer på allt från ugnsdörren till soffan och på vissa ställen var metoden mycket effektiv. Dessutom behöver du inte bli tung i ditt huvud, som vissa kan uppleva andra tvättmedel.

Eftersom du inte behöver så mycket ättika åt gången är en flaska relativt svår att använda. Natron är däremot en del av det. Det är därför inte säkert att du kommer att spara mycket pengar för att byta till "naturläkemedel" så här.

Rengör kaminen med läsk och ättika

Fungerar överraskande bra men tar inte de svåraste fläckarna.

En välutrustad spis med oljig ugnsdörr måste vara det ultimata provet för tvättmedel.

Enligt "Gör det själv" -webbplatsen Instruktionerna är ättika och läsk allt du behöver. Ta bort det du kan ta bort med en vanlig duk och gnugga ett lager soda på ytan du vill rengöra.

Stänk / häll den vita vita hushållsäsken över. Blandningen kommer att börja duscha och skapa någon form av skum. Använd dina händer eller en spatel så att skummet sprider sig över den smutsiga ytan. Enligt receptet borde det fungera i ca 20 minuter.

Använd sedan en scouring svamp och gnidas i små cirklar tills du märker att ytan är jämn. Då kan du torka med en våt svamp som sköljs regelbundet.

Dom: Denna ugn har knappast rengjorts en stund och var därför väldigt smutsig.

Natrium och ättika fungerade bra på de lättaste platserna. Det var en märkbar skillnad mellan ugnsluckan efter att ha följt receptet, men de svåraste fläckarna gick inte bort. Jag upprepar därför processen, men låt den här gången blandningen sitta över natten.

Efter två rundor och mycket skurning var ugnsdörren definitivt renare. En extra skrubbning av Svint (spunnet stålullsåg impregnerad) måste emellertid göras för att få dörren helt ren.

Men du kan bli av med ättika och läsk om du städar ugnen regelbundet.

Diskmaskin Rengöring med Vinäger

Mycket Effektivt.

FöRE OCH EFTER: Så kaminen ut före och efter behandling med läsk, ättika och någon stålull med tvål.

Endast EDDIK: Här kommer du att se kaminen före (under), under (mitten) och efter (h.) Behandling med läsk och vinäger. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

HELA PROCESSER: Nej. 1 visar kaminen före behandling. Rangordnas. 2 visar kaminen när soda och ättika hade suttit i 20 minuter. Rangordnas. 3 visar kaminen efter att blandningen hade suttit över natten. Rangordnas. 4 visar kaminen efter avslutningsrundan med stålull och tvål (Svint). Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Från Imperfect Home Making kommer detta recept, vilket måste anpassas efter instruktioner från diskmaskintillverkaren. Kärnan är att avlägsna skräp och snabbt från botten och sätt filtren i en blandning av vatten och ättika.

Fyll en sprayflaska med ättika och lösa upp eventuella fläckar. Använd Q-tips för att rengöra hetluftfläktarna. Lägg sedan ned det nedre facket och besticket upp och ner.

Fyll diskmedel med ättika. Häll också lite av en skål som du sätter i botten av den övre lådan.

Kör maskinen genom det varmaste programmet. Skålen kommer att översvämma och sprida ättika längs vägen.

Dom: Jag testade detta på en diskmaskin som hade lämnats oanvänd under lång tid med matrester i botten. Det luktade helt enkelt hemskt. Det var därför tillfredsställande att se hur ren filtren var. Diskmaskinen verkade bra som ny efteråt. Jag tycker att detta recept fungerar väldigt bra.

Rengör diskmedel med ättika och läsk

Liten skillnad från eller till.

Fyll diskbänken i fälgen med varmt vatten och en kopp vinäger. Låt det sitta i en halvtimme innan du spola ut, eftersom ättika löses upp lime. Blanda sodavatten och vattnet till en tunn blandning när du skrubbar cum med.

Lätt: Diskmaskinen var full av gammal smuts, men hade lämnats oanvänd under lång tid. Vinägerna fungerade ändå utmärkt och maskinen var fullständigt ren efter behandling. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

EFFEKTIVT: Filtret stod ett tag i varmt vatten och ättika innan de skruvades ner. Maskinen själv kördes runt på det varmaste programmet, med en kopp vinäger som stod i topphylsan. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Slutligen spruta lite olivolja på en trasa och smörj handfatet så att slutresultatet lyser.Receptet togs från bloggen Imperfect Home Making.

Dom: Jag tycker att diskbänken ska vara väldigt smutsig för att märka någon särskild skillnad på detta sätt.

Rengör vinäger och vattenfönster

Gör jobbet.

En sprayflaska fylld halv med ättika och hälften med vatten ska vara allt du behöver, enligt Red & Honey. Spraya som vanligt och torka rent med en ren trasa.

Dom: Fönsterrutan var smutsig med fett för att testa metoden. Det var inga problem att få det rent. Jag tycker fortfarande att det är klokt att lägga till ett litet stänk av tvål. Akta dig för sköldar.

Rengör soda med soda och ättika

Efter att ha tvättat disken med ättika och varmt vatten i en halvtimme, skrubbar jag med läsk och fett med olja. Det blev rent, men ingen extrem förändring. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

TJA: I mycket smutsiga sänkor kanske du vill se effekten bättre än här. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Inte tillräckligt starkt.

Än en gång är det ättika och läsk, den här gången i kombination med kokande vatten, vilket är lösningen. Börja att hälla kokande vatten i avloppet.

Häll sedan läsken upp i avloppet. Enligt receptet för Mom 4 Real finns det cirka 2 decilitrar, men flera andra hävdar att det innehåller mindre mängder. Jag använde en vanlig väska du kan köpa i mataffären.

Så du också i 1-2 dl vinäger och 1-2 dl kokande vatten. Blandningen kommer att bubbla upp. Vissa människor tipsar om att lägga en tallrik över dräneringen. Gör arbetet lite en halvtimme.

PRAKTISK: Glaspannan smutsades för att testa effekten. Det fanns ingen roll för mediet, som bestod av 50/50 ättika och vatten. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

HYRA: Det fanns inte mycket gnicking tills fönstret var helt rent och papperet var helt smutsigt. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Sedan låter du hett vatten dränera genom dräneringen i några minuter.

Dom: Från erfarenhet vet jag att denna blandning inte räcker till för att ta hand om fullständigt tät svalning. I det här testet, som gjordes i en bit av trickle-tvätt, fungerade det perfekt. Jag tycker att det går bättre som en del av en tvättrutin än en nödlösning.

Rengöring av golv med ättika, vatten och olja

Ta bort färgpunkten enkelt.

En blandning av ättika, vatten och eteriska oljor ska kunna rengöra både trägolv, laminat och klinkergolv. Viktigast är förhållandet mellan vinäger och vatten inte skeivt. För mycket ättika är inte bra. Clean Mama föreslår ett blandningsförhållande på 3-4 teskedar vinäger, 5 dl vatten och 1 droppe eterisk olja.

Den senare kommer att få dig på hälsokostaffärer eller apoteket. Det läggs till för att skapa bra lukt, så här väljer du vad som passar dig.

OBS! Inte alla rekommenderar att du tvättar trägolv med ättika, så gör en bedömning av detta. Seniorrådgivare vid SINTEF Byggforsk, Johan Gåsbak, har tidigare sagt till Klicka på Bostäder att det viktigaste med rengöring av trägolv är att undvika att använda för mycket vatten vid tvätt.

- Fukt är den mest dramatiska för ett parkettgolv, förklarar Gåsbak.

HELT GRÖD: Med kokande vatten, läsk och ättika kan du lösa upp långsamt. Men för att verkligen stänga måste det vara starkare metoder. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

BRUSSEL: När man blandar soda och ättika börjar det duscha. Detta försvinner slutligen i avloppet och måste sköljas med varmt vatten. Effekten är inte stor. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

- Därför bör du inte tvätta din parkett i allmänhet. Den professionella rådgivningen är att torka golvet och i nödfall använda en fuktig trasa. Om det kommer vatten på parketten, var noga med att ta bort det så fort som möjligt.

Läs mer här: Tvätta inte med Vinäger

Dom: Här blev jag förvånad över hur bra blandningen arbetade på det här målade trägolvet. Det fanns några fläckar från vattenbaserad vit färg, men dessa gick bort i ett svep. Det var bara att doppa en ren svamp in i färgen och gnida sedan fläckarna, då försvann de.

Golvbrickan gick bra och luktade inte ättika som golvet torkade. Nästa gång jag byter till en olja med citruspulver, annars ser jag ingen anledning att inte prova igen.

Tyg-madrasser och mjuka möbler

Mycket kontroller för minimal påverkan.

Blanda lite sodavatten och några droppar eterisk olja i en tät behållare. Sprid blandningen i det önskade området och låt det arbeta en timme före dammsugning.

Enligt receptet från Red & Honey kommer detta att "rengöra" tygklädda möbler.

Dom: Jag vet inte riktigt vad det betyder att "krydda" möbler och märker inte någon skillnad i soffan efter behandling, förutom att det luktade gott från den eteriska oljan. Denna blandning kan inte fungera som en fläckborttagare, så jag är lite osäker på vad som är alls.

Olika hårda ytor

Rättvis allroundmedel.

Plana och hårda ytor, såsom skåpdörrar och kylskåp, ska kunna tvättas med en blandning av vatten och ättika. Om du fyller blandningen i en tom sprayflaska, kommer du också lätt till toalettskålen, som du annars skrubbar och sköljer som vanligt.

REMOVED FLEKKER: Färgpunkterna försvann lätt och golvet var jämnt rent. Ta hand om mängden vatten, så skadar inte golvet. Blandningen var också bättre med en droppe citrusolja eller två. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Här behöver du inte så mycket ättika som fönstren. Enligt Red & Honey är det ett litet stänk. Alternativt, byt ut med flytande tvål.

Dom: Jag har nog en sprayflaska med denna blandning stående, eftersom det fungerade mycket bra på allt från skåpdörrarna till toppen av kaminen. Smuts och smuts försvinna lätt.

LITE NOTICE: Med undantag för att sofaputen luktade starkt av eterisk olja efteråt var det ingen signifikant skillnad före och efter behandling. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

PRAKTISK: Bland vatten och tärnad ättika i en tom sprayflaska har du ett bra allroundhjälpmedel för smuts och smuts.Foto: Ina Rosenberg Stavrum

ADVERT

Mest populära