All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Varp trivs med svärd topp

Text: Rikke Åserud

Vepsen konstruerar sin axel av träceller eftersom den rubs bort från träytor. Eftersom trä som attackeras av swabs är mjukare än färskt trä, föredrar pipet detta, skriver Mycoteam på sina webbsidor. Om det finns ett träspån på ditt hus, så kan det vara ett tecken på att materialen har svept upp.

Virvelsoppa

Virvelsoppa är svamp som bildar blå till svarta missfärgningar i ytan av färg, lack och lite plast. Svampen ser ut som svarta fläckar på ytterytans yta och kan göra träet mindre motståndskraftigt mot fukt, vilket i sin tur ökar risken för attacker på marken.

Tvättning

Om du vill bli av med problemet med hästen, kan du behöva ta bort både glödlampan och gå över ditt hus med noggrann tvätt så att du också blir av med swaben. Normal hushållsvaskning har en bra effekt på svabbar och bevarar färgens glans. Du kan också använda klor mot swabs.

Tömd naturligt

Vepsebolet tömms naturligt när vepsen dör sent och det är helt ofarligt att ta bort det. Det kan vara en bra idé att få bort det, för även om nästa års veps inte återvänder till den gamla, är de glada att bygga en ny bredvid den.

I veckorna innan bönerna dör naturligt, är det en bra och enkel råd att stanna och maten är borta från glödlampan och dröja med tålamod.

ADVERT

Mest populära