All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Moms på stuguthyrning?

Det kan verka stötande för avgiftshatere, men är i själva verket ett steg mot skatte nirvana för företag som sysslar med uthyrning.

Cleanup

Finansdepartementet har idag föreslagit ändringar av bestämmelserna om återkallande av varor och tjänster. Huvudsakligen påverkar näringslivet, men även mindre företag, som bland annat driver småskaliga uthyrning.

"Vi gör en nödvändig ökning av regelverket efter god inmatning från industrin lag", säger finansminister Kristin Halvorsen i ett pressmeddelande.

Gynnsamma momsregler kan vara på språng för stugaägare. Se mer

Förslaget kommer främst innebära bestämmelser på detta område kommer att motsvara vad som gäller i våra grannländer, och ger en jämnare konkurrens mellan norska skattepliktiga företag och liknande företag som Sverige och Danmark, skriver ministeriet. Ett av förslagen är att förlänga den så kallade anpassningsperioden från tre år till tio år när det gäller fastigheter.

Har skapat missnöje

- Detta kommer att ligga till grund för 2008 års budget för att föreslå att all kommersiell uthyrning av fritidsbostäder (hytter etc.) omfattas av momslagen. Sådan uthyrning är för närvarande beskattningsbar endast om hyran är i samband med hotellbranschen etc. , och detta har orsakat mycket missnöje i denna bransch, skriver finansministeriet.

Verkligheten av detta är att det nu är anpassad för att andra än hotellbranschen kan dra nytta av fördelen att betala åtta procent moms på uthyrning av stugor, samtidigt som de drar från 25 procent moms på alla ingångar i verksamheten.

Förlängningen av jämkningsperioden till tio år innebär att stugägaren måste köra i tio år för att dra nytta av skatteregler, som skulle gälla från 2008 om parlamentet fattar erforderliga beslut, både nu och i statsbudgeten för 2008.

Läs mer på regeringen. com

Mer om stugorna:

  1. Minns detta innan du avvika från hytten
  2. Modern log lösning sparar tid och energi
  3. Cabin dröm för utlänningar
  4. kommer att hyra din stuga

ADVERT

Mest populära