All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vakuumvärmepump, spara pengar

->

Det kommer att falla och kallare dagar. Traditionen av tro börjar tidningarna att skriva om högre elpriser medan man slår upp termostaten på värmekällorna.

Fler och fler nordmän väljer att installera värmepumpen för att sänka kraftreglarna, men inte alla kommer ihåg att det krävs en liten insats för att få luft / luft värmepump. En enkel och effektiv åtgärd för att spara ström är att införa fasta intervall för rengöring av luft / luftvärmepumpfilter.

Energibesparande

- Filtret ska rengöras ungefär varannan vecka beroende på användningen, säger Bård Baardsen, chef för norska värmepumpföreningen (NOVAP).

Ett rent filter kommer att förbättra värmepumpens effekt och blir så energibesparande.

- Du får mer luft med ett rengjort filter. Med ett tätt filter kommer du att använda mer energi eftersom det finns stor motstånd när luften passerar genom filtret, säger Baardsen.

En luft / luft värmepump extraherar värme från yttre luft och avger värme genom att cirkulera inomhusluft genom värmepumpens inre. Samtidigt kommer filter i inredningen att rengöra luften för damm och partiklar. Dessa är de filter som måste rengöras för att få värmepumpens bästa effekt.

Kom ihåg outfit

- Det vanligaste är att dammsuga filtret, men vissa kan också tvättas, säger Baardsen.

Det finns flera modeller av luft / luft värmepumpar på marknaden, och varje individ kommer att ha egna rekommendationer för hur man rengör filtret. Var noga med att läsa bruksanvisningen på modellen innan du börjar.

Förutom det vanliga underhållet av filtren är det lämpligt att ta en titt på frågorna i ny och ne.

- Ta en titt på outfit ibland. Se till att det inte är täckt med löv eller att det inte snöar ner på vintern, säger Baardsen.

NOVAP rekommenderar också en professionell inspektion av värmepumpen vartannat år.

ADVERT

Mest populära