All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hyra Marocko

Left: Uteplatsen till författaren Thor-Arne Hauer klassiska riad kan erbjuda apelsiner, citroner och oliver. Till höger: Marrakesh har ett upptagen nattliv. Här från Djema el Fna.

Lounge med soffor och puffer är en bra sak att göra med företaget på Thor Halvorsen.

Arabiska nätter, öknen, bergen och havet. Marocko kan bidra mest av allt, inte minst en mycket bra prisnivå för nordmän.

Medan priserna på fritidshus är på väg att nå rekordnivåer i populära länder som Spanien, Frankrike och Italien, är det fortfarande möjligt att få en semester i Marocko under en relativt anständig summa. Men hur länge det kommer att vara är inte bra att säga.

Populariteten ökar, och det är ryktet att endast i Marrakech har 80.000 franska män köpt sitt fritidshus hittills.

Läs också:

Avskärmning för åtkomst - vad är lag?

Vad kan du göra och får du göra när du vill skärpa för åtkomst från din granne?

- Det finns en lång väg mellan godisarna. Tidigare kunde du enkelt få ett restaureringsobjekt till ett bra pris. Nu måste du gå in i djupet om du vill göra det stort, säger Thor-Arne Hauer.

Nordmann har bott och arbetat i Marocko i 20 år, talar arabiska och är författare till boken "Marocko". Han driver även kursaktiviteter, reaforskning och logistik, arrangerar privata resor i bergen och öknen, studentledning och spridning av kultur och samhällskunskap. Mycket från sitt 300 år gamla atriumhus i den antika medinaen i Marrakech.

Lägenhet eller riad

Det finns i princip två alternativ för shopping i Marocko. Vare sig att köpa en projicerad hyra, precis som alla

Se också:

lägga grunden till sommerprakten nu

Det är dags att starta säsongen arbeta i trädgården. Det arbete du gör nu lägger grunden till blommamässan senare i år.

Stylisten Thor Halvorsen har ett sovrum i hans riad som ger utafrikanska känslor.

Andra semesterbostäder i något annat semesterland. Här har fastighetsmäklare hela tiden framtidsutsikter. Dessa egenskaper är mestadels i kuststäder som Agadir och Essaouira och ett svep på Internet säger att priserna varierar från 500.000 till ett par miljoner norska kronor.

Handeln skiljer sig inte mycket från handeln i Norge, kostnaden är cirka 2,5 procent av köpeskillingen och handeln är säker. Lagar i Marocko kräver att en notarie är inblandad i någon bostadshandel, och när den har skrivit undertecknandet på skottet, är allt i sin vackraste ordning.

Ett annat alternativ är en lägenhet eller en riad som ligger i en medina (gamla stan).Och en riad är förmodligen en dröm för många. Även om priserna på en återställd kopia börjar på ungefär en miljon dollar och sträcker sig högt.

Thor Halvorsen har dekorerat en fin läsdisk i sin riad.

- Riaden är synonym med paradiset, så det är inte så konstigt att många människor tänker på det, säger Hauer.

En riad är ett typiskt marockanskt hus byggt runt ett atrium. Husets hjärta är en öppen uteplats som varierar i storlek, beroende på hur stor huset är. Runt detta ligger rummen på flera våningar, och på toppen finns det ofta en takterrass. Husen är ofta många århundraden gamla och kännetecknas av mätväggens väggar som är lämpliga för skydd mot varm sommarsol. Men att köpa en riad kan vara lite av en process.

Läs också:

Smart källsortering

Den första tanken som slår många på som kommer att börja skalas kanske inte "får jag det?" Men "Finns det utrymme i köket?".

- Det är här notaren blir sann. En riad är ofta ärvt under generationer, och arvtagarna kan spridas runt om i världen. Så notaren har lite pussel att hitta alla, se till att de godkänner försäljningen och få sin rättvisa andel av arvet. Men när allt är på plats och notaren har lagt sin frimärke på papper, är du garanterad att du som köpare är rättighetsägare, säger Hauer.

Det finns många små handfat och kranar runt en riad.

Nöjd

En annan norge som köpte en riad i hjärtat av Marrakechs medina är stylist och flerkonstnär Tor Halvorsen. "Det var faktiskt tillfället att jag köpte en fastighet i Marocko. Jag var i en öken för fyra år sedan. Reste till Marrakech och blev helt omhändertagen av staden.

Jag kom över denna riad, ett restaureringsobjekt som jag bara behövde ha. Priset var trevligt 300 000 kronor, så jag hade tur, säger Halvorsen, som reser ner så ofta som möjligt. Både att semestra och arbeta på olika projekt går han ständigt.

- Marrakech är en stad som har allt. Du har stora kontraster från extremt fattiga och till de flesta decadenter. Du har förflutna och dagens framtid på ett ställe, och det appellerar till kreativitet med ljus, färger, människor, dofter och humör ", säger Tor Halvorsen.

Ser upp och ner, ser du korridorerna med rum som ligger runt och himlen. Thor-Arne har monterat ett solbad för att dämpa ljuset och skydda från solen.

Restaurering

När hemmet förvärvas först kan kanske det uppstå behov av restaurering. Här kan du se några nedskärningar i havet. "Det största problemet är analfabetism. Jag har deltagit i några projekt, och skrivna arbetsorder fungerade dåligt. Allt måste dras.

Det är självklart en fördel att vara närvarande, men om du inte har anledning att göra det måste du knyta till några kända personer, säger Halvorsen. Eller andra som bor i området som känner till proceduren. Alternativt kan folk som specialiserar sig vid köp av riad.Om arbetet följs upp gör hantverkarna i allmänhet goda standarder och gör ett anständigt jobb.

Annars bör man vara medveten om att om du investerar i ett gammalt hus, uppstår behovet av renovering regelbundet.

Användbara platser:
  • www. marrakech. com
  • www. ryadplus. com
  • Fastighetsförening: www. nef. nej
  • Law Society: www. jus. nej
  • Kredittilsynet: www. FSA. com

ADVERT

Mest populära