All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Begagnad duell: Macho terrängbil eller förnuftig last?

Har du sett en Land Rover Defender i trafiken utan att få en ocean av känslor, du kan inte kalla dig själv bil intresserad. Dessa värdiga donationer med funktionalitet hamrade in i aluminiumpanelerna, ge fram åsikter av till och med den mest latenta autofile själen. Inte alla är positiva. Det faktum att nittio procent av alla norska registrerade Defenders drivs av kostym-klädda neo-yuppies i centrala Oslo, gnuggar fordon landsbygden och vilda rykte till en sådan grad. Men å andra sidan är det en viktig punkt.

Kontrollera vad du får för din gamla bil!

Människor som kör Defender gör det inte eftersom det gör jobbet bättre än någon annan bil. Tvärtom finns det säkert fyrtiohjuliga drivrutiner som båda kommer upp de flesta knän och erbjuder bättre körkörning. Nej, de kör runt i dessa torg, primära fordon eftersom det är ett uttalande. De signalerar omvärlden att under klänningen finns en bra gammaldags man! En sådan sak går genom att byta ut lampan utan att ringa en elektriker och äta kött direkt från grillen ...

Land Rover Defender i känd position. Foto: Stein Inge Stølen mer

Men när terrängen blir riktigt tuff, det finns ingen komma ut ur Defender gör jobbet bättre än något annat fordon (kanske med undantag av Toyota Land Cruiser). Många Land Roverägare letar efter frivilligt fräcka körsituationer för att testa både själva och bilens färdigheter. Sadomasochism heter detta. Inte undra på att många försvarare säljs med monterad vinsch ... Om en fin prov från cirka 2002-2003 som inte rullade alltför många gånger i ljungen kunna byta ägare för mindre än 250 000. Sedan får ni 9 platser (inte alla i körriktningen, om än) och en relativt pålitlig TD5-motor. Läs hela Defender-testet här!

Vill du ha använt 4x4-lyx på ditt köp? Läs här!

Och sedan har du Volkswagen Sharan. Det är bilen han drömmer om att Defender slutar köpa efter en lång och seriös konversation med sin fru. Han ville att familjen bilen skulle vara macho och har fyrhjulsdrift. Kompromissen hamnar någonstans däremellan. Sharan, å andra sidan, är ingen dålig bil. Med gott om plats för sju och Volkswagen berömda Haldex-baserade 4Motion systemet kan sägas vara en mycket kompetent året runt för den utökade familjen. Som ett litet plus kan det nämnas att det faktiskt loggar med centrum från rondeller på våta vägar. Läs om Sharans andra funktioner i användartestet här!

Volkswagen Sharan i en något mer ovanlig position.Foto: Stein Inge Stølen Visa mer

Eller vad sägs om en begagnad Jeep Grand Cherokee?

En bra andra generationens Sharan 4Motion med acceptabelt körsträcka kan vara din för cirka $ 150,000. Omkring 25 sådana är till salu hos Finn. nej, så här borde det vara möjligt att göra ett fynd.

Så vad är det bästa - en kompromisslös brittisk fyrhjulsdrift med köregenskaper från stenåldern, eller en habil (les: steril) familjevänlig tysk med smutsiga trick upp på ärmen?

Undvik använda bilar - Läs våra 10 super tips!

Den egentligen harbarkade autofilen kanske inte förstår frågan, de är glada för Defender utan att håna. Men för alla som kanske inte har bättre halvor med en lång lunte och hög toleransfaktor för coupébrus och komfort, kan Sharan faktiskt vara ett mycket bra val. Men ingen av bilarna är felfria. Gör läxor och hitta en bra kopia. Lägg till lite extra i grytan när du köper, så att du kan spara större mängder på lång sikt ...

ADVERT

Mest populära