All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Använd semesterpengar i hemmet

->

Foto: Einar Vestheim

Idag tar semesterpenningen hänsyn till. Känn dig fri att tillbringa en semester, men det är också tillrådligt att spendera några av dina pengar att städa hemma, betala skulder eller spendera pengar på bufferten. Foto: C

- Vi vet att mycket av semesterpenningen går till semester. Och semesterpenningen ska gå för att koppla av så att du får batterierna och kan göra det senare. Det är i sig en investering i framtiden. Men du behöver inte spendera allt på semester, för att du får ganska mycket, säger ekonom hos Nordea, Liv Irene Haug.

Beräkningar från Experian visar att var och en av oss får ett genomsnitt på mer än 42 000 dollar i semesterlön. Dessutom gagnar skattebetalarna, för de som har tur. De flesta mottar ersättningsbeloppet under den sista veckan i juni.

Buzz for Night Sleep

Haug rekommenderar att du använder pengarna som har tre saker: buffert, kredit skuld och renovering.

- Om du är meningsfull, lägger du några pengar till någon form av buffert om du inte redan har det. Jag brukar säga att en nettomånadslön skulle vara okej att stå. Då kan du enkelt möta oväntade utgifter och sova gott på natten, säger Haug.

Med dagens höga räntor får du också hög ränta på inlåning om du väljer rätt. Undvik att bufferten står på ett vanligt personligt konto med dåliga räntor. Lägg buffertpenningen i stället till ett avancerat konto som ger dig tillräckligt med avgiftsfria uttag per år.

Om du vill spendera pengarna för att bli av med någon skuld bör du prioritera en eventuell kreditskuld. Kreditkort, köpkort och konsumentlån är skulder, det är tillrådligt att betala så snabbt som möjligt.

- Kreditlån är dyra skulder. Det är bra ekonomi att betala ner det, påpekar Haug.

Underhållet är ekonomiskt korrekt

Men om du har en stabil buffert och är fri från dyr kreditkredit rekommenderar Haug att du placerar pengarna i ditt eget hem.

- Det är ekonomiskt lämpligt att hålla hemmet så väl underhållet som möjligt. Det blir dyrt om du låter huset förfalla, och du kan snabbt få det när förfallodagen har ägt rum, varnar Haug.

Underhåll leder inte till den mycket stora ansträngningen. Kanske kan ett par dagar av semestern gå till att göra små jobb i hemmet.

- Det kan måla en jacka på huset eller lägga in ett nytt golv inuti. Att få nya färger runt dem kan vara störande, och det ökar värdet på fastigheten genom att se bra ut.

Ser fram emot bostadsmarknaden, kommer en fin och välskött fastighet att sälja lättare än en som verkar slarvig. Men om du verkligen ska investera i hemmet kommer en uppgradering att ha störst effekt. Ett slitnat kök som byts ut med ett nytt eller föråldrat badrum, som renoveras till dagens standard, kan både öka värdet av hemmet, sänka räntan på lånet och göra en möjlig försäljnings process mycket snabbare.

få lägre boränta

- För att höja värdet på bostaden, skulle jag satsa på badrum och kök. Om du har gjort pengar eller skattepengar betalas, kan du använda dem som en del av det egna kapitalet och därmed undgå så mycket lån för att fräscha upp, säger Haug.

- Det kan vara en bra investering att göra det och antingen ta en billigare semester ett år. När allt kommer omkring, i hemmet spenderar vi det mesta av året.

Om du har gjort betydande förbättringar på fastigheten, det kan betalas dess få en ny värdering av fastigheten.

- Jag vågar inte säga att du automatiskt får högre priser som bostadsmarknaden är idag. Det är ett chans att ta, säger Haug.

Men du får högre takt än tidigare, kan det utgöra grunden för förhandlingarna om bolåneräntan med banken.

- Det finns alltid utrymme att diskutera räntan med din rådgivare vid banken. Har du hög hävstång på fastigheten och har lyckats uppnå ett högre marknadsvärde än när du tog lånet, kan det vara så att du har lyckats få inom en säkerhetsklass med lägre räntor, säger Haug.

Säkerhetsklasserna kan variera, men de är vanligtvis 80% och 60% av marknadsvärdet.

Glöm inte BSU om du har möjlighet att utnyttja besparingsformuläret. På grund av skatteavdraget ger BSU en garanterad 20% avkastning på de 15 000 du kan spara ett år. Dessutom inlåningsräntan vid BSU mycket hög under dagen, cirka 7%, och det får du i hela besparingarna uppgå du har kvar. Det är därför värt att fylla i årets BSU kvot om du har anledning.

ADVERT

Mest populära