All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Använder skrapan efter duscha

Ett badrum som är korrekt byggt måste ha en livslängd på minst 30 år. Livslängden kan dock förkortas genom rengöring och underhåll.

- Vi ser att många försummar renligheten i badrummet, särskilt i duschen. Det leder ofta till lederna får en orange färg eller svarta fläckar, säger VD Bjørn Stensli i Functional VVS AS, som är en del av rörmokare kedja Hot & Bad.

Det är möjligt att ersätta leder som är kraftigt angripna av svampar, men det enklaste sättet är att hålla lederna torra och rena så att lederna är torra och rena. Risken för svampangrepp minskar, säger Stensli.

På samma sätt kan man undvika att glasytorna i duschen får en gråzon längst ner om du tar bort vattnet efter varje dusch.

- Den matta grå ton på grund av kalk från vattnet fastnar, och det kan vara svårt att komma undan om du inte tar bort den omedelbart, säger Stensli.

Regelbunden rengöring

Med vissa duschtillverkare levereras det automatiskt med en bra nagel när duschväggarna är installerade.

- Vi ber rörmokare att uppmuntra kunder att använda denna nål efter varje dusch, säger Anne Ersnes, Marknadsansvarig för Ifö och Porsgrund Bad.

Hon överensstämmer med Stensli att frekvent användning av nal kan hjälpa till att hålla ditt badrum trevligare längre.

- Dessutom är det viktigt för regelbunden rengöring, helst en gång i veckan. Det kanske låter som en sak självklart, men det finns fortfarande oro på skipper takmetoden, och det gör jobbet mycket svårare.

Ersnes säger att de regelbundet får klagomål från kunder som tror att det finns något som är fel med produkterna. När tjänsteleverantören sedan kommer ut för att se på misstagen visar det sig ofta att rengöringen är dålig.

- Vissa kunder beklagar att det finns en käpp på duschväggarna. Detta är inte ett klagomål, bara dålig städning. Samma sak gäller missfärgning längst ner på badkaret på duschen, säger Anne Ersnes.

Drip grön tvål

Hon påpekar att korrekt användning av tvättmedel är viktigt om du vill hålla badrummet rent.

- Undvik rengöringsmedel som är slipande. Kom också ihåg att vissa sprutmedel kan vara svåra mot plast och krom, så här borde du vara lite försiktig, säger Ersnes.

Bjørn Stensli i Heating & Bath rekommenderar också att man undviker grön tvål.

- Grön tvål lägger till ett tjockt lager som ger svampen god tillväxt, säger han.

Stensli jämför underhåll av badrummet genom att följa serviceprogrammet för bilen.

- När du får ett badrum levererat av ett seriöst företag följer det en FDV-instruktion, som står för dokumentation, drift och underhåll. Det är vad du behöver göra för att hålla badrummet rent och undvika skador, säger Stensli.

Han är ofta förvånad över att nyrenoverade badrum ser helt annorlunda ut efter en kort tidsperiod.

- Många tror att de behöver renovera igen efter åtta till tio år eftersom badrummet ser skadat ut, men då är det bara yttre skador. Värst är i duschen, säger Stensli.

Att gå och lägga sig varje gång du duschar, är därför hanteringen av badrummet på ett enkelt och billigt sätt, tror han.

ADVERT

Mest populära