All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Använder natursten som dekoration

Foto: Thorbjørn Tufte

->

Ingången till huset är täckt med stenar selvplukkede låg. Foto: Thorbjørn Tufte

Naturstein är ett mångsidigt material. De kan vara tunga att bära, men lätta att montera. Inte minst är jobbet med att leta upp dem både spännande och intressanta.

Om du samlar en sten från varje plats du har besökt, du får en vägg fylld med memorabilia från resor till fjällen och fjordar. Och det finns förmodligen stenar i detta land. Många dekorerad med olika typer av låga.

Det finns inte mindre än 1500 olika arter i Norge. Vanligt till lågt är att det är fäst vid trä, jord och inte minst sten.

Tuffa turer När vi började arbetet med att finna stenen var första tanken: Detta är en steindum idé. Utan tvekan verkade det vara något speciellt att hitta dekorativ sten i samband med spännande jakt, fiske och bergsturer.

Trots detta, och dessutom det krävande jobbet att bära dem hem, gick vi till uppgiften med stor energi. Några tjuvar var nog att börja med, eftersom reglerna om utvinning av sten är aktuella datum. De finaste stenarna i samlingen var för övrigt hittades efter vägen mellan Vardø och Hamningberg, långt öster om Varanger halvön.

Men jag kan underteckna den stenen väger mycket. Jag kommer aldrig att glömma resan med några utsökta stenar från 1500 meter i Hallingdal. En väldigt tröttsam resa. Särskilt när snön började gå ner, och den enda rimliga lösningen var att sitta ner och glida ner de branta sluttningarna.

Läs också:

För att lägga till en beläggningssten

Måla stenar kan du lägga till dig själv. Vi ska berätta för dig hur.

Bra slutresultat Men resultaten av turer var tillfredsställande. 372 vacker sten. 281 av dem till fasaden och 91 till en eldstad. Monteringsjobbet gick smidigt. Naglar, hammare och cement är desto mer nödvändiga.

Pinnarna hålls på plats med naglar som är täckta med cementblandning i lederna. Således står naglarna helt osynliga. Ett fint recept som också gjort verkar vara roligt. Oavsett om de frestar vardagsrummet inomhus på en eldstad eller på norra väggen.

Kom bara ihåg! Det är lämpligt att duscha stenen med lite vatten ibland. Åtminstone de som är inredda inomhus.

Vad är lågt?

Gör en grupp små växter som verkligen är dubbla organismer. Dessa bildas av svampar och alger som lever i ett ömsesidigt fördelaktigt näringsförhållande med varandra.

svampar erhålla vatten, alger har de klorofyllinnehållande celler assimilera koldioxid och producera kolhydrater. Det finns över 1500 arter som är låga registrerade i Norge hittills.

Var kan du få sten? Markägare måste kontaktas om du vill välja sten. Detta gäller oavsett var i landet du är. Annars är reglerna något annorlunda från distrikt till distrikt.

Läs också:

Här är hur man bäst rengöra gatstenar

har du fläckar eller mossa på stenläggningen? Så här blir du av med det.

För förtydligande: Kontakta miljöavdelningen i länet där stentplockningen kommer att äga rum. Då är du säker.

ADVERT

Mest populära