All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Använd ljus med wight

År 2015 dog 35 personer i brand. Brandmän flyttades till 2717 bränder och 34 bränder berodde på användning av levande ljus och öppen eld, DSB kan berätta, och då vet vi inte hur många brandbränder har blivit självsläckta.

Firefighting Christmas Decoration

Adventkronan eller förtalet är en viktig symbol i norska hem. När den första söndagen av advent närmar sig, tar vi upp ljusstakarna med plats för fyra ljus. Och sedan dekorerar vi; med granater och kottar, silkeband och slingor. Många lägger mycket noggrannhet i prydnaden som kommer att vara för evigt. Utan december kommer barnen hem från dagis och skolor med årets nyinredda dekoration. Och när julafton närmar sig, tar vi ännu mer glitter och stash - allt vi behöver för att göra en bra gammaldags jul.

December är brandmånaden

Ingen månad brinner den lika mycket som i december. Ingen månad förlorar mer liv i eld. Många av kransarna och dekorationerna som vi omger oss i julen är tyvärr brandfarliga. Mycket av det material som används med ljus är lättantändligt. Det bör inte vara mer än en liten uppenbarhet tills torra grenar eller torrstång, majsgryta, halm och bomullsvatten är i en lätt hatt.

Ofta blir det farligare ju längre nerför en ljusbrännskada. Det hjälper inte med metallstearinljus om du dekorerar det med andra saker som kan avfyra.

Släck elden

Sissel Torgersen gjorde varje jul en stor pepparkakshus i köket. Runt huset var det dekorerat med nischer av olika sorter, speglar som skulle belysa isvatten och vitt bomullsvatten, liksom snö. Telys hörde också. Både inuti pepparkakshuset och ute.

För några år sedan var hon lite otur när hon skulle tända en av lamporna inuti huset. Det var lite skrämmande att komma till, så hon var tvungen att hjälpa till med en träpinne. Men vips sa att det var puffigt, och bomullsvatten brann glatt. På några sekunder var hela dekorationen över och kökshandtaget var i en lätt hatt. Flammorna flyttade snabbt mot gardinerna.

Lyckligtvis fanns det en filt i närheten, så elden stängdes av innan gardinerna sparkade. Men det var en hemsk upplevelse som slog till hustrun. Därefter har ljus i juldekorationen blivit förbjudna. Nu används bara elektriska lampor - och det verkar som om familjen är både snygg och säker.

Lämna inte

För att lämna ljusbränning är oansvarig. Gå aldrig från ljus som brinner, även om du bara kommer att skynda!

Ett litet drag från en dörr kan göra ljuset blått - och antennen ett silkesband, något strå eller annat brandfarligt. En bomullsgardin är övertid på några sekunder. Har det bränt i mer än en minut, kan elden ha blivit väl mottagen. Det kan inte vara användbart för brandsläckare.

ADVERT

Mest populära