All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Använd himlens ljus

Många uppskattar naturligt ljus. Leta efter ljusflammen från fönstren, färgerna rensar, rummet ger en lugn, luftig och bekväm atmosfär. Allt på grund av solen där ute. Men är det så lätt att få naturens eget ljus in i ditt eget hem eller på arbetsplatsen?

Naturligt ljus

Det är gratis, det är trevligt, liksom att spara miljö- och elkostnader. Lär dig att använda dagsljuset. Med tanke på dagsljuset när ett rum ska inredas är det bra att belysa. Ju mer himmel du ser från rummet, ju mer dagsljus du får.

- Att använda dagsljus i ett befintligt hem handlar om att ha ljusa ytor. Då borde man tro att man inte låter gardinerna hänga så att de skärmar för fönsteröppning. Det är inte nödvändigtvis så uppenbart för många, säger Erlend Lillelien, chef för Lyskultur.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus i rummet för att se enkelt. Breda fönster och tjocka leder begränsar dagsljuset. Helt ljusa eller vita fönsterramar och ljusa väggar nära fönstret gör det mesta av ljuset. Samtidigt kommer ljuset inte att fungera så kraftigt.

Glans är viktigt

- Det är väldigt få som gillar det för mycket, de är för mörka. Vinduken och utförandet ska vara vit. Företrädesvis i matt vit. Man bör vara försiktig med de glänsande målningarna där solljus kan slå, för att undvika irriterande reflektioner, säger Lillelien.

Ju högre sken, desto mer reflekterar ljuset. Många väljer halvglansfärg. Då reflekteras ljuset relativt mycket, utan att det blir för bländande. Med ljusare färg används ljuset bättre.

Man bör också tänka på vad som ligger utanför fönstren som kan begränsa ljusfallet.

- Man bör skära buskar regelbundet, säger han.

Takfönster hjälper

Det ska vara en smidig övergång på dagsljuset till rummets mörkare krokar. Med takfönster kan du uppnå betydligt mer, med ett jämnare dagsljus långt in i hemmet.

En tumregel är att en 2-lane glasväg tillåter att cirka 80 procent av dagsljuset går igenom, medan en 3-lanesväg ger cirka 70 procent av dagsljuset.

- Dagslys ger oss värme, vilket inte alltid är positivt. Ljuset ger energi, men mest om du bor utanför. För bostäder krävs minst två procent dagslysfaktor i ett vardagsrum. Dagsljuset har helt olika egenskaper än det konstgjorda. Det har ett fullt spektrum av ljus, som består av både värmestrålar och ultraviolett strålning, med ett kontinuerligt spektrum, säger avdelningschefen.

Till exempel kan en väggvägg av annan färg se mycket annorlunda ut i dagsljuset och när lamporna tänds på kvällen. Därför är det viktigt att testa färgen eller tapeten i den relevanta levnadsmiljön i olika ljus. Använd streckprover på papp eller band för att fästa tapeter och leva med dem några dagar innan du blir av med de stora lägenheterna.

Effekter med färgat ljus

Färgerna i rummet är av stor betydelse för belysningsbehovet. Mörka ytor släcker mycket ljus, så ett rum med mörka ytor behöver mer konstgjort ljus. Ljusa färger på väggen, taket, golvet och möblerna å andra sidan ger en bra reflektion av ljuset. Därefter mjuka skuggorna och kontrasterna är mindre.

Färgat ljus kan ge spännande effekter, men enligt Lyskultur rekommenderas inte som daglig belysning. Med rätt belysning kan du praktiskt byta hem som att slå på en strömbrytare.

Utmaningen enligt Lyskultur är att balansera mellan allmän belysning, arbetsbelysning och kraftbelysning. I större rum kan du dela upp i flera zoner. Till exempel genom att separera vardagsrummet och matsalen i ett öppet rum med hjälp av belysningen. En förutsättning för att uppnå rätt humör är att justera ljusstyrkan.

Ett medvetet förhållande till ljusdesign

Även om dagsljuset är bra kan praktiska ljuskällor också användas av praktiska skäl.

I köket är det till exempel viktigt att ha ett bra arbetsljus. Känn mer ljus här än i vardagsrummet. Detta gäller särskilt arbetsbänken, och takets ljus ska ge god inblick i skåpen. Genom att planera belysningen skapar ett rum som är bra att vara i.

Placering av ljuskällorna och användningen av dem, är det klokt att planera innan du går till upphandling av en lampa. Det kan exempelvis vara indirekt belysning av tak och väggar, antingen som rumsbelysning eller för att skapa en speciell effekt i rummet.

- Man borde ha ett medvetet förhållande till ljusdesign. Ljusdesign handlar om att klargöra vilken typ av ljuseffekt en lampa ger inte hur det ser ut, säger Ole Wiig, akademisk chef för arkitektbyrån Narud Stokke Wiig.

Han jämför ett hem som är tänt, med en teaterscene. Kompetenta ljusdesigners producerar olika stämningar.

Avsiktlig placering av fönster

för att utnyttja dagsljuset, det finns också några trick

- Genom strategisk placering av lätta öppningar i tak, väggar och golv, samt avsiktlig utnyttjande av dessa. Dagsljus betyder välbefinnande och humörförändringar både när det gäller tid och dag. Dagsljuset är aldrig konstant, och de förändrade ljusförhållandena ger stora variationer i färgupplevelsen. När en montör ska man ha en bra och kvalitetsmedveten design på alla nivåer. Dagsljuset har en absolut inverkan på inredningen, säger han.

arkitekt Ole Wiig har tecknat en lägenhet i Svolvaer där en glasvägg, oavsiktligt från arkitektonisk sidan, alternerande mellan gult och grönt som ett resultat av påverkan av dagsljus och artificiellt ljus. Glasväggen skiljer badrummet och vardagsrummet med glas från tak till golv. Det var meningen att glaset alltid ska vara gult.

- När du slår på ljuset i badrummet blir väggen gul från vardagsrummet. Utan ljus är allt grönt. Det finns så mycket konstgjort ljus i badrummet som gör effekten, medan inuti badrummet är det dagslys. Färgen som ses från badrummet förändras mycket om det är grumligt ute eller mörkt, säger Ole Wiig.

Kulturforskjeller

Dagsljus påverka färgen intensitet och klarhet, och förändringar i steg med dagsljus förändringar, exempelvis med eller utan solljus.Wiig berättar vidare om skillnaden mellan konstgjort och naturligt ljus när det gäller färgåtergivning.

- Här är de stora spektrumvariationerna. Effekten av artificiellt ljus på färgupplevelsen är väsentligt lättare att kontrollera. Ibland vill människorna ha det konstgjorda ljuset så mycket som dagsljuset, men vanligtvis vill du ha variation. Med olika färgtemperaturer kan färgupplevelsen "designas" till önskad effekt. Detta är kulturellt betingat. Norrmännen i den kalla norra föredrar gult, varmt ljus inuti. Medan i Italien vill de ha kallare ljus som går i riktning mot blått. En inre tror att det gula ljuset är för varmt, säger han och lägger till; Ljuset har stor inverkan på färgåtergivning på möbler, väggar och allt inuti. Om du är inne i en butik och köpa en tröja, ta den till dörren för att se den i dagsljus. Det gäller allt från kläder till möbler, säger han.

ADVERT

Mest populära