All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Använd ritningsprogram för att rita ditt badrum i framtiden

Produkt- och yrkesdirektör hos Bademiljø AS, Olav Råken, säger att det finns flera olika ritningsprogram på nätet för dem som vill dra i sig själva badet.

- Vanlig för de flesta av dessa är dock att de är utformade på en övergripande nivå, det vill säga du kan rita rummet och placera inredningen, dusch och toalett som du vill ha. Du kan också lägga till kakel med olika storlekar och mönster, säger Råken.

Ritning Badrum

Badrumstips

- Var noga med att ta med alla föremål som behövs i badrummet. Om det finns en tvättmaskin måste det finnas tillräckligt med utrymme för detta.

- Kom ihåg att det som finns inne i väggen kräver utrymme. Om det finns en väggtoalett kan det vara nödvändigt att bygga en burk för att placera cisternen, vilket är den del som finns i väggen.

- När du placerar inredning, se till att brickorna inte är "smör" i något som ligger bredvid det.

- Kom ihåg att rummet kan vara lite mindre än det som ursprungligen användes vid borstning, på grund av väggkonstruktion etc. Det är viktigt att överväga om en millimeter ska placeras i rummet.

Källa: Olav Råken, produkt- och yrkesansvarig på Bademiljø AS.

Mari-Ann Amundsen är rörmokaren och medeägaren till VVS EXPO AS och Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS. Hon säger att många ritprogram är komplicerade och kommer att kräva träning för de flesta, men att det därför har kommit fram några förenklade versioner där konsumenten själv kan börja planera med målinriktade skisser.

- Om du vill rita ditt badrum själv är det lättast att besöka webbplatsen för en av VVS-kedjorna eller en tillverkare av badrumsutrustning. Vissa program kan ha fler begränsningar men är fortfarande trevliga att använda för att få bra planlösningar, säger Amundsen.

Dessutom tillägger hon att du också bör få professionell rådgivning, eftersom det kan vara att den önskade planlösningen inte kommer att kunna utföra eller visa sig vara olämplig.

Läs också: Hur man väljer rätt dusch på ditt badrum

Planera ett nytt badrum

När du drar i badrummet är det viktigt att placera fönster och dörrar korrekt så att du inte hamnar fel på hur mycket utrymme du har till ditt förfogande när badrummet ska dekoreras. Det kan finnas fall där det är möjligt att flytta på både dörrar och fönster, men detta bör klargöras i förväg.

- Du kanske vill "hacka runt" möblerna i badrummet när du ritar, för det är kul att göra kreativiteten blomstra. Det är dock inte så enkelt att genomföra i praktiken. Det kan finnas förhållanden som rörledningar, både vatten och avlopp, vilket innebär att allt inte kan ändras. Till exempel i ett bostadshus blir det svårt att flytta ett gemensamt rör som vanligtvis går in i en låda i badrummet.Därför bör man ta hänsyn till villkoren, säger Råken.

Han får Amundsen, som påpekar att rätt mål är det viktigaste.

- I planeringen är det viktigt att komma ihåg att man inte alltid kan röra sig i toaletten eller avloppet, helst inte beräkna rörledningar i ytterväggar, samt se till att dörrar, fönster och lådor är inte ett hinder för planen. Kom ihåg att ett nytt badrum inte nödvändigtvis får samma mål som det är i badrummet idag, säger hon.

Läs också: Allt du behöver veta om våt färg

Tidsbesparande med ritprogram

Enligt Raak är inte nödvändigt med våldsamma kvalifikationer för att rita ett bad, även med de program som är idag. Även om det inte nödvändigtvis är kostnadseffektivt, kommer det troligen att vara tidsbesparande och efterfrågan-klargörande. Dessutom ger kunden möjlighet att få lite bättre in i produkten och vad man vill ha.

- När vi får en badförfrågan vill vi använda kundens förslag som utgångspunkt och försöka få det så långt som möjligt. Vi måste alltid kvalitetssäkra detta i motsats till vad som är möjligt i verkligheten, och det görs på inspektion, säger han.

- Det är nog inte att spara pengar i att dra på toaletten själv, men det är alltid trevligt när kunderna har en idé om hur de vill ha det, så att vi tillsammans kan se om lösningar är möjliga, tillägger han.

ADVERT

Mest populära