All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Användning kokande vatten på ogräs

- Det är obegripligt att vi låter våra barn leka i lekplatser som besprutas med gift när varmvatten är en lika effektiv ogräs slagsmål, säger ordförande Stein Wikholm i Naml - norska landskapet trädgårdsmästare - miljö- och landskapsentreprenörer.

Han tycker att det används för mycket gift för att bekämpa ogräs, och är bekymrad över de konsekvenser för miljön och för de människor som använder parker och utomhus besprutas för att hålla ogräset borta.

- Varmvatten är en mycket bättre lösning, säger ordföranden.

Care gräsmatta fint

Lawn Scientist Agnar Kvalbein vid Norska institutet för bioekonomi (Nibio) säger att en välvårdad och väl behandlad gräsmatta kommer att överträffa ogräs på egen hand.

- Många typer av ogräs kommer att konkurreras med gräs som växer nära och trivs. Detta innebär att befruktning och regelbunden bevattning ofta minskar beståndet av maskros, grov och flera andra ogräs.

En stor del av lösningen ligger i att hålla gräset.

- många typiska gräsmatta ogräs har en stor fördel jämfört med gräs - de har djupa rötter och kan hämta mat och vatten längre ner i jorden än gräset gör informerar Kvalbein.

Det finns också ogräs som trivs i alla väder.

- Maskros, robust och klöver gör mer av det när sommaren är torr. Andra ogräs överträffar gräsplantorna när de är våta. Groblad, krypsoleie och vaasarve är exempel på dessa. Slutligen har vi ogräs som har tonfisk i namnet. De tar över där jorden är så hårddragen och tätt den vanliga plengraskampen, säger grädesexperten.

Sprenger cellstruktur

Ett ökande antal norska landskaps företag nu koncentrera sig på det varma vattnet, och det är inte ovanligt att se landskaps med handhållen utrustning. Samtidigt har vissa investerat i större och tyngre material.

Wikholm anser att det är en paradox att vi tänker på miljön på många områden, medan tröskeln för att använda gift mot något så harmlöst som ogräs är lågt.

- Vi kör elbilar till och från arbetet för att rädda miljön. När vi kommer hem sprutar vi vår miljö med herbicider. Här är en logisk brist och jag tror att det beror på att många inte vet att det finns ett bättre alternativ, säger Wikholm.

Han säger att kokande vatten spricker cellstrukturen hos växterna, vilket därmed dör.

- Vatten är en av naturens bästa energiöverförare, och tyngdkraften gör att den tränger in i jorden. När det kokande vattnet träffar gräsrötterna dör hela anläggningen, inte bara den del som stiger upp från marken, förklarar han.

- De största maskinerna på marknaden har en kapacitet på upp till 30 000 kvadratmeter per dag, vilket motsvarar mer än fyra fotbollsplaner med internationella mål. Med sådan utrustning är både påverkan och miljöpåverkan enorm, säger Wikholm.

Var försiktig

Hyresgästens guvernör tror att särskilt bostadskooperativen kommer att få stor inverkan på mer miljövänliga ogräsbekämpning.

- Det finns många människor som bor i ett litet område, och användningen av utomhusområden kan vara intensiv. För att få bortgiften härifrån påverkar många ", sade han medan han varnade mot oavsiktlig ogräsavlägsnande.

- Landscapers har kunskap om kemiskt fria avlägsnande av hårda invaderande arter som jättebökar (även känd som tromsøpalme), skalle, lupiner och jätte purjolök, säger han.

Jätte bokkakor finns över hela Norge, och växten är farlig om du kommer i kontakt med den. Juice i stammen kan orsaka förbränning av huden på huden i kombination med sol.

- Varje år uppstår flera allvarliga skador för barn i Norge på grund av denna växt, säger Wikholm.

ADVERT

Mest populära