All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Upp till 1 200 miljoner kommer att uteslutas från månadshyror

fasta kostnader såsom el, vatten och värme ingår inte i den månatliga hyran för flera uthyrningsfirmor som annonserar sina hem på fyndet. nr.

Läs också:

Kom ihåg att uppdatera koppel

Detta kommer från undersökningar som Konsumentombudsmannen har genomförts. Enligt marknadsföringslagen är denna vilseledande marknadsföring olaglig.

- De fasta kostnaderna uppgick till mellan 300 och 1 200 kronor ", säger konsumentombudsmannen Elisabeth Lier Haugseth.

Därmed hamnar man efter en hyresfastigheter i en viss prisklass och få träffar på bostäder som verkligen kan vara dyrare än den månatliga hyran som anges.

utesluter inte brott

Konsumentombudsmannen har nu lämnat in en genomgång brev till företrädare för industrin, där de kräver att de följer lagen. Under tiden kommer ombudet att ta en serie tester och bryta sig mot brott.

Konsumentombudsmannen Elisabeth Lier Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt. Se mer

Undersökningarna visar att förutom de fasta kostnader som innehas utanför hyran, saknar gärna information om bindningstid av leasing. Det finns inga andra problematiska trender, men konsumentombudsmannen kan inte utesluta möjligheten till andra brott.

- Vi har ingen grund för att peka ut enskilda spelare ännu, men vi ser att en betydande del av de annonser vi har undersökts i strid med lagen, säger Haug Seth.

Det finns ingen anledning att påpeka enskilda städer eller hyresmarknader.

Klargör lås

Utleiemegleren, en ledare i bostäder hyra, vilket bekräftar att de har fått brevet från Forbrukerombudet.

- Vår rutin är att hyran ska marknadsföras som ett fast pris. Det vill säga när fasta kostnader betalas enligt uppmätt förbrukning, kan dessa hållas utanför hyran, säger Vibecke Lyse Augdal, VD.

När det gäller förvirring kring bindning tid för hyres inte har Utleiemegleren upplevt detta som ett stort problem i det förflutna.

Vibecke Lyse Augdal, VD för hyreschefen. Foto: Taran Gjøystdal. Se mer

Konsumentombudsmannen rekommenderar att uthyrningsbranschen ange en period av hyrestiden minimum, så att det inte finns någon förvirring och oenighet.

- Vi anser att det är bra att ombudet granskar branschpraxis och riktlinjer. Därför kommer vi att klargöra bindningstiden i våra annonser och utsikter i enlighet med deras rekommendationer, säger Augdal.

Hon förutsätter att industrin kommer att reagera på konsumentombudsmannens utmaningar och att detta inte kommer att få stora konsekvenser för industrin i framtiden.

Avvisa vilseledande aktörer

Hitta. Nej är medveten om att konsumentombudsmannen har skickat ett brev till flera professionella hyresvärdar.

Marknadsplatsen har organiserat fält i privat och professionell annonsplacering, som använder sin egen lösning för att definiera vad som ingår i hyran.

- Vi kontrollerar inte alla annonser manuellt, men vi relaterar till riktlinjerna i konsumentombudsmannen, sade Jørgen Hellestveit, produktchef för fastighets fynd. nr.

Om de kommer över hyresannonser som bryter mot reglerna kommer annonsörer att bli ombedda att ändra dem, enligt Hellestveit. Om de inte ändras, kommer de att avvisas och tas bort.

Kan skapa konflikter i hyresrätt

Som hyresgäst har du inte rätt till ersättning om det inte deklarerade totala priset i linje med marknadsföringslagen, men du bör klaga till konsumentombudsmannen om du märker illegal marknadsföring.

Läs också:

Undvik oregelbunden insättning

Hyresgästen kan dock överklaga till Rent tvister Tribunal (HTU) om han har åtalats för andra eller större mängder än vad som är lagligt enligt Hyreslagen.

HTU ser i sitt arbete att det förekommer att man överens om olagliga fördelar när du hyr bostäder, som kommunalskatt och de som utses av konsumentombudsmannen.

- I sådana fall kan hyresgästen hävda beloppet tillbaka, ofta med sena räntor. Därför är det viktigt att hyresgästen ser till att spara på betalningsunderlag, typisk för bank, säger Ellen Strømodden, ordförande och tvistlösning i HTU.

Det är olyckligt om hyresvärdar inte ger fullständig och korrekt information när de annonserar bostäder för uthyrning, enligt Strømodden. Detta kan leda till missförstånd och onödiga konflikter, särskilt om hyresgästen skriver tecknet utan att ha läst noggrant vad som anges.

Läs också:

Brand Biltema ugn: - Vi känner inte att antalet sålda elradiatorer är relevanta

ADVERT

Mest populära